Broers gaan weer voetballen bij v.v. Stedum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De voetbalvereniging Stedum wist zich deze zomer te versterken met een negental spelers. Onder de negen waren er twee die er voor zorgden dat in het seizoen 2016-2017 de broers Siebrand en Jaap Dijkema als ook Diederik en Tiemen Dijk weer het zwart/geel van de v.v. Stedum verdedigen.
image 2016 07 22
                      Siebrand Dijkema, Diederik Dijk en Jaap Dijkema

Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

De voetbalvereniging Stedum kende een moeizaam seizoen 2015-2016. De Stedumers hadden veelvuldig met blessureleed te maken en wat zorgde dat er vaak een tekort aan spelers was om de drie seniorenteams te bemannen. Maar door de komst van maar liefst negen nieuwe spelers werd dit probleem opgelost zodat de v.v. Stedum de toekomst op dat gebied weer wat optimistischer tegemoet kan zien. Van dit de negen spelers die met ingang van deze zomer naar Stedum zijn gekomen mogen Siebrand Dijkema en Tiemen Dijk binnen Stedum als de bekendste worden gezien want beide kwamen al eerder voor het eerste team van de vijfdeklasser uit.

Van het viertal zijn tijdens het interview in eerste instantie de broers Dijkema en Diederik Dijk aanwezig omdat de Tiemen Dijk eerst nog door werkzaamheden is verhinderd. Het eerst nog ontbreken van de 21-jarige verdediger/middenvelder zorgt overigens direct voor hilarische taferelen omdat volgens de even oude Diederik zijn broer er een is die een stevige uitspraak niet uit de weg gaat. ,,Tiemen een beetje kennende denk ik dat hij gaat zeggen dat wanneer we met deze spelersgroep niet promoveren we hebben gefaald.” Wanneer de frêle technicus deze woorden uitspreekt volgt er een lachsalvo bij de broers Dijkema die Tiemen Dijk inderdaad kennen als iemand die daar heel stellig in kan. ,,Het is een uitspraak die zeker bij hem past maar ik begrijp wel wat hij bedoelt, gaat Siebrand Dijkema toch serieus op het onderwerp in. ,,Op papier ziet het er richting het nieuwe seizoen namelijk prima uit. Maar dat is allemaal in theorie. Er zitten in mijn beleving namelijk een paar sterke ploegen bij ons in de competitie . Dan kijk ik bijvoorbeeld naar een Westerlee, Wagenborger Boys en Noordpool. En daarnaast moeten wij eerst maar eens zorgen dat alles een beetje fit blijft. Ikzelf ben een van de spelers die de laatste jaren regelmatig met knieproblemen heeft gesukkeld en dat is bij Jaap niet anders. Blessureleed wat het eerste team van Stedum vorig seizoen behoorlijk is opgebroken en het zou jammer zijn wanneer dat nu weer het geval zou zijn.”

De woorden van zijn broer worden even later door Jaap Dijkema bevestigd. ,,Aan het begin van het vorig seizoen was ik met mijn 27 jaar de oudste speler binnen de selectie. Daar kwam echter al snel verandering in. Want door de nodige blessures moest onze trainer Leendert Nieborg al snel weer een beroep doen op spelers die na het seizoen 2014-2015 eigenlijk afscheid hadden genomen als speler van het eerste elftal. Ergens is dat geen goede zaak natuurlijk maar Leendert had geen andere keuze.”

Na de winterstop keerden de geblesseerden echter weer wat terug en wat volgde was een, volgens Diederik Dijk, prima tweede helft van het seizoen. ,,Na de winterstop wonnen we bijvoorbeeld van de uiteindelijke kampioen GRC Groningen. Daarnaast wonnen we ook van Rood Zwart Baflo en SIOS die beide de nacompetitie wisten te bereiken. Dat geeft wel een beetje aan dat wanneer wij ook voor de winter op volle sterkte waren geweest er absoluut meer in had gezeten dan een zevende plaats.”

