Pilot nieuwe opzet jeugdvoetbal valt door herfstvakantie in het water.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdagochtend vond er op het sportcomplex van FC LEO een ‘pilot’ plaats m.b.t. de nieuwe opzet van het pupillenvoetbal. Een ‘pilot’ waar in Leens maar weinig positieve geluiden over te beluisteren vielen.
logo
Zaterdagmorgen was het een drukte van belang  in de kantine van FC LEO. Dit omdat er door teams vanuit Kloosterburen en FC LEO meegewerkt zou worden aan een proef  om te zien hoe de plannen van de KNVB in de praktijk eruit zouden zien. Druk met spelers en speelsters die in formaties van zes tegen zes en acht tegen acht tegen acht tegen elkaar zouden spelen. Helaas waren de categorieën waar ik nu juist voor naar Leens was gekomen niet van de partij want de herfstvakantie gooide bij het 2:2 en 4:4 duidelijk roet in het eten. Zo bleef deze  pilot beperkt tot 6:6 en 8:8 waarbij de veldjes kleiner werden gemaakt en er verder niets veranderde. De mindere goden raakten geen knikker en de betere voetballers scoorden als een tierelier. Dat was het beeld wat we zagen in Leens waar ik ook een gedelegeerde van de KNVB had verwacht. Dit omdat het bestuur van FC LEO zijn ‘pilot’ keurig had aangemeld bij de bond die met zijn plannen bij veel clubs weer de nodige punten heeft gescoord. Punten op de lijst van, ze nemen de kleinere verenigingen totaal niet serieus.

Want bijna niemand van de personen die ik zaterdagochtend sprak was positief. Zo werd het ‘lijnenspel’ op het speelveld als een negatief punt genoemd. En ook het hebben van voldoende kader kwam aan de orde. Verder werd ook het indelen van nieuw te vormen teams als een negatief punt gezien. Ook het aantal wissels bij bijvoorbeeld een zes of achttal werd als een belemmering gezien. Niemand zit er op te wachten wanneer je tiental spelers/speelsters voor een zestal hebt om vier wissels langs de lijn te hebben staan. ‘Dat wordt alleen maar gedoe en waar je als leiding geen zin in hebt, was een opmerking op deze zaterdagmorgen in Leens. Maar er kwamen meer onzin voorbij in Leens want opeens was daar de opmerking dat het wetenschappelijk bewezen was dat er op 6 of 7 jarige leeftijd nog niet met keepers gewerkt moest worden. Ik moet zeggen, wanneer ik deze tekst niet zelf had gehoord zou ik het niet hebben gelooft. Maar helaas werden er dus geen wedstrijdjes 2:2 en 4:4 gespeeld en moeten we concluderen dat de ‘pilot’ in Leens ons niets nieuws heeft laten zien. Want ook op de kleinere veldjes stond een keeper in de goal die nul schoten op doel kreeg terwijl op de andere kant een doelman ‘plat gebombardeerd’ werd die bijna meer goals om zijn oren kreeg dan er ’s avonds op het feest na afloop van het duel tussen FC LEO en Kloosterburen vis werd verkocht. Zo werd zaterdagmorgen duidelijk dat eigenlijk niemand blij is met de plannen die de clubs door de bond door hun ‘strot’ geduwd krijgen. Plannen die puur zijn toegespitst op de BVO’s en de grotere amateurverenigingen maar voor de kleinere verenigingen een hele slechte ontwikkeling is. .