Het verhaal van een aanstaande international

Geschreven door Niels Bouman op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Een van de deelnemers van het Dutch Street Cup team Groningen is opgeroepen als international voor de World Homeless Cup 2016 in Glasgow. Het betreft Johnny (zijn achternaam houdt hij liever voor zichzelf), keeper van team Groningen één. Johnny wil zelf niet benaderd worden door pers/media, vandaar dat wij als organisator van de DSC Groningen, met zijn toestemming zelf een stuk over hem hebben geschreven. Een interview bij Johnny thuis is hieraan vooraf gegaan. Wel geeft hij een prachtige foto in tenue van zichzelf vrij, deze vind u in de bijlage. 

                 image 2016 07 07
Bovenstaande mail ontving ik van Niels Bouman, Projectorganisator Dutch Street Cup Groningen. Een mail met een vraag waar ik niet lang over hoefde na te denken. Want natuurlijk wilde ik het artikel over Johnny op Puurvoetbalonline plaatsen en vandaar hier het verhaal van een aanstaande international...
Geselecteerd
Het is al weer enige tijd geleden dat een speler uit een Gronings voetbalteam is opgeroepen als international voor Oranje. Johnny,zijn achternaam houdt hij liever voor zichzelf, is keeper van het Dutch Street Cup team Groningen en vertegenwoordigt Nederland van 10 t/m 16 juli op de World Homeless Cup in Glasgow!
Dutch Street Cup voor de leek
De Dutch Street Cup is een landelijk sportparticipatieproject voor kwetsbare volwassenen uit de maatschappelijke opvang. Tijdens het competitieseizoen maken spelers van teams uit heel Nederland kans om geselecteerd te worden voor het ‘Nederlands Viertal’. Want er wordt vier tegen vier gevoetbald, spelsnelheid en veel goals staan voorop!
De selectie voor het nationale team is samengesteld door bondscoach René van Rijswijk, oud profvoetballer van onder meer RKC Waalwijk, Cambuur Leeuwarden en NEC. Aan het toernooi in Glasgow doen meer dan 500 spelers en speelsters mee vanuit 52 landen over de hele wereld. Deelname aan dit toernooi geeft spelers vanzelfsprekend een boost en veel zelfvertrouwen.
Tijd voor een kop koffie bij Johnny thuis.
Voor Johnny is het de eerste keer dat hij wordt geselecteerd voor het nationaal team, ook heeft hij de primeur als eerste Groninger geselecteerd te worden. De goalkeeper is drie jaar geleden door bekenden van de straat in aanraking gekomen met het project de Dutch Street Cup, hij besloot een keer mee te trainen en heeft sindsdien de voetbalschoenen niet meer uitgetrokken: “Voetbal is voor mij een sportieve afleiding om van de straat te blijven en nieuwe sociale contacten op te doen.” Hij is een goed voorbeeld voor de jongere spelers door zijn positieve houding in het veld en de stappen die hij heeft weten te maken op persoonlijk vlak
Tegenslagen. 
In een leven met veel tegenslagen heeft hij de afgelopen jaren maar ook vooral de afgelopen maanden flinke stappen weten te zetten. Dit heeft een behoorlijke bijdrage geleverd aan zijn uitverkiezing. Niet de voetbaltechnische kwaliteiten maar vooral de persoonlijke ontwikkeling op sociaal maatschappelijk vlak is doorslaggevend. Zo is Johnny in het huidige seizoen van begeleid wonen verhuist naar een eigen woning, heeft hij een nieuwe baan gevonden waar hij met veel plezier werkt en heeft hij uitzicht op een vaste baan. En dat niet alleen, ook op liefdesgebied gaat het hem voor de wind. Hij was dan ook zeer blij toen hij door de bondscoach werd gebeld met de mededeling dat hij mee mag naar Glasgow, “Het is een eer, en mijn doorzettingsvermogen heeft mij hier gebracht”
Vertrouwen
Hij kijkt dan ook met zeer veel vertrouwen naar het toernooi in Glasgow, “De bondscoach vertelde dat we geen kampioen hoeven te worden, maar ik verwacht zelf het kampioenschap”. Johnny is inmiddels alweer 10 jaar in Nederland, sinds hij vanuit Curaçao overkwam. Eenmaal in Nederland is hij niet meer het land uit geweest, het uitstapje naar Schotland ziet hij dan ook als een hoogtepunt van zijn voetbalcarrière. Daarbij heeft hij nog de stiekeme hoop om tijdens het toernooi de aanvoerder van het team te worden, maar hij wil vooral genieten van deze ervaring en zoveel mogelijk mensen leren kennen
Doelen
Johnny blijft ondanks al positieve gebeurtenissen van afgelopen tijd ijverig om zich nog verder te ontwikkelen om zoals hij het zelf noemt “een normaal leven te leiden”. Hij heeft zichzelf een aantal doelen gesteld “Alles op rijtje krijgen, schuldenvrij worden, een vaste baan zien te krijgen en na al die jaren mijn ouders en de rest van mijn familie weer bezoeken in Curaçao”. Maar terug verhuizen naar Curaçao staat niet op zijn planning “Ik ben hier alles nu gewend, en heb mijn leven hier opgebouwd”. 
Johnny is in ieder geval klaar voor de World Homeless Cup “ik heb mijn kleding en spullen al klaarliggen” Aanstaande zaterdag 9 juli vliegt Johnny dus naar Glasgow, terwijl alle andere voetbalhelden vanaf 09:30 tot 18:00 uur in Martiniplaza strijden om de titel op de landelijke finaledag van de Dutch Street Cup