Eltjo Kooi: een doorzetter als voetballer en langeafstandsloper

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Soms vang je iets op waar je van denkt, daar heb ik respect voor. Respect voor iemand die al op jonge leeftijd steeds zijn doelen weet bij te stellen zoals in dit geval de 13-jarige Eltjo Kooi uit Usquert.


image 2016 12 09

Voor Eltjo Kooi was het moment dat hij echt met sport in aanraking kwam toen hij als voetballer voor het G-voetbalteam Eemsmond ging spelen. Dat was namelijk wat Eltjo graag wilde, voetballen met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Maar dit seizoen bleek dat de jonge voetballer wel op een hoger niveau uit de voeten kon waardoor zijn ouders hem aanmelden als lid van Noordpool UFC. Daar voetbalt hij nu in de leeftijdscategorie O- 13 in het derde team als verdediger of middenvelder en waar Eltjo zich prima mee op zijn plaats voelt. ‘Bij Noordpool voetbal ik nu met betere voetballers waardoor ik mij als voetballer beter kan ontwikkelen. Bij het G-team was het echt heel leuk maar nu leer ik toch wat meer,” vertelt de scholier die naast het voetballen nog een andere sportieve hobby heeft.

image 2016 12 09 1
Naast voetballen is Eltjo namelijk ook een verwoed langeafstandloper waar hij niet, zoals bij het voetballen, specifieke trainingen voor volgt ‘. Ik ga vaak met mijn moeder trainen. En verder gaan we iedere zomer naar onze vaste staanplaats ( camping) in Drenthe waar ik samen met mijn ouders in de buurt van Diever ga hardlopen. Daar zijn in de periode van juni t/m augustus best vaak wedstrijden. Verder doe ik met alle buurtlopen van 5 km mee en die zijn van april tot november. Verder fiets ik elke dag nu naar school. Mijn moeder en vader zijn lid van de hardloopvereniging ' de Eemsmondrunners uit Uithuizermeeden waar ik het shirt van mag dragen wanneer ik aan wedstrijden meedoe. Dat mijn vader en moeder ook hardlopen is echt leerzaam en leuk. Ik ga bijna altijd met hun mee naar hardloopwedstrijden, en zoals ik zei, ik train veel met mijn moeder in de polder en zomers in Drenthe,” vertelt de 13-jarige scholier van het HHC in Uithuizen waar hij de VMBO-opleiding doet. Een 13-jarige sporter ook die ergens voor wil gaan.
Op de vraag wat hij wilde bereiken was Eltjo zijn antwoord namelijk helder. Als langeafstandsloper de Olympische Spelen bereiken is toch wel zijn doel. ‘Wanneer ik moet kiezen tussen voetbal en hardlopen dan kies ik voor het hardlopen. Niet omdat ik voetballen niet leuk vind maar meer omdat ik altijd wil winnen. Als teamsporter ben je dan afhankelijk van je teamgenoten waar je het als langeafstandsloper alleen moet doen. Als ik eerlijk ben spreekt dat mij meer aan,” aldus de jonge Usquerder die op de 5 km een persoonlijk record heeft staan van 21.45. Een prima tijd voor een 13-jarige voetballer/langeafstandloper die duidelijk laat zien dat wanneer je iets wilt bereiken je dat met de juiste instelling ook lukt. Daarom: Eltjo Kooi, een naam om te onthouden.

  .