Mijn weekendmoment: Het 17e Katsu Gala met drie Hongaren als smaakmakers.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Dit weekend waren er meerdere ‘weekendmomenten’ die ik extra kan benoemen. Momenten op een sportcomplex maar die het deze keer verloren van een weer een prachtig Katsu Gala dat voor de 17e keer werd georganiseerd. Een gala waar ik nu al een paar jaar met heel plezier heen ga en deze keer het onderstaand verslag van mocht maken.
image 2016 11 30
Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum
Zaterdagavond stond in een tot vechtsportarena omgebouwde Ripperdahal in Winsum het 17e Katsu Gala op het programma. Een karatespektakel dat een prima naam heeft opgebouwd binnen de vechtsportwereld waardoor er zaterdag 19 sportscholen uit binnen en buitenland in de Ripperdahal acte de presence gaven. Het programma bestond uit vierentwintig partijen waar Lammert Meinema maar gedeeltelijk over te spreken was. ,, Liever hadden we er een paar meer gehad maar zelfs vandaag kregen we nog afzeggingen binnen en dat is altijd jammer. Dat betekent niet alleen dat we moeten schuiven in het programma maar is ook naar de andere vechter toe niet leuk. Ik zeg altijd ziek is ziek maar toon wel je respect door je te melden en blijf niet weg,” aldus Meinema die verder kon melden dat het publiek absoluut spektakel kon verwachten. ,,Vanavond zijn er ook vechters uit Hongarije van de partij. Samen met Dimitri ben ik vaak te gast tijdens trainingskampen in Hongarije en daar hebben we toen de contacten gelegd die er voor hebben gezorgd dat er vanavond drie Hongaren in de ring zullen komen. En ik kan iedereen verzekeren, dat zijn echte vechtmachines.” Naast vechters uit het buitenland en de overige delen van Nederland waren er uiteraard ook vechters uit de eigen regio aanwezig. Waar dat het viertal, Djay Pijl, Wouter van der Veen, Ivan Lantman en Thomas Bos zou zijn bleven daar, door het afzeggen van de Bafloër Djay Pijl, uiteindelijk drie over. Drie jonge vechters die allen uitkwamen voor Dojo Katsu uit Winsum die de zaterdagavond zonder de geblesseerde Fransien Reisiger moest doen. ,,Dat is natuurlijk altijd jammer wanneer je voor eigen publiek niet kunt vechten maar dat is nu eenmaal inherent aan deze sport,’’ was eerder in de week al het berustend commentaar van oud-tweevoudig Europeeskampioen Dimitri Sennema die zich ook voor het 17e Katsu Gala had ontfermd over het koppelen van de ruim veertig vechters uit binnen en buitenland.

Nadat alles en iedereen de regels die gelden voor een op alle fronten zuivere sport waren uitgelegd was het de deze avond als speakster haar debuut makende Fransien Reiziger die rond 19.30 uur de twee eerste vechters naar de ring riep. In deze eerste partij kwam er met de Winsumer Ivan Lantman direct een pupil van Dojo Katsu in de ring, De jonge Winsumer moest het opnemen tegen de eveneens jonge Jimmy Roskam die in deze eerste partij duidelijk sterker was dan de een zich dapper verwerende Ivan Lantman. De tweede partij was er een tussen een piepjonge Abe Dam uit Raamsdonkveer en een nog jongere Steffan Super die namens de Fight Game Academy van Sem Schilt in de ring stond. Een aandoenlijke partij tussen een elfjarige Abe Dam en een tienjarige Steffan Super die werd gewonnen door de jonge vechter uit Raamsdonkveer en die daar uiteraard applaus voor kreeg. Maar vanuit de zaal was er ook applaus voor de kleine Steffan die dapper in de ring stond maar door een vervelende tik op de rand van zijn helm en een deel op zijn kaak uiteindelijk moest opgeven. In partij nummer kwam namens Dojo Katsu Wouter van der Veen in actie. De 12 jarige Bafloër moest het opnemen tegen Kyran Royers uit Veendam. Na een enerverende partij met een fanatiek vechtende Wouter van der Veen ging de zege na twee ronden van twee minuten ook naar de Bafloër omdat de jury unaniem was in zijn beslissing om de pupil van Dojo Katsu tot winnaar uit te roepen. Thomas Bos was de derde en laatste pupil van Dojo Katsu die twee partijen later in de ring kwam. Thomas, die getraind wordt door Lammert Meinema had als tegenstander Delano Lamain uit Zuidlaren. De woorden van Meinema, Thomas slaat hard en vaak raak’, werden in deze partij duidelijk bewaarheid want Delano Lamain had tegen de Winsumer vechter maar weinig te vertellen. Dat zorgde dat er van de drie vechters die er voor Dojo Katsu in de ring kwamen twee hun partij wisten te winnen.

