Kunstgras is ongezond en stinkt .......of niet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Wanneer je een link als http://nos.nl/artikel/2136047-kun-je-ziek-worden-van-sporten-op-kunstgrasvelden.html op facebook plaatst dan weet je dat er reacties komen. Want of het nu wel of niet gezond is, een kunstgrasveld zorgt al jarenlang voor gesprekstof,


Kunstgras staat zwaar onder druk: mogelijk maatregel KNVB door Zembla

De reacties op deze link waren vanochtend verschillend. Waar de een het allemaal maar onzin vond het gezeur dat de rubberen korrels ongezond dacht een ander daar duidelijk anders over. Maar ook werden er andere oplossingen aangedragen zoals het gebruik van kurk wat in deze reactie te lezen was: Als de gemeentes nu ook eens luisteren naar mensen met verstand van kunstgras en in de aanleg van de velden iets meer geld uitgeven ben je al van dit probleem af. Want wij als vereniging hebben al contact gehad met een bedrijf uit België wat ook kunstgras aanlegt en ook nog goedkoper dan de grondmij en die gebruiken korrels van kurk i.p.v. rubber. In aanschaf is het kurk duurder dan rubber maar de levensduur is veel langer en het stinkt niet en je krijgt geen brandwonden meer en is ook niet slecht voor je gezondheid. Een heldere reactie die laat horen dat een gemeente moet door informeren.

Ook was daar een niet onlogische vraag: Op welke manier kun je er ziek van worden? Moet de stof vrij komen of aanraking met huid of binnen krijgen van zo'n korrel. Als keeper heb ik een shirt met lange mouw en een lange broek aan wanneer we op kunstgras spelen. Dus dan komt mijn huid niet met rubber in aanraking. Maar verder wordt er nergens gezegd op welke manier je er ziek van kan worden! Een logische vraag waar inderdaad niet direct een antwoord op te vinden maar dat het rubber bij warm weer gaat stinken en daardoor niet fijn is voor iedereen binnen en buiten de lijnen niet fijn is mag duidelijk zijn.

Maar ook was daar deze reactie: In de VS moeten voor 1 januari 2019 alle kunstgrasvelden vervangen zijn door gras. Of het nu gaat om Soccer, football of baseball. Toegestaan zijn wel grasvelden versterkt met kunstgras. Goedkoper ook nog en 10 jaar bespeelbaar met alleen na 5 jaar controle beurt. Weg met die rotzooi die overal ligt. Zondag weer ernstige blessure Bakkeveen-Winsum op kunstgras dat niet gesproeid was. Dat is de 6e speler die voor lange tijd is uitgeschakeld door kunstgrasvelden. Voeg daar het enkele en hamstring letsel bij: 6 en 8 maal en je bent helemaal klaar met kunstgras. Wie anders beweerd moet eens op cursus gaan. Een duidelijk argument van iemand die klaar is met kunstgras waar uiteraard weer een reactie op kwam: Dat er enkel en hamstring letsel door kunstgras komt durf ik te betwijfelen(maar ik ben natuurlijk geen geleerde), daar komt ook nog bij dat je kunstgras hebt en kunstgras. Maar ik ben ervaringsdeskundige wat betreft enkel, achilles en hamstring blessures, mijn enkels, achillespezen en hamstrings zijn maar wat blij met goed aangelegd kunstgras wat niet direct op beton ligt. Want zeg nou eerlijk, kunstgras of knollen velden die niet besproeid zijn of waar de mollen vrij spel hebben. En dan nog niet te spreken over het voetbalspel zelf, de bal rolt toch veel mooier op kunstgras.

Allemaal meningen vanuit de voetbalwereld die verschillend waren en waarbij ook de vraag kwam wat ik van kunstgras vond. Ik ben daar heel duidelijk in. Voor mij hoeft een kunstgrasveld niet als wedstrijdveld. Want het argument van, op kunstgras rolt het balletje lekker, zie ik niet als een fraai argument. Via de TV komen er ieder weekend wel beelden vanuit de eredivisie binnen van wedstrijden op kunstgras. Met alle respect, zelfs een samenvatting van een paar minuten ‘plastic’-voetbal vind ik niet om aan te gluren. Dat er een kunstgrastrainingsveld ligt begrijp ik wel. Alles is beter dan ploeteren in de bagger, dom rennen langs niet goed verlichte straten of, en wat ook gebeurt, helemaal niks doen. Verder zijn er veel spelers die niet op kunstgras willen voetballen. Zo was Ron Vlaar absoluut niet naar AZ gekomen wanneer men daar zijn thuisduels op kunstgras had afgewerkt. En Roel Brouwers stopte deze week bij Roda omdat zijn lichaam niet met de  plasticmat overweg kon. Maar ook op amateurniveau zijn er die zeggen van sla mij maar even over trainer. Ik ga op die ondergrond niet voetballen. Ik moet eerlijk zeggen dat wanneer ik nog zou voetballen het spelen op kunstgras niet mijn voorkeur zou hebben. Maar de toekomst zal het leren wat er gaat gebeuren maar wanneer er rubber ontdekt wordt in pakjes Boemboe van Conimex wat schadelijk voor de gezondheid is lijkt het mij sterk dat rubber op een sportveld dat wel is.