Pupillenvoetbal op de schop: 'Geschrokken van houding KNVB'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het onderstaand artikel kwam ik tegen op www.stadtiel.nl en gaat over het pupillenvoetbal zoals de KNVB dat vanaf het seizoen 2017/2018 wil gaan invoeren.
image 2016 11 14 1


Bron: www.stadtiel.nl 

Door Tim Hartman
De KNVB is druk bezig met allerlei plannen om het Nederlands voetbal weer terug naar de Europese top te brengen. Een van die plannen richt zich op de allerjongste voetballertjes: ofwel de 'Winnaars van Morgen', zoals het masterplan van de KNVB heet. Het pupillenvoetbal moet dan ook compleet op de schop als het aan de voetbalbond ligt.
Hoe jonger de voetballers, hoe vaker ze de bal moeten krijgen om zich te ontwikkelen. Dat is de achterliggende gedachte van de KNVB om nieuwe spelvormen te introduceren. Ruim 300 duizend pupillen krijgen vanaf het seizoen 2017/2018 te maken met de nieuwe spelvormen. Tenminste, als er genoeg draagvlak is bij de verenigingen. Om dat draagvlak te creëren reist KNVB stad en land af om in tachtig bijeenkomsten zo'n 1400 verenigingen te informeren.

 KLEINE PARTIJTJES:  Het idee van de KNVB is om in de F'jes niet meteen te beginnen met wedstrijden van zeven tegen zeven, maar met slechts twee tegen twee. De voetbalbond deed onderzoek naar de optimale wedstrijdvormen waarbij gekeken werd naar ontwikkeling en spelplezier en kwam tot de conclusie dat de kleinere partijvormen zorgen voor meer voetbalhandelingen en dus een positief effect hebben op die ontwikkeling en het plezier. De jongste jeugd, kinderen tot zes jaar (O6), beginnen zodoende met partijtjes van twee tegen twee. Vervolgens speelt O7 partijtjes van vier tegen vier, O10 zes tegen zes en O12 acht tegen acht. Zo wordt de jeugd volgens de KNVB rustiger en beter klaargestoomd voor het spelen van elf tegen elf bij de junioren.

Rino Lanfranceschina, jeugdvoorzitter bij GVV, vindt het vanuit technisch oogpunt een begrijpelijk plan. ,,Ik kan me voorstellen dat bij kleinere partijvormen de techniek van de spelers verbetert. Niet alleen bij de beste spelers van het team, maar ook bij de spelers die nu bij zeven tegen zeven niet zo vaak de bal krijgen. Al vind ik twee tegen twee wel erg weinig."

ONDOORDACHT : Joey Hofmans, van de technische jeugdcommissie bij Focus'07, snapt eveneens de achterliggende gedachte, maar vindt het plan ondoordacht. ,,Ik ben ook bij zo'n informatieavond geweest en op mij komt het over alsof de KNVB geen idee heeft wat de impact is op de amateurverenigingen. Je bezorgt de amateurclubs veel onnodige rompslomp. De veldafmetingen zijn bijvoorbeeld anders dus iemand moet steeds allerlei pionnen verplaatsen. Het is nu al lastig om vrijwilligers te vinden." Ook ziet Hofmans de noodzaak niet. ,,We spelen in de hoofdklasse nog maar net negen tegen negen bij de E-pupillen. Nu gaan we dat ineens weer omgooien. Het lijkt erop dat de KNVB denkt 'we hebben een EK gemist, we moeten wat doen."

AANNAME :  Hanky Leatemia, als hoofdcoach van RKTVC nauw betrokken bij de jeugdopleiding van de Tielse club, is het daarmee eens en vindt het masterplan een gemiste kans. ,,Het is goed dat ze een plan bedenken, maar waarom worden scholen niet bij het plan betrokken? Bovendien denk ik ook dat het trainen op een eerste aanname belangrijker is. Leuk dat de KNVB de focus legt op het dribbelen, maar zonder een goede eerste aanname valt er weinig te dribbelen."

TRAININGEN:  Hofmans denkt dat de kleinere wedstrijdvormen op zaterdag geen groot verschil zullen maken in de ontwikkeling. ,,Onze selectie-elftallen trainen nu drie keer in de week. Je kunt beter op die trainingen aandacht besteden aan kleinere partijvormen dan die ene zaterdag in de week. Die gaat echt het verschil niet maken."

De KNVB vindt dat het spelplezier stijgt naarmate de partijtjes kleiner zijn. Zo kunnen spelertjes meer scoren en juichen. Lafranceschina snapt die gedachte, maar ziet dat anders: ,,Ik sta nu al wel eens bij wedstrijdjes van de E-pupillen te kijken waarbij het dan 12-1 wordt. Wat is daar leuk aan? Als je twee tegen twee gaat spelen en je hebt één hele goede speler, geeft die andere alle ballen aan hem, dat goede spelertje speelt dan twee mannetjes voorbij en je wint met 20-0. Dat is toch niet leuk? Twee tegen twee is echt te weinig."

In januari 2017 besluit de KNVB of de grootste voetbalrevolutie sinds de jaren '70 definitief wordt voortgezet en onder welke voorwaarden. Tot die tijd heeft de voetbalbond nog de tijd om verenigingen te overtuigen. Wat Hofmans betreft mag de KNVB zich dan wel iets meer verplaatsen in de clubs: ,,Ik ben geschrokken van de houding van de KNVB op die informatiebijeenkomsten. De bond geeft te weinig handvatten mee. Het komt nu over alsof het ons probleem is als wij geen vrijwilligers kunnen regelen. Zo overtuig je de clubs nooit."