Sandra Mollema voor eerste keer in carrière Europees Kampioen Zijspannen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Wanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt deze opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met  andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat  niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker' blijf bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd insteken extra in de publiciteit komt. En de  sporters die ik interview door komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van diverse voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vondd ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan.

Profielfoto van Sandra Mollema

Bron: Ommelander Courant
Voor de tegenwoordig in Stedum wonende Sandra Mollema werd zondag 24 juli 2016 een dag die ze niet snel zal vergeten. Als bakkeniste van meervoudig Europees Kampioen William Matthijssen werd ze namelijk in Vries voor de eerste keer Europees Kampioen bij de Zijspannen.
Dit seizoen werd Sandra Mollema de vaste bakkeniste van William Matthijssen. De 27 jarige Mollema had al eerder met Matthijssen gereden toen Nathalie Matthijssen, jarenlang de vaste bakkeniste van haar broer, er in 2010 door een zwangerschap een jaartje tussen uit was. Nadat Nathalie Matthijssen weer terugkeerde deed Sandra Mollema een stap terug en vormde ze enkele jaren een duo met de Fransman Christophe Grenier.

Maar vorig jaar gaf Nathalie Stellingwerf-Matthijssen aan dat ze definitief een punt achter een mooie carrière zou zetten. Dat zorgde dat de Stedumse voor aanvang van het seizoen 2016 voor de tweede keer, en nu voor een langere periode, een duo ging vormen met drievoudig Europees Kampioen William Matthijssen. ,,In 2015 heb ik, door blessures bij Nathalie, ook een paar wedstrijden met William gereden maar dit jaar rijden we echt als duo, vertelt Sandra Mollema een dag nadat ze in Vries samen met de 39 jarige William Matthijssen Europees Kampioen werd. Een prestatie die, zo blijkt al snel, nog steeds niet helemaal tot de Noord-Groningse is doorgedrongen. ,,Ik kan het nog steeds bijna niet geloven dat we Europees Kampioen zijn geworden verteld Mollema die de races zondag in Vries een super spannende aangelegenheid vond. ,,We hadden in de weken voor Vries met wat pech te kampen wat het allemaal extra spannend maakte. We wisten dat Markus Venus/Markus Heiss en Markus Brandhofer/Michael Zapf ook goed in vorm waren maar dat Venus een paar dagen eerder  zijn voet had gebroken. Maar in de series ging het bij ons direct al goed wat ook komt omdat de baan in Vries ons wel ligt. Dat is namelijk een zandbaan waardoor wij door ons gewicht  in het voordeel zijn. William is namelijk maar een tenger mannetje vergeleken bij Venus en Brandhofer en ik val natuurlijk ook in het niet bij Heiss en Zapf. “

Het verschil in gewicht was inderdaad belangrijk want  Matthijssen/Mollema wisten namelijk al zijn vier series te winnen. Iets wat de Nederlanders het nodige vertrouwen richting de finale gaf. Een finale waarin de strijd om de Europese titel uiteindelijk in volle hevigheid zou losbarsten. Een finale wat, zo vertelt de in dagelijks leven als buschauffeuse werkzaam zijnde Sandra Mollema, echt  een zenuwentoestand werd. ,,Wij mochten als eerste een startpositie kiezen en dat werd de positie aan de binnenkant. We kwamen vervolgens goed weg maar helaas werd het een valse start omdat de combinatie van Markus Venus/Markus  Heiss te vroeg had bewogen. Dat zorgde dat ons spoor voor de herstart eigenlijk te diep was. We moesten toen kiezen voor een wat slechter spoor. Dat zorgde uiteindelijk ook voor een wat matige start waardoor vooral Markus Venus bij ons in de buurt kon blijven.”

Maar gelukkig voor de fans van het Nederlandse duo werd het uiteindelijk een eerste plaats in de finale. Een prestatie van formaat die er voor zorgde dat de Noord-Groningse na afloop wel even een paar traantjes liet gaan. ,,Je bent er niet alleen op de wedstrijddag zelf heel erg mee bezig maar in de weken voor de finale natuurlijk ook al. Niet alleen moet de combinatie mechanisch in orde zijn maar ook William en ik moeten in de juiste conditie verkeren. Ik train daarom ook zes dagen per week om als bakkeniste goed te kunnen fungeren want ik ben iemand die niet van half werk houd. Ik wil gewoon optimaal presteren, vertelt de frêle bakkeniste die lachend reageert op de vraag of ze eigenlijk wel weet wat er in een race om haar heen gebeurt. ,,Ik krijg niet alles mee maar in iedere race zijn er wel een paar kijkmomentjes. Momentjes dat je even kunt zien hoe de zaken er voor staan maar voor de rest is het toch, gas op de plank en zorgen dat je als eerste over de finish komt, vertelt een vrolijke Sandra die het behalen van de Europese titel verder niet uitbundig heeft gevierd. ,, Na de finale was ik echt gesloopt en zat ik echt niet op een groot feest te wachten. Natuurlijk hebben we het samen met het team wel even gevierd maar meer ook niet, aldus Sandra Mollema die de komende weken, samen met William Matthijssen, nog in Lattrop, Eenrum en Uithuizen te zien zal zijn. ,,Daar verheug ik mij echt op want een EK-titel of niet iedere wedstrijd is weer een feest waar als het aan mij ligt nog lang geen einde aan komt.” .