Ondertussen is ook Tiemen Dijk gearriveerd en inderdaad geeft de van SC Loppersum teruggekeerde verdediger/middenvelder het antwoord wat zijn broer had verwacht waar het gaat over de promotiekansen van Stedum. ,,Ik vind dat we richting het nieuwe seizoen een prima selectie hebben. En wanneer je dan zegt dat je voor het bereiken van de nacompetitie gaat vind ik dat iets te voorzichtig geformuleerd, aldus de Stedumer die dus na een seizoen Loppersum weer terugkeert op het oude nest. ,,Dat ik na een jaar weer terugkeer bij Stedum komt eigenlijk door een belofte die ik aan Siebrand deed. Toen ik voor het seizoen 2015-2016 besloot om naar Loppersum te gaan zei ik tegen Siebrand dat wanneer hij terug zou keren bij Stedum ik ook zou terugkomen. Maar dat hij na twee seizoenen voor Middelstum te hebben gespeeld al weer terug naar Stedum zou gaan had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Deze snelle terugkeer bracht mij daarom ook aan het twijfelen. Want om na een seizoen alweer bij Loppersum weg te gaan voelde ergens niet goed. Ik had het bij Loppersum namelijk prima naar mijn zin Maar toen Andries de Vries, die na winterstop weer in het eerste elftal terugkeerde, ook nog eens te kennen gaf dat hij het komend seizoen weer beschikbaar was voor het 1e team besloot ik toch om voor Stedum te kiezen.”

De woorden van de toekomstige Pabostudent worden lachend aangehoord door Siebrand Dijkema die vervolgens even ingaat op zijn vertrek bij Middelstum. ,,Het is eigenlijk een heel simpel verhaal. De jongens waar ik binnen het team het meeste mee optrok besloten elders te gaan voetballen of gingen, zoals in het geval van Anne Vaatstra, voor een aantal maanden naar het buitenland. En daarnaast, en daar moet ik eerlijk in zijn, ik mistte de gezelligheid van Stedum ook wel een beetje. De dobbelavond na de donderdagavondtraining is toch wel iets unieks. Dat is er in Middelstum niet. Nogmaals ik heb het prima naar mijn zin gehad bij Middelstum maar mede door het feit dat de kantine van Stedum meer heeft van een bruin café is het toch net even anders.”

Met de laatste opmerking van zijn broer is Jaap Dijkema het helemaal eens. ,,Ik denk dat de kantine van de voetbalclub een belangrijk bindmiddel in het dorp is. Stedum heeft namelijk geen horecagelegenheden meer waardoor je ziet dat ook supporters op de donderdagavond even langskomen. Want dat is absoluut het geval, de betrokkenheid richting de voetbalclub is in Stedum groot te noemen.”

Waar de naam van oud-trainer Leendert Nieborg al eerder even voorbij kwam valt zijn naam weer wanneer het gaat over de sportieve aspiraties richting het nieuwe seizoen. Waar Tiemen Dijk vind dat het na bijna vijf seizoenen (Nieborg nam het halverwege het seizoen 2011-2012 over van Krijno Bos) tijd is voor een nieuw gezicht zijn alle vier de voetballers het er over eens dat ze de sympathieke oud-inwoner van Stedum wel een promotie hadden gegund. ,,Leendert is als trainer maar vooral als mens fantastisch, begint Siebrand Dijkema. Ik heb Leendert bijvoorbeeld in de rust nog nooit met een enorme stemverheffing horen schreeuwen. Natuurlijk was hij weleens ontevreden maar dat liet hij dan op zijn eigen wijze merken.” Een mening die Diederik Dijk deelt. ,,Wat Siebrand zegt klopt helemaal. Ik heb bij het eerste team eigenlijk alleen Leendert maar gehad als trainer. Maar in alles vond ik hem prima bij ons passen. We hadden hem echt graag een promotie gegund maar helaas zat dat er steeds niet in. De laatste jaren was onze selectie daar simpelweg te smal voor en nu die wel op sterkte is stopt hij er mee.”

Maar ook nu komen de voor hilariteit zorgende opmerkingen weer tevoorschijn want heel voorzichtig wordt er door het viertal gesproken over op een platte kar door het dorp of de karakteristieke tribune 'even' vol spelen. Opmerkingen die door Jaap Dijkema met een olijke knipoog worden getemperd. ,,Als aanvoerder moet ik de euforie binnen de selectie uiteraard een beetje binnen de perken houden. Natuurlijk weet ik dat er wel wat van Stedum verwacht wordt. En ik ben heel eerlijk, dat mag ook. Maar met een groot aantal nieuwe en een aantal op het oude nest teruggekeerde spelers moet er nog wel een team gesmeed worden. Want, en dat is in jaren niet gebeurd binnen de v.v. Stedum, iedereen zal echt moeten knokken voor een basisplaats.”