Elftallijder met Addy Hooijer (Hunsingo E1)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Addy Hooijer maakt dit seizoen zijn debuut als leider van de E1-junioren van Hunsingo.

Addy Hooijer maakt dit seizoen zijn debuut als leider van de E1-junioren van Hunsingo

Hoewel, en dat was zijn mening, nog geen ervaren leider werkte hij met plezier mee aan de rubriek ‘Elftallijder”

hunsingo_e1

Op de grond voor; Daan Buys (keeper),

Eerste rij (links naar rechts,) Jack Alt (aanvallend middenveld,) Timo Hooijer (links aanvallend,)

Tweede rij (links naar rechts,) Alieke Tuin (centraal middenveld,) Anton van der Meer (centraal verdediger,) Imre van der Zee (rechts aanvallend,) en Aldo Vos (controlerend middenveld.)

Derde rij (links naar rechts,) Luke van der Veen (libero,) Marco Hammenga (spits.)
Achteraan: (links naar rechts,) Addy Hooijer (leider,) en Roland Slangenberg (leider, trainer.)

Als leid/ster moet jezelf gevoetbald hebben: Onder het mom de beste stuurlui staan aan wal moet ik bekennen slechts twee seizoenen ( ’81/’82, ’82/’83) gevoetbald te hebben bij de Eems Boys D2 en D1

Als leider/ster moet je ook de trainingen verzorgen: Is niet nodig, je moet wel in nauw contact staan met de trainer. Gelukkig heb ik dat en denken we nagenoeg hetzelfde over de spelers en het team.

Ouders die willen rijden wordt als jeugd ouder wordt een steeds groter probleem: Wij zitten met het luxe ‘probleem’ vaak teveel auto’s te hebben. Het enthousiasme is bij spelers en ouders erg groot. Ook al juich ik het toe (zoveel mogelijk supporters mee,) we moeten juist voorkomen dat we met nagenoeg lege auto’s gaan rijden.

Binnen het jeugd voetbal komen te vaak uitslagen van bv. 20-0 voor waar de bond wat aan moet doen Ik weet niet of de bond daar wat aan moet doen maar als vereniging moet je hier wel voor waken. Stel dat het te vaak voorkomt, dan lijkt het mij verstandiger dat je een Klasse lager, of hoger gaat voetballen en daar zou de bond wat minder rigide in moeten zijn.

De kleinste jeugd zou niet om 9 uur moeten spelen maar pas vanaf 11 uur: 09:00 uur is een prima tijd. Waar alleen wel rekening mee gehouden kan/mag worden is dat je soms een 45 min. in de auto zit. Dan is 09:00 start erg vroeg. 

In alle kantines wordt 's morgens niet meer gerookt en alcohol gedronken wat een goede zaak is: Prima. Ik wil niet stigmatiseren maar van mij mag het roken op een sportterrein helemaal verboden worden. 

De jeugd beseft niet altijd dat ze zuinig op gesponsorde kleding moeten zijn:

Tja, voetbal is contactsport en daar scheurt wel eens wat, als sponsor moet je daarop voorbereid zijn. 

Als leid(st)er heb je een verantwoordelijke taak die vaak onderschat wordt:  Ha ha, ik heb het zelf idd. erg onderschat maar pluk wel steeds meer de vruchten ervan. Het heeft zijn voordelen.  

Het is belachelijk dat clubs voor begeleiders van teams bondscontributie moet betalen: Oh, dat wist ik niet. Dat is inderdaad idioot. Ik doe het vrijwillig, waarom zou mijn club daarvoor moeten betalen bij de bond?  

Vaak zie je langs de kant leiders die puur prestatie gericht zijn. Ze lijken voor zichzelf te gaan en gaan flink tekeer tegen de kinderen. Dat zou strenger door club en bond aangepakt mogen worden: Ja vreselijk, onlangs nog een knap staaltje ‘coaching’ vanaf de kant meegemaakt. Ze mogen wat mij betreft deze ‘coaches’ direct verwijderen. Ik begrijp ook niet dat ouders niet optreden tegen het feit dat er zo tegen hun kinderen tekeer gegaan wordt. Laat ik voorop stellen dat winnen wel het motto is maar dat er niet tegen wil en dank gevoetbald moet worden. Wij benaderen de kinderen en hun spel positief. We benadrukken alleen wat goed gaat. Dat wat niet goed gaat beseffen ze zelf maar al te goed. Gooi je daar toch de nadruk op, tijdens de wedstrijd en/of tijdens de ranja, dan wordt het alleen maar erger. Dan verlies je niet alleen de wedstrijd maar ook het contact met de groep.