De voorzitter: Arjen Fledderman ( FC LEO )

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Enkele jaren geleden had Puurvoetbalonline de rubriek ‘Voorzittersvisie’. Ik vond dat de rubriek, waarin voorzitters aan het woord kwamen, terug moest keren op Puurvoetbalonline maar dan in een ander jasje. Dat moest namelijk niet gebeuren, zoals enkele jaren geleden, d.m.v. standaardvragen maar meer door een gesprek ergens op een terras, keukentafel of sportcomplex. Een gesprek waarbij de voorzitter geen blad voor zijn mond zou nemen. Ondertussen zijn er met Henk Mekenkamp, Rick van der Veen en Meindert Schollema drie voorzitters aan het woord geweest en is Arjen Fledderman, als voorzitter van FC LEO, de vierde voorzitter die een deze rubriek geen blad voor zijn mond neemt.

Afbeeldingsresultaat voor foto arjen fledderman

Het gesprek met Arjen Fledderman werd zaterdag 15 oktober een gesprek op verschillende locaties en begon vroeg. De dag begon voor de voorzitter van FC LEO namelijk rond 07.30 uur want hij werd om 08.45 uur in Kloosterburen verwacht. Door de samenwerking met Kloosterburen vervulde hij daar als voorzitter van FC LEO namelijk de ceremoniële taak van het een bos bloemen aanbieden aan de sponsor van de LKC O-17. Na de gebruikelijke rituelen was ons eerste ‘gespreklocatie’ daarom de kantine van de v.v. Kloosterburen waar het gesprek al snel kwam op het toch nog plotseling overlijden van de oud-voorzitter van Warffum, Jaap Zuidema. Zowel de preses van FC LEO als ook de andere aanwezigen, waar enkelen Jaap zeer goed kenden, begrepen niets van de discussie binnen Warffum of je dan wel of niet moet voetballen. ‘Wanneer dit bij FC LEO zou gebeuren werd er niet gevoetbald. Dat heeft naar mijn idee met respect en normen en waarden te maken. Als ik de verhalen zo beluister heeft Jaap Zuidema veel voor Warffum betekend en is hij ook nog eens oud-speler,” aldus de Leenster met wie ik even later langs de lijn stond bij het duel LKC O-17-Zeester O-17. Een derby waarin de combinatie uit Leens en Kloosterburen met 7-1 duidelijk te sterk was voor de Zoutkampers. Tijdens de eerste helft van dit duel kwam ook Hemmo Battjes sportpark Westerklooster oplopen. Hemmo, nog steeds actief als scout voor de KNVB, kwam kijken of er in Kloosterburen nog talent rondliep om uit te nodigen voor een centrale training of wedstrijd. Na het vertrek van Hemmo naar veld 2, waarbij hij de groeten deed aan FC LEO-trainer Gerke Kersaan, ging het gesprek direct over de huidige trainer van de Leensters. Gerke Kersaan kwam vrij laat bij FC LEO omdat de eigenlijke trainer, Klaas van der Ploeg, wegens ziekte moest afhaken. Iets wat binnen FC LEO even hard binnenkwam. ‘Toen Klaas met dat nieuws kwam was dat een klap. De gevreesde ziekte gun je namelijk niemand. Dat was dan ook het eerste waar ik aan dacht. De volgende stap was, maar we moeten wel verder. We hebben toen een vacature geplaatst waar Gerke als de voor ons meest geschikte persoon uit naar voren kwam. Hij was in het verleden al eerder bij ons werkzaam geweest en de band tussen Gerke en FC LEO is altijd intact gebleven. En ik moet zeggen dat ook nu de samenwerking weer prima verloopt,” aldus Arjen Fledderman die ondertussen de wedstrijd blijft volgen en daar een opmerking over maakte. ‘Ik ben blij dat we op een team als LKC O-17 begeleiding hebben geplaatst die of zelf nog in het eerste elftal voetballen of hebben gedaan. En ook mooi is dat het jongens zijn die de bereidheid tonen om bijvoorbeeld de opleiding TC-3 te volgen. Met alle respect, bij teams zoals een O-17 moet je begeleiding hebben die zelf ook op niveau hebben gevoetbald of voetballen. Daar is wel een voorwaarde bij, ze moeten het wel kunnen overbrengen op een leeftijdscategorie wat natuurlijk niet de gemakkelijkste categorie is.”