In de 9e partij van de avond was daar de eerste KO van de avond. In de ring stonden de Hongaar Máté Lipták Galló en de Nederlander Dirk Adema. Dit duel was een jeugdpartij maar beide vechters gingen los al behoorden ze al tot de senioren. Vooral de 17-jarige Máté Lipták Galló wist er wel raad mee en de een jaar oudere Dirk Adema uit IJlst werd steeds meer in de verdediging gedrongen. Maar tegen het fysieke ‘geweld’ van Galló was de Nederlander uiteindelijk niet opgewassen. Want met een fraaie stoot zorgde de Hongaar er namelijk voor dat Adema volledig knock out ging en even een aantal minuten buiten bewustzijn was. Uiteraard duurde het even voor de ongelukkige vechter weer wat was opgekalefaterd maar werd Adema uit voorzorg wel even doorgestuurd naar het UMCG in Groningen voor verder onderzoek. Na dit toch vervelend intermezzo maar horend bij een contactsport was het na de twaalfde partij tijd voor een wat langere pauze om ook de heren en dames van de jury en de scheidsrechters even rust te gunnen.

Na een pauze van ongeveer twintig minuten kwamen in de veertiende partij Edwin Hus uit Katwijk en Kasidi Rodrique Mwinyi uit Brussel in de ring. Al snel werd duidelijk dat de vechter uit Brussel niet voor alleen maar meedoen naar Winsum was gekomen. Mwinyi was namelijk duidelijk te sterk voor de Katwijker aan wie te zien was dat hij dolgelukkig was dat hem een KO bespaard was gebleven. Nadat Jessie van der Warf uit Veendam een tweede partij had gevochten en die verloor van Christi Hoogervorst uit Goeree Overflakkee en Jony Groenewegen uit Gorinchem die een snelle zege boekte op Henry Watermulder uit Veendam werd het langzamerhand tijd voor het klapstuk van de avond. De laatste twee partijen beloofde, door de aanwezigheid van twee topvechters uit Hongarije, namelijk het nodige spektakel te bieden. Dat was namelijk waar Lammert Meinema absoluut van overtuigd was. ,,Tijdens onze trainingskampen in Hongarije hebben we deze jongens leren kennen. Daardoor ben ik er ook echt van overtuigd dat we nog twee fantastische partijen te zien krijgen. De voorlaatste partij was die tussen Stef Blankers uit de buurt van Rotterdam en de Hongaar Zoltán Kotulu. Een partij die alles bood wat het Katsu Gala ieder jaar weer tot een fantastisch evenement maakt. Stef Blankers deed namelijk verwoede pogingen om de jonge Hongaar partij te geven. Maar tegen een vechtmachine uit Hongarije was de Nederlander echter niet opgewassen. Deze voorlaatste partij had echter alles want Blankers wilde van geen opgave weten maar moest uiteindelijk in de derde ronde zijn meerdere erkennen in een ijzersterke Zoltán Kotulu. Waar Blankers dus prima tegenstand bood werd dat in de laatste partij van een weer fantastische Katsu Gala ook van Michel Meuldijk verwacht. De 35-jarige hovenier uit Bergschenhoek was volgens Lammert Meinema namelijk een diesel die op gang moest komen. Maar zijn Hongaarse tegenstander, Gabor Rabai was echter niet van plan om zijn tegenstander op stoom te laten komen. De Hongaar klapte er namelijk direct vol op waardoor Meuldijk al snel met een kansloze missie bezig was. Waar zijn landgenoten Máté Lipták Galló en Zoltán Kotulu eerder op de avond hun visitekaartje hadden afgegeven deed Gabor Rabai dat eveneens. Want als snel in de laatste partij kwam het teken van hoofdscheidsrechter Hanshi Nico Gordeau dat de winst naar de derde ‘vechtmachine’ uit Hongarije ging.