Bij het Jan Spijk Toernooi staat het plezier voorop .

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Voor de tweede achtereenvolgende keer wisten de Stormvogels het Jan Spijk Toernooi te winnen door in de finale een team van Mamio te verslaan. In Westeremden was dat de afsluiting van een middag waar de gezelligheid het won van het moeten presteren zodat iedereen weer sprak over een zeer geslaagd toernooi dat ooit als geintje begon maar is uitgegroeid tot een toernooi waar in de 5e editie maar liefst 15 teams aan meededen.


image 2016 07 29 2
 Het winnende team : De Stormvogels uit Stedum
Bron: Ommelander Courant   Foto: Facebook Jan Spijk
Zaterdag 23 juli stond Westeremden voor het tweede achtereenvolgende jaar in het teken van het Jan Spijk Toernooi. Werden de eerste drie edities van dit voetbaltoernooi nog in Stedum georganiseerd, door het steeds groter wordend aantal teams moest er, zo verteld medeorganisator Jan Spijk, naar een andere locatie gezocht worden. ,,In 2010 hadden Jaap en Siebrand Dijkema, samen met Jan Willem Brontsema, bedacht dat er in de zomermaanden in Stedum een voetbaltoernooitje moest komen. Dat moest gebeuren op het veldje vlakbij mijn ouderlijk huis. Dat veldje werd toen omgedoopt tot het Jan Spijk Court en het toernooi werd het Jan Spijk Toernooi genoemd. Tijdens de eerste editie deden er vier teams mee en dat aantal werden er iedere editie meer waardoor het veldje te klein werd. Vandaar dat we vorig jaar besloten om het 'spektakel' naar Westeremden te verplaatsen. Daar konden we namelijk twee veldjes maken en hadden we het voordeel van de kroeg in die pal naast het grasveld ligt. Dat zorgde er voor dat we in totaal drie poules van vijf ploegen konden maken, vertelt Jan Spijk die verder bescheiden is over het feit dat zijn naam aan het toernooi verbonden is. ,,Dat is in 2010 zo ontstaan en altijd zo gebleven. Maar dat is echt teveel eer hoor, zegt de Stedumer die door zijn tomeloze inzet voor de voetbalvereniging Stedum binnen de 'zwart-gelen' bijna als een cultheld wordt gezien.

Een cultheld die uiteraard zelf ook van de partij was in Westeremden waar de in totaal 15 teams die zich hadden aangemeld ook allemaal keurig aanwezig waren. Teams met meer dan flamboyante namen als Jake and Friends , 7muizen, Paracetamollenteam, Plankgas en de winnaars van vorig jaar, Stormvogels gaven direct aan dat het zaterdag een toernooi betrof waar voldoende ruimte was voor de nodige frivoliteit wat zich o.a. vertaalde in frivole voetbalshirts en een speciale 'Jan Spijk Toernooi'-zonnebril. Een zonnebril die geen overbodige luxe was want waar er zaterdagmorgen nog een grijs wolkendek hing was het in de middag duidelijker zonniger boven de 'ArenA' van Westeremden waar het randgebeuren een belangrijke plaats innam. Want bij aankomst klonken er duidelijk muzikale klanken over de twee veldjes waar de teams, bestaande uit vier spelers en een keeper, in een sportieve strijd bezig waren om zo ver mogelijk in het toernooi te komen. Teams die veelal bestonden uit spelers die in competitieverband niet in een team samenspeelden. Zo speelde de van SV Bedum-zaterdag naar Groen Geel vertrokken Luuk Jans in een team met Lopster Mark van Doorn en de van Noordpool naar de v.v. Winsum vertrekkende Vincent Zijlstra. Een team dat als coach Bjorn Schutter had die herstellende is van een beenbreuk. ,,Dat ik coach ben moet niemand zich veel van voorstellen hoor. Ik geloof dat mijn belangrijke taak is dat ik voor de consumpties moet zorgen wanneer we weer een wedstrijd hebben gespeeld, aldus de jonge aanvaller die verder vertelt dat hij hoopt na de winterstop weer bij de selectie van Loppersum speelminuten kan gaan maken. ,,Ik richt mij niet op een datum maar alles wat ik na de winterstop speel is meegenomen en dat geldt helemaal wanneer ik eerder terug zou keren, vertelt de 'coach' die even later door gelegenheids-keeper Mark van Doorn(SC Loppersum) 'gesommeerd' wordt om even wat consumpties te regelen

