VVK-secretaris Tom Lankheet: Als drie verenigingen moeten we straks klaar zijn voor de toekomst op Het Noorden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 

Tom Lankheet kwam in 2010 terecht bij VVK. Tom ging daar uiteraard voetballen maar werd ook direct vrijwilliger bij de voetbalvereniging waar diverse culturen bij elkaar komen. In 2013 werd Tom bestuurslid en na een periode van blessureleed is ook zijn rentree op de velden weer aanstaande. Dat en nog veel meer vertelt hij in onderstaand vraaggesprek.

 Profielfoto van Tom Lankheet
Tom sinds wanneer ben jij bestuurslid VVK en waarom heb je dat gedaan: ‘Ik voetbal sinds 2010 bij VVK Groningen en vanaf het begin ben ik ook als vrijwilliger betrokken bij de club. Vanaf 2013 ben ik bestuurslid. Ik vind het leuk om te doen en leer er veel van, ook omdat ik al enkele keren langdurig geblesseerd ben geraakt en toch betrokken wil zijn bij de club. “
Jij bent door blessureleed regelmatig uitgeschakeld geweest. Hoe staan de stand van zaken er nu voor: ‘Ik voetbal dus vanaf 2010 bij VVK, echter na twee jaar brak ik mijn enkel. Na een jaar was ik weer fit en kon ik weer voetballen maar toen raakte ik geblesseerd aan mijn knieën. Nu ik bijna weer fit ben wil ik weer gaan voetballen in het tweede op zaterdag.’’
VVK staat bekend als een multiculturele club. Velen zien dat als lastig. Hoe kijk jij daar tegen aan: ‘Ik vind het leuk om mensen uit verschillende culturen/lagen van de stad Groningen tegen te komen. Dat zorgt juist voor de leuke en warme sfeer die er bij VVK is.”
Als bestuur namen jullie een paar seizoenen het besluit om het eerste zondagteam uit de competitie te haken na een reeks aan incidenten. Ben jij weleens verbaasd dat zoiets niet op grotere schaal gebeurt: ‘Dat was een lastige situatie en het was zeker niet gemakkelijk om deze beslissing te nemen. Echter ben ik er wel van overtuigd dat we op dat moment de juiste beslissing hebben genomen. Dat het niet vaker gebeurt door andere clubs komt denk ik door het feit dat vele besturen zich als passanten zien en niet dergelijke beslissingen durven te nemen.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben assistent accountant bij EY en ben ook nog bezig met een postmaster opleiding tot register accountant.”
Er zijn wel/niet teveel voetbalverenigingen in de stad Groningen: ‘Aan de ene kant kun je zeggen dat er teveel verenigingen zijn in de stad. Ook vele clubs met maar enkele (senioren)teams en weinig tot geen jeugd. De vraag is of deze verenigingen bestaansrecht hebben op de lange termijn. Maar toch vind ik het jammer om te zien dat sommige clubs worden gedwongen om samen te gaan. Hierdoor verdwijnt toch telkens een stuk clubhistorie en gevoel wat mensen bij deze clubs hadden.”
Op dit moment staat de voetbalwereld in ‘brand’ waar het gaat over of het wel of niet gezond is om op kunstgras te spelen. Hoe kijk jij tegen deze problematiek aan: ‘Wij als club hebben besloten om de lijn van gemeente en de KNVB te volgen en het onderzoek van het RIVM af te wachten voordat we verdere conclusies trekken. Wel hebben we alle ouders ingelicht en aangegeven dat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen om de blootstelling te verminderen. Mocht blijken dat het schadelijk is dan vind ik ook dat de gemeente direct maatregelen moet nemen en het rubber moet vervangen door kurk.”
Jij bent binnen het bestuur secretaris en wedstrijdsecretaris. Vooral in de functie van wedstrijdsecretaris word jij ‘gek’ van leden die te pas en onpas afzeggen voor hun wedstrijden: ‘Mijn functie als wedstrijdsecretaris heb ik pas geleden overgedragen aan Petra de Jonge die dit zeer goed oppakt. Maar het klopt dat ik me daar soms wel eens aan erger, hoe gemakkelijk er tegenwoordig wordt afgezegd. Een baaldag vind ik geen probleem, helemaal als dit ruim van te voren aangeeft aan je tegenstander. Maar voor teams die één of twee dagen van tevoren hun wedstrijd afzeggen kan ik weinig sympathie opbrengen. Als dit bij teams van VVK gebeurt vind ik dat dan ook zeer kwalijk. “
Wat zijn jouw verdere hobby’s: ‘Met vrienden wat gaan eten of drinken en uitgaan. “
Jullie zaterdag 1 kende een slechte start en de zondagtak leed de laatste drie duels steeds een nederlaag . Beide teams moeten eigenlijk promoveren vind de secretaris: ‘We hebben met zaterdag 1 een goede selectie, echter liep het tot nu toe nog niet zoals gewenst. Afgelopen weekend hebben we met zaterdag 1 een mooie overwinning geboekt op BSVV, en ik verwacht dan ook dat de stijgende lijn nu is ingezet en dat we nog om promotie kunnen gaan spelen. Zondag 1 heeft een goede selectie en scoort veelvuldig. De afgelopen weken waren ze echter telkens nog wat spelers uit de as kwijt die er vanaf nu weer bij zullen zijn. Hen zie ook dan ook zeker nog stijgen op de ranglijst. “
Voorzitter Rick van der Veen: ‘Een goede voorzitter die midden in de vereniging staat en weet wat er leeft onder de leden. Maar hoe prima een voorzitter ook is, we zijn natuurlijk met nog drie bestuursleden en een hele groep aan vrijwilligers die VVK de club maken die we zijn.”
VV Groningen en Potetos zijn zwaar getroffen door de brand en maken nu dankbaar gebruik van jullie kantine. Een samenwerking met mogelijkheden voor de toekomst op Het noorden: ‘De samenwerking op dit moment met de kantine en alle ruimtes gaat goed. Alle vrijwilligers van de drie clubs helpen hier in samen mee en dat gaat steeds beter. Wat de toekomst zal brengen, zal moeten blijken. Hier zijn we nog over in gesprek met de clubs en gemeente. We moeten er met zijn drieën nu voor zorgen dat we er sterker uitkomen en dat we klaar zijn voor de toekomst. “
FC Groningen gaat de nacompetitie niet bereiken omdat: ‘FC Groningen gaat de nacompetitie niet halen, ze spelen te wisselvallig en krijgen te gemakkelijk doelpunten tegen. Ik vind het jammer dat FC Twente de komende jaren nog geen Europees voetbal kan gaan halen, maar ik zie de Tukkers nog hoger eindigen dan FC Groningen dit seizoen. .