Jong bestuur geeft ½ marathon Lauwersoog-Ulrum nieuw elan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Wanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt deze opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met  andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat  niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker' blijf bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd insteken extra in de publiciteit komt. En de  sporters die ik interview door komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van diverse voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vondd ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan waarbij het verhaal simpel is, wat je wilt lezen lees je en de rest sla je over.


image 2016 07 28

Van links naar rechts: Roel Venema, Marita Wiersum, Martine de Boer, Stefan Valkema, Petra Woddema, Nathalie Scheele en Kor Oosterheerd.
Bron Ommelander Courant Foto Herman Spier Bedum


Zaterdag 30 juli wordt voor de 26e keer de ½ marathon van Lauwersoog naar Ulrum georganiseerd. Dat gebeurd voor het eerst door een volledig nieuw bestuur dat heeft besloten om een fantastisch loopevenement op zijn geheel eigen wijze van nieuw elan te voorzien. 
Het zevental, Kor Oosterheerd, Stefan Valkema, Roel Venema, Nathalie Scheele, Marita Wiersum, Petra Woddema en Martine de Boer is als nieuw bestuur van de Stichting ½ marathon Lauwersoog-Ulrum enthousiast waar het gaat over hun eerste jaar als zelfstandig bestuur. Tijdens de editie van 2015 liep men nog mee met Paulien Schreuder en Annemarie Streelman die nog waren overgebleven van het oorspronkelijke bestuur. Een verstandig besluit om met de ervaren Schreuder en Streelman mee te maken om te zien wat er komt kijken bij een evenement zoals een ½ marathon verteld Kor Oosterheerd. ,,We waren geen van allen bekend met hoe het er tijdens een evenement met een omvang als de ½ marathon precies aan toe gaat. Gelukkig had het oude bestuur een prima draaiboek gemaakt waar de helaas in 2013 overleden Peter Modderman een grote rol in heeft gespeeld. Mede door het draaiboek en het enthousiasme van het oude bestuur, die echt blij waren dat ze uiteindelijk toch opvolgers kregen, besloten we er als groep vol voor te gaan. We waren allemaal positief en hebben toen Roel benaderd om als penningmeester te fungeren en toen waren we als zevenkoppig bestuur klaar voor een in onze ogen mooie uitdaging.”

Wanneer Kor Oosterheerd dat laatste uitspreekt wordt er door de overigen instemmend geknikt en voegt zijn partner, en tevens bestuurslid, Marita Wiersum, daar aan toe dat het nieuwe bestuur toen ook direct door wilde pakken. ,,We hadden allemaal iets van, wanneer de ½ marathon verdwijnt dan komt het nooit meer terug. Dat zie je vaker wanneer iets een jaar niet meer georganiseerd wordt. Dat was iets wat we absoluut niet wilden laten gebeuren. We wonen allemaal in Ulrum of in de directe omgeving en voelen ons namelijk erg betrokken bij het gebied waarin we wonen.”

Duidelijke woorden van een van de bestuursleden van een stichting die een min of meer met een lege portemonnee een herstart moest maken ,,Toen we het definitief overnamen waren de centjes eigenlijk een beetje op, verteld Roel Venema. ,,Dat is geen verwijt aan het vorige bestuur. In tegendeel zelfs want die hadden, nadat ze herhaaldelijk een oproep voor nieuwe bestuursleden hadden geplaatst, iets van dat de editie van 2015 echt de laatste zou worden. En terecht dat ze toen dachten dan moet de 25e editie er ook echt eentje worden waar we een mooi evenement waardig mee afsluiten. Zo kwam de band Vangrail de feestavond verzorgen en waren de traditionele T-shirts van een andere kwaliteit dan de normaal gesproken katoenen shirts . Dat zorgde dat er vorig jaar beduidend meer kosten werden gemaakt dan in de voorgaande jaren. Maar dat kwam echt omdat het oude bestuur de hoop had opgegeven dat er nog mensen zouden opstaan die hun taken wilden overnemen.”

