William Matthijssen/Sandra Mollema op weergaloze wijze naar Europese titel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Wanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt deze opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met  andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat  niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker' blijf bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd insteken extra in de publiciteit komt. En de  sporters die ik interview door komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van diverse voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vondd ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan waarbij het verhaal simpel is, wat je wilt lezen lees je en de rest sla je over


image 2016 07 29 1
Bron: Oostermoer  Foto Peter Rillema Vries

Het publiek moest er zondag in Vries lang op wachten maar rond 17.45 uur barstte het gejuich los. Op dat moment kwam het zondagmiddag in een topvorm verkerende combinatie William Matthijssen/Sandra Mollema als eerste over de finish in de A-finale van het EK-zijspannen en werden daardoor gekroond tot Europees Kampioen bij de Zijspannen. 
Blank
Waar enkele straten in Vries een paar dagen eerder nog blank hadden gestaan door het nodige regenwater was daar zondagmiddag niets meer van te merken. De grasbaan waar het EK voor zijspannen verreden moest worden lag er namelijk prima bij. Dat zorgde dat de verwachtingen bij het publiek, officials en organisatie hooggespannen waren. Hooggespannen omdat niet alleen bij de zijspancombinaties de nodige toppers aan de start stonden maar ook het bijprogramma er mocht zijn. Naast de Zijspannen kwamen in Vries namelijk de Specials Senioren, Special Nationalen en de ST2 in actie.

Nadat speaker Jacob Alkema op zijn bekende enthousiaste wijze rond 13.00 uur de 'matadoren in de Sidecars' aan het publiek had voorgesteld ging het rond 13.30 uur echt los in Vries waar zich ongeveer 3000 toeschouwers rond de baan hadden verzameld.

Direct in de eerste heat was er het tweegevecht tussen de twee grote favorieten voor de Europese titel,William Matthijssen/Sandra Mollema en het duo Markus Venus/Markus Heiss. De Duitse combinatie was duidelijk gehandicapt naar Vries gekomen want eerder in de week had Markus Venus bij een race op een crossmotor zijn voet gebroken. Dat weerhield de Duitser er echter niet van om toch op zijn combinatie te kruipen om te proberen om het William Matthijssen zo lastig mogelijk te maken. Iets wat Venus in de eerste manche van de dag overigens niet lukte want het Nederlandse duo was superieur. In deze eerste heat deed ook het andere Nederlandse koppel, Wilfred Detz/Henk Auwema, mee. Maar dit duo wist met een vierde plaats in deze eerste manche geen rol van betekenis te spelen. Gaf het duo Matthijssen/Mollema direct zijn visitekaartje af dat deed ook de combinatie Markus Brandhofer/ Michael Zapf. De Duitsers waren in heat nummer twee oppermachtig zodat de eerste voorspellingen al voorzichtig gemaakt werden. Voorspellingen waarbij het Nederlandse duo Matthijssen/Mollema er goed opstond bij de toeschouwers. Nadat ook de drie klasses in het bijprogramma hun eerste heat hadden gereden, waarbij Romano Hummel bij de Specials Senioren het publiek op de banken kreeg, was het tijd voor de volgende twee series bij de zijspannen. Markus Venus pakte in zijn tweede serie de volle buit met als een sterke nummer twee zijn landgenoot Markus Brandhofer. Toen ook William Matthijssen zijn tweede heat wist te winnen werd het kaf al wat van het koren gescheiden. Matthijssen, Venus en Brandhofer hadden al ruim afstand genomen van de rest van het veld zodat na vier van de in totaal acht manches duidelijk werd dat het raar moest lopen wilde dit trio de finale niet bereiken
Bijprogramma

Maar zo ver was het natuurlijk nog niet want hoewel de zijspannen de hoofdmoot waren mochten de andere disciplines er ook zijn. Waar in de Specials Senioren Dirk Fabriek, Romano Hummel, en de als reserverijder aan het programma toegevoegde Mark Helmhout, de Nederlandse eer hoog hielden zorgden de deelnemers in de ST2 en Special Nationalen ook voor het nodige 'vuurwerk' op een zonovergoten baan in Vries. Maar hoe mooi en spannend het bijprogramma ook was het ging natuurlijk voornamelijk om het gevecht om de Europese tittel in de zijspannen. Nadat de actieve baandienst de baan voor de derde keer grondig had geprepareerd was het William Matthijssen die voor de derde keer de volle buit aan punten binnenhaalde. De tegenwoordig in Alteveer woonachtige Matthijssen was ook in deze manche oppermachtig want alleen de combinatie Brandhofer/Zapf kwam nog enigszins in de buurt van de Nederlander. Waar de vijfde heat niet veel bijzonders bracht was dat in de volgende serie anders. Iets wat al direct bij de start begon toen Josh Goodwin zijn bakkenist Liam Brown verloor. Dat zorgde uiteraard voor een herstart zonder het koppel Goodwin/Brown zodat er maar vijf combinaties in de baan kwamen. Een van de vijf was de tweede Nederlandse combinatie Wilfred Detz/Henk Auwema die nadat de combinaties voor de derde keer door start en finish waren gekomen helaas in de fout ging. Het duo raakte de combinatie van Florian Kreuzmayr en bakkeniste Nicole Baltz die vervolgens over de kop sloegen. Een manoeuvre die de Nederlanders uiteindelijk een diskwalificatie opleverde zodat deze EK-finale voor Detz/Auwema op een anticlimax dreigde uit te draaien
Erepodium.

