Wanneer stopt men wel met die korreltroep

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Advies- en ingenieursbureau Sweco, dat tot vorig jaar door het leven ging als Grontmij, laat op haar website weten te adviseren om 'op basis van onder andere milieuoverwegingen geen rubbergranulaat toe te passen’. Dat standpunt neemt het bedrijf in na een tweetal georganiseerde themamiddagen 'Toekomst voor altijd veilig bespeelbare sportvelden', die op 17 en 25 januari georganiseerd werden. Aanleiding voor de themamiddagen was het onlangs verschenen RIVM-rapport, waarin geconcludeerd werd dat rubbergranulaat veilig is om op te sporten.
Duurzame sportvelden
Tijdens de themamiddagen wisselden deelnemers ervaringen en informatie uit met betrekking tot de SBR-kwestie. Specialisten van Sweco bespraken het RIVM-rapport en gaven daarbij het advies om geen rubbergranulaat meer toe te passen. 'Door de beschikbaarheid van betaalbare alternatieven kunnen wij samen streven naar zo duurzaam mogelijke sportvelden', aldus het bedrijf op haar website. Bron: Sweco.


Je bent altijd bang dat iets in de bekende doofpot verdwijnt maar gelukkig is dat met het gedoe om het door velen verfoeide rubbergranulaat anders. Steeds weer duiken er geluiden op dat de rubberkorrels schadelijk zijn. Dat viel namelijk te lezen in het bovenstaande persbericht van het Advies- en ingenieursbureau Sweco. Het bedrijf organiseerde twee themamiddagen waaruit blijkt dat er betaalbare alternatieven zijn die er voor kunnen zorgen dat het door velen verfoeide rubbergranulaat eindelijk van de velden kan verdwijnen. Zo is er weer een partij die het gebruiken van rubbergranulaat veroordeeld en het RIVM-rapport onderuithaalt. Dat zorgt bij mij in ieder geval voor de vraag wanneer clubs en gemeentes eindelijk gaan inzien dat men moet stoppen met die korreltroep.