Dat laatste is overigens een vast ritueel. Want binnen alle teams staat het nuttigen van een of meerdere consumptie na een gespeeld duel met stip op één, vertelt Stedumer Jacco Santing die herstellende is van een zwaar auto-ongeluk dat hem enkele maanden geleden overkwam. ,,Ik ben weer op de weg terug nadat ik bij dat ongeluk, naast een lichte hersenschudding en wat schaafwonden, mijn knieschijf had gebroken. Maar het echt weer in wedstrijdverband in actie komen zie ik niet eerder weer gebeuren dan in 2017, aldus Santing die ondertussen ziet dat enkele van zijn teamgenoten van Stedum, onder de naam Stormvogels, een van hun poulewedstrijden weten te winnen. Een van de spelers van dat team is Diederik Dijk die niet alleen tevreden is over de resultaten van zijn ploeg maar vooral de sfeer in Westeremden geweldig vind. ,,Het mooie van dit toernooi is dat het allemaal vriendenteams zijn. Dat maakt het allemaal wat gemoedelijker, vertelt de frêle middenvelder die vervolgens lachend een alcoholische versnapering in ontvangst neemt. Ondertussen wint ook team Westeremden een van zijn poulewedstrijden waar de jarige Alderik van der Ploeg uiteraard niet ontevreden over is. ,,Winnen verveelt nooit maar het allerleukste aan dit toernooi is toch de gezelligheid. Wat ooit in Stedum begon als een toernooitje voor vier teams met als inzet een kratje bier is uitgegroeid tot een toernooi waar 15 teams aan deelnemen. Vorig jaar is het toernooi hier naar Westeremden verplaatst en dat is een schot in de roos geweest. Niet alleen omdat hier twee veldjes uitgezet konden worden maar ook omdat de twee veldjes direct naast het café hier in Westeremden liggen,”vertelt de tegenwoordig als assistent-trainer bij De Fivel fungerende Van der Ploeg die zich later op de middag met zijn team plaatst voor de knock-out ronde.

Een knock-out ronde die uiteraard voor nog meer spanning zorgt in een 'Westeremden-ArenA' waar de teams die zijn uitgeschakeld het bier rijkelijk kunnen laten vloeien. Iets wat in mindere mate geldt voor de teams die nog in de race zijn voor het winnen van het Jan Spijk Toernooi. Maar ondanks dat het eergevoel een woordje meespreekt blijft de gezelligheid toch de boventoon voeren waarbij niemand zich echt druk schijnt te maken over winst of verlies. Maar uiteindelijk komt er toch een winnaar tevoorschijn tijdens deze 5e editie van het Jan Spijk Toernooi. Net als tijdens de vorige editie die in 2015 voor het eerst in Westeremden werd georganiseerd zijn het ook dit jaar de Stormvogels uit Stedum die als sterkste team uit de bus komen met een team van Mamio als een uitstekende nummer 2. Voor het 'thuis' spelende team Westeremden is er uiteindelijk een derde plaats weggelegd wat volgens een van de spelers, Manfred Munsters, ook het maximaal haalbare was. ,,Meer zat er niet in maar gezien de sterkte van de overige teams mogen we trots zijn op een mooie derde plaats.”
Trots wat ook Jan Spijk mocht zijn want ook de 5e editie van het naar hem vernoemde toernooi verliep weer vlekkeloos zodat het nu al zeker is dat de 'Westeremden-ArenA' ook volgend jaar het decor zal zijn van een 6e editie van het Jan Spijk Toernooi.