De voorzitter: Henk Mekenkamp ( GRC Groningen )

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Enkele jaren geleden had Puurvoetbalonline de rubriek ‘Voorzittersvisie’. Een van de laatste voorzitters die daar toen aan meewerkte was Henk Mekenkamp, de voorzitter van GRC Groningen. Ik vond dat de rubriek waarin voorzitters aan het woord kwamen terug moest keren op Puurvoetbalonline maar dan in een ander jasje. Dat moest namelijk niet gebeuren d.m.v. standaardvragen maar door een gesprek ergens op een terras, keukentafel waarbij de voorzitter geen blad voor zijn mond neemt. Ondertussen heb ik twee voorzitters bezocht en laat de eerste nu in een hopelijk lange rij de nog steeds voorzitter van GRC Groningen, Henk Mekenkamp zijn.
Profielfoto van Henk Mekenkamp
Het was op een mooie zomeravond dat ik op Corpus den Hoorn arriveerde voor een gesprek op herhaling. Want de afspraak stond al eerder maar andere plotselinge verplichtingen zorgde voor een verandering van tijd en datum. Maar op deze mooie zomeravond zaten we op het terras van de voetbalvereniging die vorig seizoen sportief gezien een prachtig jaar had. Het eerste zondagteam werd kampioen en promoveerde daardoor naar de eerste klasse. Maar ook zaterdag 1 werd kampioen en dat team promoveerde daardoor naar de vierde klasse. Dat zorgde dat ik tegenover een voorzitter die daar met recht trots op was. ‘Natuurlijk ben ik dat. Als dat niet het geval zou zijn zou ik liegen. Maar ik ben geen voorzitter die alleen maar gericht is op de prestaties van in dit geval zondag en zaterdag 1. Dat zou ik namelijk een hele slechte zaak vinden. Natuurlijk moet ook ik mijn tijd verdelen maar wanneer ik alleen maar tijd voor zondag en zaterdag 1 zou hebben stopte ik er direct mee. Ik ben voorzitter van een club en niet van maar twee teams.”

Mooie woorden van een bevlogen voorzitter die vol liefde over GRC Groningen spreekt. Zo vertelt Henk vol enthousiasme over de groep voetballers die op vrijdagavond nog graag even een balletje trapt maar wat zonder uitzondering echte GRC-ers zijn. ‘Dat vind ik echt mooi. Mannen die nog heerlijk fanatiek zijn en een band met de club hebben. Dat zie ik als heel belangrijk dat ik ook daar een band mee heb. Iets wat ook geldt voor de jeugdafdeling. Die groeit nog steeds en waar we als vereniging natuurlijk heel erg blij mee zijn.”
Wanneer we het over de jeugdafdeling hebben komt het gesprek op een van de speerpunten binnen het beleid bij GRC Groningen. ‘Als vereniging zijn we heel erg bezig met het bewust omgaan met voeding. Zo wordt er bij onze jeugdduels geen ranja meer geschonken. We bieden de kinderen water+ een stukje sinaasappel en een stukje appel aan. Dat is stukken beter dan het vaak mierzoete ranja wat de kinderen ook bij ons aangeboden werd.”
Maar niet alleen in de rust van jeugdduels veranderde er wat bij GRC Groningen. Ook het aanbod in de kantine kende een wijziging vertelt de preses. ‘We hebben ons aanbod in de kantine ook richting een gezondere levensstijl aangepast. Niet dat het patatje of kroketje bij ons niet meer verkrijgbaar is. Dat moet namelijk wel blijven. Die maken namelijk onderdeel uit van de charme van een voetbalkantine. Maar we zijn wel van mening dat wij als club op het gebied van gezond leven wel met de tijd mee moeten gaan.”

Bij dit onderwerp zit Henk Mekenkamp echt op zijn praatstoel en denkt hij als voorzitter van GRC Groningen op deze zomeravond een paar stappen vooruit. ’Hier op Corpus hebben we FC Groningen als medegebruiker van een mooi complex waar in 2018 ook nog eens een Topsportcentrum gaat verschijnen. Het contact tussen FC Groningen en GRC Groningen is prima te noemen en als amateurclub op een dergelijk complex je thuishaven hebben is natuurlijk nooit verkeerd.”

Henk Mekenkamp gebruikt met nadruk het woord amateurclub want de in Eelde woonachtige voorzitter is faliekant tegen betaling van spelers. ‘Als club doen wij richting de selectie van zondag 1 iets extra’s op het gebied van trainingskleren. Daar blijft het ook echt bij. Ik zeg vaak dat we een zondagclub zijn die tussen de eerste en tweede klasse pendelt. En dan kun je wel allerlei rare fratsen uithalen om dat te veranderen maar je moet je afvragen of je dat moet willen. Nou dat is heel duidelijk, dat willen wij dus niet,” vertelt Henk Mekenkamp die verder zeer te spreken is over de trainersstaf bij zowel zondag als zaterdag. ‘Met Rinie Jurna hebben we een prima trainer bij zondag1. Dat geldt ook voor Peter Visser als trainer van onze tweede selectie. En bij zaterdag 1 hebben we Bart Meinema die de trainingen verzorgt en waar we ook zeer tevreden over zijn. Dus wat betreft hebben we het erg getroffen met ons trainerskorps,” vertelt de Commercieel Directeur bij Healthy Lifestyle at Work B.V. terwijl het gesprek opeens over het op vakantie gaan komt. ‘Ik ben geen man die dat gemakkelijk kan. Ik kan mij bijvoorbeeld prima ontspannen in onze tuin of langs de lijn bij een voetbalwedstrijd. Ik hoef echt geen weken van huis,” zegt de bijna vijftigjarige bevlogen voorzitter die op een mooie zomeravondprachtig liet zien wat hij voor ‘zijn’ GRC Groningen voelt.