Een lege portemonnee zorgde er dan ook voor dat een voornamelijk uit twintigers, alleen Roel Venema en Kor Oosterheerd zijn de dertig gepasseerd, bestuur stevig aan de slag moest met het benaderen van sponsoren. Een klus, zo vertelt Stefan Valkema, waar veel tijd in werd gestoken. ,,Samen met Kor vorm ik de sponsorcommissie. Ook daar zijn we eigenlijk weer helemaal opnieuw mee begonnen. We hebben alle sponsoren persoonlijk benaderd maar zijn ook verder gaan kijken dan alleen maar naar Lauwersoog, Zoutkamp en Ulrum. We vinden namelijk dat de ½ marathon niet alleen die dorpen op de kaart heeft gezet maar eigenlijk de gehele gemeente De Marne. Vandaar dat we ons qua sponsoring wat breder hebben georiënteerd. Ik kan niet anders zeggen dan dat we daar niets over te klagen hebben. Zo hebben we Seaports als hoofdsponsor kunnen vastleggen en mogen we ook Qbuzz, Restaurette Schierzicht, Aristo Promotions, de NAM en café-restaurant Neptunus als grote sponsoren noemen. Maar, en dat willen we heel nadrukkelijk stellen, we zijn blij met alle sponsoren. Want groot of klein, ze zijn allemaal belangrijk waar het gaat om het organiseren van een evenement zoals de ½ marathon. Iets wat ook geldt voor de inzet van vrijwilligers waar er volgens Nathalie Scheele ongeveer 200 vrijwilligers actief zullen zijn om te zorgen dat alles op rolletjes verloopt.,,Ik denk dat wanneer we gaan tellen we zeker tot dat aantal zullen komen. Dat geeft dus aan dat het echt een groot evenement is en waar we in de toekomst misschien nog wel meer plannen mee hebben.”

Plannen waar Roel Venema even later wat dieper op ingaat. ,,In het verleden is er, naast de ½ marathon, een aantal jaren een wedstrijd over 10 kilometer georganiseerd. Dat was toen een groot succes en wellicht kunnen we daar in de toekomst weer iets mee gaan doen. Maar je zou ook aan een wandeltocht op de avond voordat de ½ marathon op het programma staat kunnen denken. Je merkt namelijk dat niet alleen het hardlopen erg populair is maar dat ook het wandelen steeds meer in de belangstelling komt te staan,” vertelt Venema die als enige van het zevental ooit tot de deelnemers behoorde. ,,Dat was tijdens de eerste drie edities toen het nog zo was dat de langzaamste Ulrumer een vat bier moest betalen die in de avonduren voor een leuk feestje in café-restaurant Neptunus zorgde.”

Een feest wat nu 27 jaar later, in 2014 werd het evenement door naderend onweer door wedstrijdleider Jaap Smit afgelast, nog steeds een traditie is vertelt Martine de Boer. ,,Dat is een van de dingen die we duidelijk wel van het oude bestuur hebben overgenomen. Met een gezellige avond willen we alle vrijwilligers en sponsoren bedanken die zich op wat voor manier hebben ingezet voor een hardloopevenement waar zich ook nu alweer een groot aantal lopers en loopsters voor in hebben geschreven.”

Wanneer haar medebestuurslid praat over het aantal voorinschrijvingen komt even later Petra Woddema met een lijst van voorinschrijvingen binnen. Een lijst waar ondertussen al 180 deelnemers en deelneemsters op vermeld staan met tot nu toe de 78 jarige Jan Venhuis als oudste deelnemer. Het groot aantal voorinschrijvingen zorgt uiteraard voor het nodige enthousiasme omdat vorig jaar het aantal van 125 voorinschrijvingen werd bereikt. Direct worden er dan ook gekeken naar het aantal deelnemers dat vorige vorig jaar aan de 25e editie meedeed. En heel stiekem hoopt een zeer enthousiast bestuur dat men het aantal van 425 inschrijvingen in 2015 ruim zal passeren en men na afloop van de 26e editie van de ½ marathon van Lauwersoog naar Ulrum kan spreken van een geslaagde poging om een prachtig evenement van nieuw elan te voorzien.