Ondertussen is de eerste helft afgelopen en besluiten we om in Leens een vervolg aan het gesprek te geven. Arjen Fledderman is namelijk geen voorzitter die zijn vereniging van uit een ‘Ivoren Toren’ bestuurt. De oud-eerste elftalspeler is juist iemand die aandacht voor alle teams van de vierdeklasser als belangrijk ziet. In Leens wordt ons derde ‘gesprekslocatie,  de bar van de kantine van Ezinge. Een locatie waar het gesprek opeens gaat over het VTON-programma waar de trainers en trainsters binnen een voetbalclub ondersteund worden d.m.v. voorgeprogrammeerde trainingen. Een ontwikkeling waar de een voor en een ander tegenstander van is. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet tot de eerste categorie behoor. Ik ben opgegroeid als een jeugdtrainer die zelf zijn oefeningen bedacht of de trainingen van senioren versimpelde. Maar dat is tegenwoordig allemaal anders want zo vroeg ik aan Arjen, wie doet het praatje, plaatje, daadje dan wanneer een goed willende ouder die nooit heeft gevoetbald een training gaat verzorgen. Arjen snapte de vraag en het antwoord was helder. ‘Samen met Kloosterburen hebben we ingezet op het VTON-programma om op die manier meer structuur in de trainingen te krijgen. Daarbij zal onze jeugdcoördinator Roelof Rozema een toezicht en sturende rol gaan vervullen. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat we het gaan mee maken dat iemand op zijn eigen houtje bezig blijft. Roelof wordt geen politieagent maar zal wel de bewaker van onze visie worden.”

De samenwerking met Kloosterburen is al een paar keer genoemd en duidelijk te beluisteren valt dat die samenwerking Arjen Fledderman wel bevalt. ‘Dat is zeker het geval waarbij ik direct kan zeggen dat we ook met de andere verenigingen in De Marne een prima verstandhouding hebben. Dat zal ook moeten. Want er komt een gemeentelijke herindeling aan waar we als verenigingen in De Marne goed op moeten zijn voorbereid. Dat geldt voor alle verenigingen overigens. Want niet voor niks werken alle verenigingen hier in Leens goed samen. Want als ik nog even terug denk aan het Ede Staal Festival, waar alle verenigingen in Leens bij betrokken waren, dan mogen we daar trots op zijn. En dat laatste moeten we ook zijn op onze voetbalclubs in De Marne die allen een bindende factor binnen de dorpen hebben. Daarom proberen wij hier in Leens ook bij alles wat we organiseren of bouwen onze sponsoren te betrekken. Die hebben wij namelijk nodig maar zij ons ook. Zonder inkomsten kunnen zij geen sponsorovereenkomsten meer aangaan en wat voor ons als FC LEO natuurlijk niet goed is..”

Heldere woorden van Arjen Fledderman die als voorzitter duidelijk verder kijkt dan morgen. De Leenster weet namelijk dat de gemeente De Marne met krimp te maken heeft, en wat zijn weerslag ook op FC LEO heeft. ‘We hebben op dit moment drie seniorenteams. Twee prestatiegericht en een recreatief. Vooral het laatste team komt nogal eens in personele problemen. Daar moeten we dus een oplossing voor zoeken want het recreatief team terugtrekken willen we niet als bestuur. We hebben met dat team nu al een paar keer op donderdag gespeeld en doen daar ook de tegenstander een plezier mee. Want een ding is zeker, er zijn meer verenigingen die met hetzelfde probleem kampen.”

Maar het wordt tijd voor ‘locatie 4’  voor het gesprek want ook in Leens wordt er deze zaterdagmorgen gevoetbald. Op het hoofdveld zijn een team van de thuisploeg en eentje van Eenrum bezig. Maar het gesprek gaat al snel over het G-voetbalteam van FC LEO. Een team waar de preses van de Leensters trots op is. ‘Het G-voetbalteam is voor ons een absoluut volwaardig team. Een team ook met vrijwilligers waar ik veel respect voor heb. Ik ben, en niet alleen voor ons maar voor alle verenigingen die het voetballen voor mensen met een beperking omarmen, daarom ook blij dat de politiek het sporten voor mensen met een beperking serieus gaat nemen. Want er komt eindelijk aandacht, en hopelijk ook geld, voor de totale gehandicaptensport en niet, zoals nu door bedrijven en instanties wel gedaan wordt, dat alles bij maar een club terecht komt. Je moet altijd voorzichtig zijn met wat je zegt, maar dat is geen goede zaak. Maar wie weet zet de politiek de rest ook eens aan het denken en zijn er meer die eens wat verder binnen de provincie gaan kijken waar ze richting de gehandicaptensport kunnen helpen. “ aldus de bevlogen voorzitter van FC LEO.