Chris Huizinga wil ook bij de senioren de top bereiken.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Wanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt deze opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker' blijf bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd insteken extra in de publiciteit komt. En de sporters die ik interview door komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van diverse voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vond ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan en waar binnenkort, als de competitie weer begint, weer een einde aan komt.
image 2016 08 25

Bron: Ommelander Courant  Foto Herman Spier Bedum

Het leven van Wereld en Europees Kampioen Inlineskaten Chris Huizinga staat al een aantal jaren volledig in het teken van zijn sportcarrière. Want naast als inlineskater is de 19-jarige Garnwerder ook als schaatser actief en in beide disciplines wil hij ook bij de senioren de top bereiken.
Op zondag 24 juli werd Chris Huizinga in Heerde Europees Kampioen Inlineskaten op het onderdeel puntenkoers. Voor de junior uit Garnwerd was dit zijn tweede grote titel binnen een jaar want in november 20 15 werd hij ook al wereldkampioen op dit zelfde onderdeel. Twee prestaties waar de aan zijn laatste jaar als junior bezig zijnde Chris Huizinga wel trots maar niet tevreden mee is. ,,Trots mag is mijn mening maar tevreden mag je nooit zijn. Resultaten als het winnen van een wereldtitel of een Europeeskampioenschap smaken natuurlijk naar meer en daar heb dan ook alles voor over om dat te bereiken.”

Dat dit geen loze woorden zijn bewijst wel het feit dat hij al op 17-jarige leeftijd voor een stage van zes maanden naar Colombia vertrok. In dat Zuid-Amerikaanse land ging de inlineskater trainen met Jota Bolaños. De 26-jarige Jota Bolaños is al jaren de best skeelerende Ecuadoriaan en heeft al verschillende podiumplaatsen op grote internationale toernooien behaald,” verteld Chris Huizinga. ,,Naast dat Jota met zijn ervaring direct heel belangrijk voor mij was heb ik ook samen met hem in een huis gewoond. Dat heeft er voor gezorgd dat we nog steeds contact hebben maar wat geldt voor meer van mijn ‘concurrenten’ binnen het inlineskaten. Dat is een groot verschil wanneer je dat met de schaatswereld vergelijkt. Daar is het toch wat meer op het individu gericht, geeft de Garnwerder aan die op 11-jarige leeftijd met het skeeleren in aanraking kwam en het direct een mooie sport vond. ,,Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik aan sport deed en via kennissen van mijn ouders, de familie Meijer uit Groningen kwam ik in aanraking met het skeeleren. Ik maakte al snel de nodige vorderingen en op mijn 12e ben ik begonnen met wedstrijden. Eerst met wegwedstrijden maar al snel werd beslist dat ik aan het NK in Medemblik mocht meedoen. Dat ging boven verwachting want ik won direct vier keer goud en twee keer zilver.”

Zo ging het snel met de talentvolle inlineskater die tegenwoordig bijna dagelijks met het trainen voor het skeeleren en schaatsen bezig is en wat duidelijk blijkt wanneer zijn trainingsschema’s ter sprake komen. Schema’s die worden samengesteld door zijn coach Remmelt Eldering. ,,Van Remmelt krijg ik iedere week mijn trainingen aangereikt waarbij ik wel een bepaalde vrijheid heb om een training aan te passen. Niet qua intensiteit maar meer om bijvoorbeeld een fietstraining te vervangen door een looptraining. Ik volg namelijk een Havo-opleiding aan het Werkman-college en dan wil een lange fietstraining soms niet passen. Dan vervang ik die, in overleg met Remmelt, in een looptraining van een uur die qua intensiteit gelijk staat aan drie uur fietsen.”

Maar alle dagen is Chris Huizinga wel met zijn twee door hem beoefende sporten bezig waar het inlineskaten wereldwijd veel groter en bekender is dan het in Nederland bekendere schaatsen. ,,In bijvoorbeeld Colombia is het, na het voetballen, volkssport nummer twee. Dat is een heel groot verschil met Nederland, vertelt de Wereld en Europees-kampioen, die met een paar voorbeelden komt die laten zien dat het Inlineskaten maar een kleine sport is. ,, Een voorbeeld is heel duidelijk het aantal banen dat we in Nederland hebben. Zo is voor mij de dichtstbijzijnde baan in Haulerwijk wat toch ongeveer 35 kilometer van Garnwerd verwijderd is. En aangezien ik nog niet in het bezit ben van een rijbewijs is dat lastig. En verder zou het enorm helpen wanneer het Inlineskaten een Olympische Sport zou worden. Dat betekent namelijk als sporter dat je beter gefaciliteerd wordt. Dat zie je namelijk heel duidelijk bij het schaatsen. Er zijn in zowel binnen als buitenland voldoende schaatsers, zoals Michel en Ronald Mulder, die vanuit het Inlineskaten overgestapt zijn naar het schaatsen. Dit omdat schaatsen wel een Olympische Sport is en dus aantrekkelijker is voor sponsoren, aldus de Garnwerder, die in beide disciplines naar de top wil. Iets wat door velen niet als iets vanzelfsprekends wordt gezien. ,, Er wordt beweerd dat skeeleren niet zo goed is voor je schaatstechniek. Vanuit het verleden zijn veel schaatscoaches daarom geen fan van skeeleren en zetten hun pupillen zomers liever op de fiets. Daardoor zijn er niet veel jongens die het skeeleren en het schaatsen met elkaar combineren. Die combinatie moet bij de grote mannen nog echt bewezen worden. Ik vind het echter heerlijk om het schaatsen en skeeleren te combineren.”

Een combinatie die hem op jonge leeftijd dus al op meerdere continenten heeft gebracht want naast het Zuid Amerikaanse Columbia was Chris Huizinga ook al in Azië waar hij aan wedstrijden in China en Taiwan deelnam. Zo werden de Wereldkampioenschappen vorig jaar in Kaohsiung (Taiwan) gehouden en waar hij dus met de Wereldtitel in de puntenkoers huiswaarts keerde. Een wereldtitel die hij op het WK, dat van 10 tot en met 18 september 2016 in Nanjing (China) wordt gehouden, mag proberen te consolideren. ,, Ik moet zeggen dat ik mij heel erg op het Wereldkampioenschap verheug. Dit is mijn laatste WK als junior en die periode wil ik graag met een wereldtitel afsluiten. Maar dat zal niet gemakkelijk gaan want iedereen wil natuurlijk graag van de wereldkampioen winnen,” aldus de huidige Wereld en Europeeskampioen die aan het slot van het interview nog even terugkomt op zijn op jonge leeftijd in het buitenland verblijven. ,,Dat ik al diverse keren in het buitenland ben geweest ben ik natuurlijk in de eerste plaats aan mijn ouders te danken. Door hun steun ben ik toch in contact gekomen met diverse andere culturen. Dat ze mij die kans hebben gegeven ben ik ze erg dankbaar voor. Voor mij is dat ook de belangrijkste reden om er alles aan te doen om in beide disciplines de top te bereiken. Ik snap dat die kans in het schaatsen gewoon het grootst is omdat, zoals ik al eerder zei, wij in Nederland nu eenmaal meer een schaatsland zijn. En ergens is dat jammer want als kijksport is het skeeleren veel aantrekkelijker. Er zit namelijk veel meer actie in dan in het schaatsen. Maar wie weet kunnen wij met het behalen van de nodige successen in het Inlineskaten voor een kentering zorgen waar ik de komende jaren absoluut mijn best voor ga doen.”