Aanstormend Talent: Ricardo Damminga.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen


Wanneer het voetbalseizoen een aantal weken tot het verleden behoort krijg ik met regelmaat de opmerking te horen, lekker rustig zeker nu het voetballen voorbij is. Dat is deze 'zomer' niet anders want ook nu komt die opmerking met regelmaat voorbij. Iets wat gelukkig niet het geval is want de redacties van de Ommelander Courant en Oostermoer hebben op sportgebied altijd wel iets voor mij in petto. Waar het op dit moment rustig is op voetbalgebied is dat met  andere sporten waar ik in de beide kranten over mag schrijven anders. Interviews en reportages waar ik steeds vaker van hoor, waarom plaats je dat  niet op Puurvoetbalonline. Het antwoord was dan steevast, dat is een voetbalsite en dus blijft deze 'schoenmaker' blijf bij zijn leest. Maar de wereld om ons heen verandert en ik bedacht mij, waarom ook niet. Het is mijn eigen website en ik doe er niemand pijn mee. Sterker nog, het geschrevene met bronvermelding plaatsen zorgt dat evenementen waar vrijwilligers veel tijd insteken extra in de publiciteit komt. En de  sporters die ik interview door een interview komen in beeld op een site die allesbehalve stil staat. Want, en zo trots mag ik zijn, www.puurvoetbalonline.nl wordt door het afhaken van voetbalwebsites steeds beter gevonden in de wereld van het internet. Daarom vind ik 1 juli 2016 wel een mooie dag om met deze 'koerswijziging' van start te gaan waarbij het verhaal simpel is, wat je wilt lezen lees je en de rest sla je over.

Ricardo Damminga moest op 15 jarige leeftijd om medische reden stoppen als voetballer. De nu 20-jarige Bafloër besloot vervolgens om zijn sportieve aspiraties te verleggen naar het hardlopen en wordt ruim vier jaar later door velen als een aanstormend talent gezien.

ricardo
Bron Ommelander Courant       Foto : www.demarnenieuws.nl

Dat Ricardo Damminga rond zijn zijn 16e zou gaan hardlopen lag niet direct in de planning. De Bafloër was rond en voor 2012 wel in meerdere sporten geïnteresseerd maar de voetbalsport kwam op dat moment nog op de eerste plaats. Iets wat veranderde toen de doktoren de familie Damminga vertelden dat het voetballen voor Ricardo min of meer verboden was. Een mededeling die bij de toen nog voetballer niet heel erg hard aankwam. ,,Ik heb een fysiek ongemak aan mijn hoofd waardoor het mij op een gegeven moment verboden werd om een bal te koppen. Bij het voetballen werkt dat natuurlijk niet. Maar ik merkte naarmate ik ouder werd dat er aan mij op voetbalgebied geen groot talent verloren zou gaan. Laat ik het netjes zeggen, ik was absoluut geen uitblinker binnen mijn team.”
Na de mededeling van het niet meer mogen voetballen besloot de jonge Bafloër zich te gaan richten op de hardloopsport. Dat zorgde dat hij op 3 juni 2012 zijn debuut als langeafstandloper maakte tijdens de Energyrun die op die dag in de Eemshaven op het programma stond Tijdens zijn eerste hardloopwedstrijd boekte Ricardo Damminga direct een prima resultaat. Met een eindtijd van 44.41 eindigde hij als derde bij de junioren tot 18 jaar. Een resultaat wat uiteraard naar meer deed smaken en waar drie dagen later direct alleen mooi vervolg aan werd gegeven. Tijdens de Hippolytusrun in Middelstum werd de tijd die in de Eemshaven werd gelopen namelijk met bijna twee minuten verbeterd. Een verbetering van tijden waar Ricardo Damminga nu vier jaar later nog steeds alleen maar mee bezig is.,,Het verbeteren van mijn tijden vind ik belangrijker dan op welke plaats ik ben geëindigd .Wanneer mijn tijden steeds beter worden komen de hogere klasseringen namelijk vanzelf, aldus de hardloper die naast het trainen voor zijn hardloopwedstrijden ook nog graag op de mountainbike stapt. ,,Mijn week is wat dat betreft goed gevuld Want naast het mountainbiken en hardlopen doe ik ook nog aan fitness. Vrienden vragen weleens, waarom doe je zoveel aan sport. Dan antwoord ik steevast dat ik geen interesse heb in uitgaan of feestjes en dat ik mijn vrije tijd liever besteed aan sportief bezig zijn.”

