't Zandt gaat in zijn laatste seizoen voor het kampioenschap.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het seizoen 2016-2017 zal voor de voetbalvereniging 't Zandt in het teken staan van afscheid nemen. Want in 2017 zal er namelijk een einde komen aan 85 jaar voetbal in het 't Zandt. Een gebeurtenis die voor een dubbel gevoel zorgt maar die men bij de waarschijnlijk kleinste club van Nederland niet onopgemerkt voorbij laat gaan.image 2016 07 22 1
Teun Heuvel, Tim Dijkhuis en Dick Jager

Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum.

Op 1 mei 2017 bestaat de voetbalvereniging 't Zandt 85 jaar. Dat was voor voorzitter Tim Dijkhuis reden om aan het einde van het seizoen 2015-2016 alle spelers bijeen te roepen voor het maken van een afspraak. ,,Er kwamen steeds meer geluiden van spelers die er eigenlijk wel mee wilden stoppen. Die geluiden waren er al wat langer maar werden steeds sterker. Veel van de spelers wonen niet meer in 't Zandt en zagen dat steeds meer als een belemmering om hier te blijven voetballen. We hebben toen gezamenlijk besloten om als team nog één seizoen door te gaan om zodoende de 85 jaar vol te maken. Want we waren het er snel over eens dat nu stoppen wel heel erg roemloos zou zijn,”verteld de preses die nu sinds een jaar in functie is. ,,Toen ik werd benaderd had ik eerst iets van moet ik hier wel aan beginnen. Maar 't Zandt is, ondanks dat ik hier niet meer woon, steeds mijn club gebleven en vandaar dat ik positief heb gereageerd op het verzoek vanuit de club om voorzitter te worden.”

Waar de in Hoogeveen als docent aan het Alphacollege werkzame Tim Dijkhuis nog maar een jaar als bestuurslid fungeert geldt dat niet voor 'schatkistbewaarder' , zoals hij door Tim Dijkhuis en de ook aanwezige Teun Heuvel wordt genoemd, Dick Jager. ,,Ik was eerder al een keer van 1985 tot 1990 bestuurslid geweest. Daarna ben ik in 1997 teruggekeerd in het bestuur en waar dus volgend seizoen helaas een einde aan komt. In tegenstelling tot Tim en Teun heb ik maar heel even voor 't Zandt gevoetbald. Dat was nog in de periode dat we drie seniorenteams hadden. Dus je kunt wel nagaan dat mijn voetbalactiviteiten wel heel erg lang geleden zijn. Naast dat het lang geleden is duurde mijn loopbaan ook maar kort. Want om heel eerlijk te zijn, ik had het talent niet en heb buiten de voetbalvereniging 't Zandt verder ook niets met voetbal. De enige bewegende voetbalbeelden die ik zie zijn die hier bij ons in het dorp of een keer bij een uitduel. Maar voor de rest interesseer ik mij er totaal niet voor,”aldus de 70 jarige penningmeester die eerlijk toegeeft dat het verdwijnen van de voetbalvereniging wel een beetje voor een zwart gat zorgt. ,,Daar moeten we natuurlijk niet te dramatisch over doen maar het klopt wel een beetje. Dat geldt overigens niet alleen voor mij maar voor meer mensen hier in het dorp. Er zijn er nog voldoende die het bezoeken van een thuisduel van 't Zandt nog steeds als een leuk uitje zien. Dan worden de laatste nieuwtjes even besproken, wordt er nog even wat gedronken in de kantine en vervolgens gaat iedereen weer naar huis. Dat is straks na het het seizoen 2016-2017 allemaal verdwenen en dat zorgt toch voor een bijzonder gevoel.”

De 30 jarige Teun Heuvel begrijpt precies wat de nestor binnen het bestuur van 't Zandt bedoeld. ,,In de periode dat ik voorzitter van het 't Zandt was, nu al bijna tien jaar geleden, werd er ook aan stoppen gedacht. Maar ook toen werd er gezegd, wat verdwijnt komt nooit meer terug. Uiteindelijk hebben we het nog tot het 85 jarig jubileum vol weten te houden maar we moeten nu realistisch zijn. Het kan gewoon niet meer want je moet na zoveel jaar niet willen dat je door een tekort aan spelers een roemloos einde tegemoet gaat. We hebben op papier een selectie van 19 spelers maar daar werken er structureel vijf van op zaterdag. Dat is natuurlijk niet echt handig maar wanneer we een keer doordeweeks moeten spelen, wat vooral in het voorjaar regelmatig gebeurt, is het wel prettig dat we op deze spelers een beroep kunnen doen.”

