De voorzitter: Jannes de Vries ( v.v Eenrum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Enkele jaren geleden had Puurvoetbalonline de rubriek ‘Voorzittersvisie’. Ik vond dat de rubriek, waarin voorzitters aan het woord kwamen, terug moest keren op Puurvoetbalonline maar dan in een ander jasje. Dat moest niet gebeuren, zoals enkele jaren geleden, d.m.v. standaardvragen maar meer door een gesprek ergens op een sportcomplex, aan een keukentafel of sportcomplex. Een gesprek ook waarbij de voorzitter geen blad voor zijn mond zou nemen. Ondertussen zijn er vier voorzitters aan het woord geweest en is Jannes de Vries, als voorzitter van Eenrum, de vijfde in de rij.
Profielfoto van Jannes de Vries
De 62-jarige Jannes de Vries werd enkele jaren geleden voorzitter van de voetbalvereniging Eenrum als opvolger van Ger Dijkstra. Eenrum beleefde toen bestuurlijk gezien een wat lastige periode en ook in de organisatie ging het niet op alle fronten crescendo met de roodbaadjes die in 2018 hun 100 jarig bestaan hopen te vieren. Zonder naar het verleden te wijzen werd mij al snel duidelijk dat de nieuwe voorzitter binnen de voetbalvereniging voor een belangrijke impuls zorgde want de club waar ik als jongetje van 7 mijn eerste voetstappen zette kwam weer tot bloei. Samen met een enthousiast bestuur en dito jeugdbestuur gebeuren er weer mooie dingen in mijn geboortedorp zodat ik Jannes de Vries als vijfde gast uitnodigde voor de rubriek ‘De Voorzitter’.

We hadden op de zaterdagmorgen om 10.00 uur afgesproken op het sportcomplex aan de J.J. Willingestraat en toen ik aan kwam rijden was de voorzitter al aanwezig ‘Ik ben altijd wel op tijd’ waren de eerste woorden van de voorzitter die vol trots op de kantine wees. ’Ziet er mooi uit, of niet. De voorzitter doelde op de grijze platen die de kantine van de Eenrumers een duidelijk betere aanblik geven. Jannes was zichtbaar trots op deze metamorfose en we gingen nog even verder over een verdere aankleding. ‘We willen het als club nog verder opleuken met foto’s op id. Maar daar zijn we nog over aan het brainstormen ‘vertelt Jannes terwijl we richting het hoofdveld lopen. Daar wordt ondertussen door twee enthousiaste teams een wedstijd gespeeld waarbij het opvallend is dat het team van de thuisclub voor een groot gedeelte uit meisjes bestaat. ‘Wij hebben sowieso veel meisjes onder onze jeugdleden . Daar zijn we oprecht blij mee want het meisjes/damesvoetbal kent natuurlijk in Eenrum wel een historie. Daarom benaderen we het vrouwenvoetbal ook precies eender dan het mannenvoetbal. Ook daar hebben we bijvoorbeeld een pupil van de week. En we moeten niet vergeten dat we wel in de tweede klasse spelen hoor, aldus de voorzitter die veelvuldig bij de duels van EKC aanwezig is. ” Ondertussen kijken we naar het duel voor ons en begint de voorzitter opeens over het jeugdbestuur. ‘Wij als Eenrum hebben echt een fantastisch jeugdbestuur. Als hoofdbestuur hebben we daar echt geen omkijken naar. Niet dat we als hoofdbestuur niet weten wat er leeft binnen de jeugdafdeling. Maar het is gewoon een leuke actieve club mensen die zijn zaakjes prima in orde heeft. Iets wat ook geldt voor bijvoorbeeld onze onderhoudscommissie, de redactie van ons clubblad de Keeper en alle andere vrijwilligers. Daar moeten we als vereniging niet alleen trots maar ook zuinig op zijn. Zonder vrijwilligers kun je als vereniging de tent namelijk wel sluiten.”

Duidelijke woorden van Jannes de Vries die een man van verbinden is. ‘Dat ben ik absoluut. Wanneer je namelijk denkt dat je alles alleen kunt bewerkstelligen dan begrijp je het echt niet. Je zult als vereniging moeten samenwerken. Dat geldt voor in het dorp maar dat geldt ook breder in nu nog De gemeente De Marne. Want met de vijf voetbalverenigingen in De Marne hebben we regelmatig overleg. Dat moet ook want er staat de komende jaren natuurlijk wel wat te gebeuren. Er komt een herindeling aan die De Marne met Eemsmond, Bedum en Winsum tot een gemeente gaat maken. Dan hoef je niet gestudeerd te hebben om te weten dat er voor veel verenigingen wat gaat veranderen. Daar moet je op inspelen door bijvoorbeeld als voetbalclub nog meer onderdeel te zijn van de samenleving,’’ vertelt Jannes terwijl we naar veld 2, het vroegere hoofdveld’ lopen waar een blije groep voetballertjes van de thuisploeg ons tegemoet komt. Op de vraag of ze hebben gewonnen volgt een verrassend antwoord.’ We hebben met 3- 1 verloren maar we hebben wel lekker gespeeld. “ Naast mij moet Jannes lachen en zegt:’ Dit zijn de momenten die ik koester. Dit zijn voor mij wel de krenten in de pap hoor. Hier kan ik iedere keer weer oprecht van genieten. Ik zie namelijk graag blije mensen om mij heen. “

Maar opeens krijgt een gesprek een andere wending wanneer hij vraagt naar het toch nog plotselinge overlijden van de oud-voorzitter van Warffum, Jaap Zuidema. Daar praten we over en al snel komt het gesprek op onze veel te vroeg overleden vaders waarbij Jannes aanmerkelijk jonger was dan ik toen onze vaders overleden. Dat is ook Jannes de Vries, een voorzitter met oog voor het menselijke en een klein maar mooi gebaar. Want opeens was daar een uitgestoken hand van een voetballertje van een jaar of 7. Een voetballertje dat gewoon de voorzitter even een handje wilde geven. Een prachtig moment op het sportpark in Eenrum met een rustige, maar bevlogen, voorzitter Jannes de Vries . Een voorzitter die er samen met alle andere vrijwilligers voor heeft gezorgd dat een bijna 100-jarige voetbalclub een mooie toekomst tegemoet gaat. ‘We kunnen helaas geen jaren vooruit kijken. Maar ik ben wel positief gestemd over de toekomst van de v.v. Eenrum. In 2018 komt ons jubileum er aan en ook daarna gaan we verder bouwen aan een mooie club. Dat moet ook want we zijn als voetbalvereniging toch wel een belangrijk bindmiddel binnen de gemeenschap hier in Eenrum. En dat moet, zo wil ik mijn opvolger ooit graag meegeven, in de toekomst ook zo lang mogelijk in stand worden gehouden.