Sportief bezig zijn wat de bij Groenvoorziening Van der Werf in Bedum werkzame Ricardo Damminga gezien zijn tot nu toe behaalde resultaten prima afgaat. Wanneer we de uitslagen van de laatste tien door de Bafloër gelopen wedstrijden er namelijk bijpakken blijkt dat de jonge atleet maar een keer niet in de top 10 te vinden was. Wanneer dat gesignaleerd wordt moet hij zelf ook lachen en weet direct om welke wedstrijd het gaat. ,, Op 25 juni van dit jaar eindigde ik in de Stadsloop van Appingedam op een 39e..plaats. Maar daar deden toen ook echte toppers uit binnen en buitenland mee. De Stadsloop is bij veel lopers en loopsters namelijk erg populair,” vertelt Ricardo die daar aan toevoegd dat dit ook voor hem zelf geldt. ,,De Stadsloop is zeker een van mijn favoriete lopen. Er komt altijd veel publiek naar Appingedam wat de Stadsloop tot een mooi en sfeervol loopevenementen maakt , aldus de Bafloër die sinds 1 ½ jaar in Winsum bij Artemis traint. ,,Toen ik in 2012 met hardlopen begon trainde ik gewoon op eigen houtje en werd daarbij ondersteund door mijn vader. Die ging, en dat doet hij tijdens mijn eigen trainingen nu nog steeds, op de fiets mee. Daar heb ik, ook nu ik bij Artemis train, nog steeds enorm veel steun aan. Ik vind het namelijk prettig wanneer ik hoor dat er bijvoorbeeld een tandje bij moet. Niet dat ik snel opgeef maar er zijn altijd momenten dat je een extra stimulans heel goed kunt gebruiken.” Wanneer de bij het interview aanwezige Benny Damminga de laatste woorden van zijn zoon hoort voegt hij daar graag wat aan toe. ,,Ik snap wel wat Ricardo bedoelt. Ricardo is iemand die tijdens het lopen eigenlijk nooit op zijn horloge kijkt. Die gaat gewoon volgas en ziet wel waar het schip strandt. Dat is aan een kant mooi maar je weet dan niet hoe je loopt. Want, en dat zal iedere loper of loopster herkennen, soms denk je dat het fantastisch gaat maar loop je niet op het schema wat je als doel hebt gesteld Dan is het prettig wanneer er iemand meefietst die dat wel in de gaten houdt. Ik weet dat Ricardo de juiste drive heeft om zich steeds te willen verbeteren en daarom beleef ik er ook enorm veel plezier aan om hem op deze wijze te begeleiden. En verder heeft hij qua leeftijd nog alle tijd voor om zijn tijden te verbeteren. Want met zijn 20 jaar is hij volgens mij de benjamin van de woensdagavondgroep bij Artemis.”

Iets wat door de altijd in een geel shirt lopende Ricardo wordt bevestigd en die nog even over het in het geel lopen verder gaat. Geel is een kleur waar ik mij prettig in voel. In mijn kleding en schoeisel moet altijd geel te zien zijn,” aldus de sympathieke Bafloër waar duidelijk aan is te zien is dat hij trots is op wat hij tot nu toe heeft bereikt. Maar trots betekent voor Ricardo Damminga niet dat hij als een van de jongste lopers bij de mannen senioren, alleen Maurice Smit die zaterdag de Oethoesterloop won is jonger dan de Bafloër , al tevreden is met wat hij heeft bereikt. ,,Nee, absoluut niet. Ik wil mij tijdens alle trainingen en wedstrijden nog steeds verbeteren waarbij de 10 kilometer mij nu nog beter ligt dan bijvoorbeeld een ½ marathon. Bij een ½ marathon moet je namelijk meer berekenend lopen dan bij een wedstrijd over 10 kilometer. Bij die laatste afstand kun je er gewoon vol op klappen, zegt de Bafloër met een grote grijns op zijn gezicht. Een grijns die de vraag rechtvaardigd wat Jaap Smit, zijn trainer bij Artemis, van zijn aanvallende wijze van lopen vind. ,,Ik krijg regelmatig te horen dat ik er niet direct moet invliegen maar mijn krachten beter moet proberen te verdelen. Maar ik ben nu eenmaal een aanvallende loper. Maar ik begrijp steeds beter wat er bedoeld wordt. Wat dat betreft heb ik, sinds ik lid ben van Artemis, wel heel veel geleerd. Maar ik ben nog jong en men zegt dat wanneer je wat langer als langeafstandloper actief bent je steeds beter met je krachten leert omgaan. Dus wat betreft hoop ik dat mijn top 10 klasseringen in de toekomst vaker ingeruild worden voor een podiumplaats. Want dat betekent dat ik mijn belangrijkste doelstelling, het verbeteren van mijn persoonlijke records, heb weten te realiseren.”