Daarom zal het roemloos verdwijnen van de voetbalvereniging 't Zandt ook absoluut niet gebeuren

weet voorzitter/speler Tim Dijkhuis. ,,We zijn qua voorbereiding al druk bezig om er een mooi laatste seizoen van te maken. We willen absoluut met opgeheven hoofd de club ter ziele laten gaan en waar we op 20 augustus, met een wedstrijd tegen een team van oud-spelers van 't Zandt, een begin mee maken. Dat zien we als opening van een niet alleen voor de voetbalvereniging maar voor het dorp 't Zandt bijzonder jaar. Want nu we hebben besloten om er mee te stoppen hoor je toch geluiden vanuit het dorp dat men het jammer vind dat de voetbalvereniging over iets minder dan een jaar zal verdwijnen. Natuurlijk wist iedereen dat het er aan zat te komen omdat de jeugd hier ook niet meer kan voetballen. Een F-pupillenteam zou nog gaan maar een vervolg richting de E-pupillenteam wordt al lastig. En wanneer je dat weet dan weet je dat je als voetbalclub geen toekomst meer hebt, vertelt een voorzitter die als speler de laatste jaren bijna 15.000 kilometer per seizoen rijdt om voor de vereniging waar zijn hart ligt te spelen en de trainingen te bezoeken. Wanneer dat onderwerp ter sprake komt moet Tim Dijkhuis zelf ook lachen om zijn gedrevenheid. ,,Ik ben best heel fanatiek en ik train graag. Dan is het voor mij logisch dat ik niet alleen voor de wedstrijden maar ook voor de trainingen vanuit Hoogeveen naar 't Zandt kom. En dat ik daar twee keer een uur voor in de auto moet zitten om een training te bezoeken is dan maar zo. Maar gelukkig wonen mijn ouders en schoonouders nog in 't Zandt dus wat betreft valt er ook wel wat te combineren.”

Waar Tim Dijkhuis nog wel traint heeft Teun Heuvel daar afstand van genomen. ,,Ik kan dat gewoon niet meer combineren met mijn andere activiteiten. Naast zelfstandige ondernemer ben ik ook nog in de muziekwereld actief met het rapduo Wat Aans. En verder heb ik een gezin met drie kinderen. Dus daarom heb ik besloten om de trainingen te laten schieten. De rest van de spelers weet dat en iedereen heeft dat geaccepteerd, vertelt de middenvelder die vanaf zijn 15e in het eerste team van 't Zandt speelt. ,,Toen ik in het eerste elftal kwam waren er nog twee teams. Dat duurde echter niet lang meer maar nog steeds zeg ik vol trots dat ik voor het 1e elftal van 't Zandt voetbal” Een laatste opmerking die uiteraard voor het nodige gelach bij Dick Jager en Tim Dijkhuis zorgt maar waar het opeens gaat het over de sportieve aspiraties van 't Zandt in zijn laatste seizoen. Aspiraties die eerst nog niet duidelijk worden uitgesproken maar opeens durft de 26 jarige voorzitter de knuppel in het hoenderhok te gooien. ,, Ik vind dat we gewoon moeten zeggen dat we voor het kampioenschap gaan. Niks geen linkerrijtje of een plaats bij de eerste vijf maar gewoon gaan voor de titel.”
Een strijd die het team aangaat met splinternieuwe tenues. Want zoals Teun en Tim al eerder eervol spraken over hun schatkistbewaarder heeft Dick Jager inderdaad goed op de centjes gepast. Want in het seizoen 2016-2017 zal de waarschijnlijk kleinste club van Nederland ook nog eens de enige vereniging zijn waar het 1e team zonder sponsornamen op het shirt speelt. ,,We betalen het jubileumtenue helemaal uit eigen middelen en verder zal het shirt opgesierd worden met het wapen van 't Zandt. Daarnaast speelt iedereen in een shirt met zijn eigen naam op de rug,”vertelt de penningmeester die zich net als zijn beide clubgenoten verheugd op een mooi seizoen. ,,Ik weet zeker dat het een mooi seizoen gaat worden waarin er veel hilarische momenten en een paar mooie derby's zullen passeren met die tegen De Fivel als hoogtepunt. En dan als afsluiting een mooi slotfeest waar er vast wel een paar keer geslikt zal worden omdat er op die dag helaas een einde komt aan een prachtige voetbalclub.”