Alle combinaties waren nu drie keer in actie geweest en steeds vaker vielen de geluiden te horen dat het erepodium al min of meer gemaakt was. Een kreet die in een mechanische sport wel gevaarlijk is maar gezien het krachtsverschil tussen de deelnemende combinaties niet onlogisch was. Iets wat in het bijprogramma anders was hoewel in de series bij de Specials Senioren de jonge Romano Hummel een klasse apart was. De Hoogkerker won namelijk alle drie zijn series op soevereine wijze en plaatste zich dan ook simpel voor de A-finale die later op de middag verreden werd. Wie ook geweldig reed was Harriët Zwiers uit Koekange. Als enige vrouwelijke rijdster in de ST2 wist Zwiers namelijk de finale te bereiken waarin ze uiteindelijk met een vijfde plaats genoegen moest nemen.
Voor aanvang van heat nummer zeven en acht van de zijspannen waren de kaarten al een beetje geschud. Want duidelijk was dat de combinaties Matthijssen, Venus, Brandhofer zich al voor de A-finale hadden geplaatst. Daar moest nog een rechtstreeks bijkomen en dat werd uiteindelijk de Duitse combinatie Marco Hundsrucker/ Corina Günthör.
Irritant

Nadat de soms wat irritant overkomende assistent-speaker Kor Wiersema de baandienst wel heel erg dwingend tot activiteit had gemaand ging het rond de klok van 16.00 uur echt los voor de beslissende manches bij de Specials Nationalen en de B-finales bij de Zijspannen en de Specials Senioren.
Waar bij de Specials Nationalen Jarno de Vries een klasse apart was wisten zich bij de Specials Senioren Mark Helmhout en Christian Helmhout zich vanuit de B-finale voor de A- finale te plaatsen.

In de B-finale voor de zijspannen zorgde een op het oog zware crash van Guillaume Comblom/
Chloe Agez voor het nodige oponthoud. In de tweede ronde ging de Franse combinatie namelijk dwars door een schutting heen. Even leek er paniek uit te breken maar uiteindelijk viel het allemaal mee en bleef de schade beperkt tot twee kapotte schuttingplaten.
Bij de herstart stonden er vervolgens vier Engelse combinaties aan de start want ook ook Florian Kreuzmayr hield het verder voor gezien. Uit deze dus wat gedevalueerde B-finale gingen uiteindelijk Goodwin/Brown en Harvey/Hogg door naar de alles beslissende A-finale.
Wijzers van de klok 
Ondertussen waren de wijzers van de klok de 17.00 uur al gepasseerd toe de baandienst voor de laatste keer de baan ging prepareren voor de twee laatste races van de dag. Nadat de baan in een perfecte conditie was gebracht liet Mark Helmhout een geweldige stunt zien. Helmhout was als reserverijder aan het programma toegevoegd en had zich via de B-finale weten te plaatsen voor de A-finale. In deze A-finale was de Fries echter superieur aan de rest van het veld waar Dirk Fabriek nog het dichtste in de buurt van Helmhout kwam maar uiteindelijk met een tweede plaats genoegen moest nemen.
'Geweld'

Na het 'geweld' bij de Specials Senioren waren vervolgens alle ogen gericht op het 'moment suprême' van de dag, de A-finale zijspannen. Een finale met zes combinaties die eerst met een valse start te maken kregen. Een valse start die bij velen het hart even sneller deed kloppen uit angst dat William Matthijssen de boosdoener zou zijn. Maar de jury hield het bij een waarschuwing voor Markus Venus die iets te vroeg had bewogen. Bij de herstart ging het wel correct en kwam de combinatie Matthijssen/Mollema als eerste de bocht uit. Een positie die het duo na een ronde nog in handen had en er voor zorgde dat het publiek in Vries op de figuurlijke banken stond te springen van opwinding. Markus Venus probeerde bij het ingaan van ronde twee nog wel om aan te klampen maar stuurman William Matthijssen hield de deur dicht voor het aanstormend Duits 'geweld'.

Zo begon het er steeds meer naar uit te zien dat het duo Matthijssen/Mollema de opvolgers zouden gaan worden van de regerend Europese kampioenen Josh Goodwin en Liam Brown. Een situatie die er voor zorgde dat een laaiend enthousiaste speaker Jacob Alkema bijna even snel en luid begon te praten dan de motoren over een prachtige baan in Vries raasden. Dat alles zorgde uiteindelijk voor een sfeer waarin het voor de Nederlanders niet meer fout mocht gaan en na vier spannende ronden voor een dol enthousiast publiek werden ze dan ook terecht door starter Henk Hindriks als Europees kampioen afgevlagd. 

Uitslag Europees kampioenschap Zijspannen:
1 William Matthijssen/Sandra Mollema Nederland.

2 Marcus Venus/Marcus Heiss Duitsland

3 Markus Brandhofer/Michael Zapf Duitsland

4 Marco Hundsrucker/Corina Gunthor. Duitsland

5 Shaun Harvey/Danny Hogg Engeland

6 Josh Goodwin/Liam Brown Engeland