Julian Walraven( CVVB D2) benadert het keepersvak serieus

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Toen de 11 jarige Julian Walraven als F-pupil lid werd van CVVB kwam men er bij de Bedumer zaterdagvereniging snel achter dat hij aanleg had voor het keepen

Toen de 11 jarige Julian Walraven als F-pupil lid werd van CVVB kwam men er bij de Bedumer zaterdagvereniging snel achter dat hij aanleg had voor het keepen.

julian_foto_cvvb_d2

 

Hoewel hij het veld begon bij de F-pupillen bleek het voetballen met zijn oudere broers, Harold en Sander, de keeperkwaliteiten van de jonge Julian duidelijk te verbeteren. Deze verbetering bleef zoals gezegd ook binnen CVVB niet onopgemerkt en al snel belandde het talent dan ook tussen de palen.

Postuur

Door zijn postuur werd hij een doelman die bij de tegenstanders respect afdwong. Zijn manier van keepen zorgde er voor dat hij richting zijn teamgenootjes de nodige rust bracht wat ik aan het eind van het seizoen met eigen ogen mocht aanschouwen. In het duel tegen Hunsingo E1 streed CVVB E2 voor het kampioenschap en ging de ploeg met een 3-0 voorsprong de rust in. Na de thee, of ranja, kwam er een verbeten Hunsingo uit de kleedkamer om te vechten voor hun laatste kans voor een eventueel kampioenschap. CVVB moest alle zeilen bijzetten en kwam aardig onder druk te staan. Maar mede dankzij hun prima optredende doelman wisten de Bedumers de wedstrijd uiteindelijk met 5-0 te winnen waardoor het kampioenschap een feit was. Dat hij goed stond te keepen in het duel tegen Hunsingo vond de kritisch op zichzelf zijnde doelman misschien ook wel maar toch zijn er een aantal die voor verbetering vatbaar zijn vindt Julian.

‘Op hoge ballen die hoog in de hoek geschoten worden moet ik nog beter worden maar daar werken we hard aan op de keeperstraining die ik samen met de andere jeugdkeepers van CVVB krijg.” Die trainingen worden gegeven door Theo Staal die bij de eerste klasser ook verantwoordelijk is voor de seniorenkeepers. En deze ervaren keeperstrainer heeft de elfjarige Julian een uitstekende leermeester die trouwens zelf ook zeer tevreden is over zijn jonge pupil.

‘Julian is in potentie een goede doelman die zijn lengte als voordeel heeft. Hij kan op die manier als hij positioneel goed staat de goal dusdanig verkleinen waardoor het voor de tegenpartij moeilijk wordt om te scoren.” De keeperstrainer heeft Julian nu voor het derde seizoen onder zijn hoede en kan dus ook een duidelijke mening geven over de jonge keeper. Zijn uittrappen zijn uitstekend en ook is hij rustig in het doel maar alles is verbeterbaar. Maar dat moet op zijn leeftijd ook maar één ding is zeker, talent heeft hij wel.”

Mooie woorden voor de jonge doelman die dit seizoen voor het eerst met zijn teamgenootjes op een groot veld opereert. Zelf had hij vorig seizoen al kennis gemaakt met de situatie dat de doelen op een groot veld ruimer van afmetingen zijn.’ Ik mocht een paar keer met de D-junioren meedoen en toen was het duidelijk wennen hoor want in een klein doel kon ik door mijn lengte toch makkelijker bij de bal. Maar om toch ook de hoge ballen tegen te houden worden erdoor de keepers aparte springoefeningen gedaan op de trainingen die ze wekelijks naast de twee teamtrainingen doen. Dit wordt door Theo Staal beaamt die blij is dat CVVB haar jeugdkeepers serieus neemt.

‘Bij veel verenigingen hangen de keepertjes er maar een beetje bij maar gelukkig is dat hier niet zo. Doelmannen zijn belangrijk en hebben nu een specialistische training nodig om beter te worden.”

Keepertrainer

Julian, die FC Groningen-doelman Luciano een geweldige keeper vindt heeft bij de D-junioren echter richting de D1 concurrentie van Jos Broekmans waarmee CVVB volgens kenners ,waar Theo een van is, in de D-jeugd twee uitstekende keepers heeft rondlopen. Een gezonde situatie want hoe vaak horen of zien we bij jeugdwedstrijden niet dat er een voetballertje met frisse tegenzin tussen de palen staat om als doelman te fungeren. Bij CVVB is dit niet het geval en heeft de jeugdafdeling de beschikking over een ervaren keeperstrainer.

Dat zoiets belangrijk is weet men uit ervaring bij de Bedumers want toen René Homan vorig seizoen niet beschikbaar was in het beslissingsduel tussen CVVB en Heerenveense Boys voor behoud van het eerste klasserschap voor de Bedumers stond Martijn van der Wal tussen de palen. De doelman groeide uit tot ‘de held van Norg” door met enkele prachtige reddingen CVVB in de eerste klasse te behouden. Die rol kan bij de D1 zomaar een keer voor Julian weggelegd zijn want met zijn kwaliteiten kan de trainer/leider van de D1, Bas Groeneveld, met een gerust hart de doelman van de D2 meenemen mocht Jos om wat voor reden dan ook een keer niet beschikbaar zijn. Maar voorlopig dus D2 waar hij door de uitoverwinning op De Vogels samen met zijn teamgenootjes de eerste drie punten mee huiswaarts nam. Iets wat  het eerste elftal van de Bedumers zaterdag ook presteerde en waar Julian regelmatig gaat kijken. ‘Ik ga regelmatig bij het eerste elftal kijken maar vind het wel jammer dat Robert Jan van Dijken naar ACV is gegaan. Ik vind Robert Jan een prima voetballer die snel is en mooie acties heeft.” Een mooie uitspraak van een elfjarig keepertalent die goed met het voetballen bezig is  dat blijkt uit de volgende anekdote.

Trainingsbroek

Zaterdag 28 augustus speelde CVVB D2 tegen De Vogels voor de beker en omdat we met Puurvoetbalonline de D2 dit seizoen gaan volgen besloot ik om even in Bedum bij dat duel te gaan kijken. Rond negen uur was het, ondanks de dreiging van regenbuien, prachtig weer in Bedum en was ik verbaasd dat Julian met een trainingsbroek aan in het doel stond. Mijn standpunt is dat keepers niet met een lange broek aan in het doel staan bij temperaturen van vijf graden boven nul want ik vind dat helemaal niks. Na afloop stelde ik mij even aan het team voor en maakte tegen Julian een geintje over zijn trainingsbroek. Toen ik hem belde voor dit interview kwam ik nog even terug  op dat voorval en uit zijn antwoord sprak een duidelijke betrokkenheid richting het keepen

‘Ik dacht, en zo voelde het ook aan, dat het kouder zou zijn en het wel verstandig was om mijn trainingsbroek aan te houden om daardoor geen koude spieren te krijgen. Maar in de rust heb ik hem uitgedaan want het was uiteindelijk warmer dan ik dacht.” Dat antwoord bevestigde uiteindelijk mijn beeld van Julian als een jongen van elf jaar die serieus met zijn hobby, het keepen , bezig is.