Voetbal als rode draad bij familie Warring uit Eext

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De familie Wassing mag met recht een voetbalgezin genoemd worden. Vader Erik maakte jarenlang deel uit van het eerste team van Eext, moeder Fenny speelde 25 jaar onafgebroken in het dameselftal en de kinderen, Gert en Nadine voetballen in Gieten waar Eext een samenwerking heeft op het gebied van het jeugdvoetbal. 

image 2016 07 12

 Bron: Oostermoer   Foto Rene Koster
Bij aankomst in Eext vertrekt de 14-jarige Nadine naar haar andere hobby, paardrijden, en maakt vader Eric Wassing de guitige opmerking dat hij 'die ander' even achter zijn playstation weg zal halen. Met 'die ander' wordt de 15-jarige Gert bedoeld. Maar moeder Fenny countert de grappige opmerking van haar man direct met de opmerking dat haar zoon niet iemand is die het 'voetballen' via de computer prefereert boven het zelf actief bezig zijn. ,, Daar ben ik eerlijk gezegd ook wel blij om. Dat komt denk ik ook wel doordat Erik en ik allebei nog actief zijn in het voetbalwereldje. Erik voetbalt nog in het derde van Eext en is bestuurslid en ik ik heb zelf vijfentwintig jaar gevoetbald en ben nu nog trainster. Dus de kinderen weten niet beter dan wanneer je onderdeel van een team bent er wat moet gebeuren.”
Instemmend
De woorden van Fenny worden door Erik beaamd en ook de ondertussen Gert knikt instemmend. ,,Wat mijn moeder zegt klopt. Wanneer je meekrijgt dat je ouders nooit verzaken voor een training of wedstrijd dan weet je niet anders. Ik kan mij daarom ook niet voorstellen dat er voetballers en voetbalsters zijn die voor een wedstrijd of training gewoon wegblijven,'' vertelt de 15-jarige voetballer die na de zomervakantie Logistiek Management gaat studeren. Een jonge voetballer die ondertussen al 13 duels, helemaal of gedeeltelijk, in het 1e team van Eext heeft gespeeld. Dertien duels, waarin hij zes keer scoorde, en wat er meer hadden kunnen zijn verteld zijn 48-jarige vader. ,,In het seizoen 2014-2015 werd ik op een zondagmorgen gebeld door teamleider Gezinus Martens of ik wisselspeler bij het eerste team wilde zijn. Ik weet dat Fenny toen zei, zou je dat nog wel doen. Waarom nemen ze Gert niet mee. Dat heb ik toen voorgesteld en dat vond Gezinus prima. Maar toen bleek dat je 15 jaar moest zijn om voor de senioren te kunnen voetballen. Daar kwamen we achter toen we via sportlink zijn naam in probeerden te voeren. Dus helaas voor Gert ging dat feest toen niet door en moest pa de voetbalschoentjes alsnog aantrekken.”
Dertien duels op 15-jarige leeftijd in een eerste elftal rechtvaardigd de vraag of het er richting het seizoen 2016-2017 aan zit te komen dat Gert Warring een volwaardig lid van de 1e selectie van Eext gaat worden. Maar direct worden er door alle drie nee geschud en is Erik Warring helder in zijn antwoord. ,,Gert speelde het afgelopen seizoen in de B2 van ST Gieten/Eext en dat wordt het komende seizoen de B1. Natuurlijk weten wij ook dat hij zijn bouw en voetbalkwaliteiten mee heeft. Maar hij is nog jong en vandaar dat er nog geen sprake is van een directe overstap naar de senioren.”
En ook de 'hoofdpersoon' zelf is duidelijk in zijn antwoord. ,,Mijn vrienden voetballen ook in dat team en daar wil ik zeker nog een jaar mee samenspelen. Wat er na het komend seizoen gebeurd zien we dan wel weer . Maar dan is de kans wel aanwezig dat ik definitief bij Eext terugkeer. Want dat is en blijft toch mijn club.”
Glimlach
Moeder Fenny hoort met een glimlach de laatste woorden van haar zoon aan maar je zie je dat de gedreven oud-voetbalster, toen we voor de vijfde keer kampioen werden ben ik op 39-jarige leeftijd gestopt, iemand is die vind dat je op sportief gebied altijd voor het hoogste moet gaan. ,,In onze tijd was dat allemaal anders. Toen had je geen sociale media zoals nu waardoor spelers tegenwoordig veel sneller overstappen naar een andere club.”
Iets wat de als storingsmonteur werkzame Erik met zijn vrouw eens is maar daar aan toevoegd dat ook Eext daar van profiteert. ,,Bij ons voetballen ook jongens die het bij een andere club niet met een trainer konden vinden. En als er dan al wat contacten zijn gaat het balletje via de sociale media nog sneller rollen.”
Ondertussen hoort Gert het allemaal rustig en aan en valt opeens de opmerking dat hij door het interview voor de Oostermoer niet een balletje kon trappen met zijn vrienden. Een opmerking die voor de nodige hilariteit zorgt en het beeld geeft van, een dag zonder voetbal is voor Gert Warring als een dag niet geleefd. Een slogan overigens die bijna voor de gehele familie Warring telt. Want aan de Naweg in Eext wordt bijvoorbeeld 's avonds op tijd gegeten, verteld Fenny Warring die, naast de spil in het gezin , werkzaam is als gastvrouw binnen een instelling. ,,Er is hier altijd wel eentje die in de avonduren een activiteit heeft. Zijn het niet de kinderen of Erik dan ben ik het wel want nadat ik was gestopt ben ik doorgegaan als trainster bij de meiden.”
Wanneer het vervolgens gaat over het trainen en coachen en het zelf voetballen ontstaat er een interessant onderdeel van het interview. Want opeens gooit de trainster aan tafel het in de groep dat de sociale controle vroeger veel groter was dan nu. ,,Wanneer we vroeger gingen trainen dan haalde je elkaar op. Dat betekende automatisch dat er praktisch nooit door iemand werd afgezegd. Als ik Gert soms hoor dat er binnen zijn team jongens zijn die bijna structureel niet op een training komen kan ik mij daar niets bij voorstellen.”
Mentaliteit
Erik Wassing moet lachen wanneer zijn ega de laatste woorden met een bepaalde felheid uitspreekt. ,,Ik begrijp Fenny wel maar ik heb de knop op dat gebied al lang omgezet. De mentaliteit van tegenwoordig is gewoon anders en is niet meer te keren. Dat zie je ook waar je praat over de samenwerking tussen Gieten en Eext. Beide verenigingen kunnen elkaar bij de jeugd helpen. En dan maakt het niet uit of er negen spelers van het ene dorp en vijf van het andere dorp in de selectie zitten. Als we Gert als voorbeeld nemen. Die had lid van een andere vereniging moeten worden om maar te kunnen voetballen. Iets wat op meer jongens binnen Eext en Gieten van toepassing was geweest. Er komen nu weer een aantal jeugdspelers als senior terug bij Eext en dat is een prima zaak. Want in de slotfase van het seizoen bleek dat onze 1e selectie te smal was.”
Wanneer het onderwerp, de slotfase van het seizoen 2015-2016 , ter tafel komt gaat het vervolgens maar meer over een duel, Eext-Pesse. Op donderdag 26 mei speelde zich tussen deze twee teams een thriller af waar in Eext en omgeving nog lang over werd nagepraat, verteld Erik Wassing ,,Ik loop al heel wat jaartjes op de velden rond maar een bizarre ontknoping zoals in dat duel heb ik nog nooit meegemaakt. Blessuretijd heb je bij ieder duel maar zoveel was echt niet normaal meer. Maar het is gebeurd en we kunnen het niet meer terugdraaien. Uiteraard liepen de emoties toen hoog op. Maar waar ik blij om ben is dat er verder niets is gebeurd . Dat moet je als vereniging namelijk niet willen. We zijn als Eext een nette club en dat willen we graag zo houden. En wat de sportieve aspiraties betreft, we zijn een kleine vereniging en misschien is in de top van de vijfde klasse meedraaien ons podium wel.” Maar als Erik Wassing die laatste zin uitspreekt zeggen de blikken van Fenny en Gert voldoende om te constateren dat er op dat gebied binnen een hecht voetbalgezin nog wel een discussiepuntje is.