Bij SVZ is het teamgevoel de basis voor succes.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Alle drie hebben ze een doel voor ogen waar het gaat om het seizoen 2016-2017. Zo wil Rene de Haan na jaren van blessureleed graag weer aansluiten bij zijn voetbalmaten uit Zeijen. Jorn Kolk wil graag doorgroeien tot een vaste basisspeler binnen het eerste team en Johnno Hingstman hoopt komend seizoen weer belangrijk te zijn voor SVZ. Maar samen hebben ze ook een gezamenlijk doel en dat is om met ‘hun’ SVZ in de derde klasse een prima figuur te slaan.
image 2016 06 24 1
Jorn Kolk(links), Johnno Hingstman en Rene de Haan(knielend)
Bron: Oostermoer Foto : Jarno Noord


Zet drie van de in Zeijen woonachtig spelers van het eerste team van SVZ bij elkaar en direct valt het op dat Jorn Kolk, Johnno Hingstman en Rene de Haan trots zijn. Niet alleen trots op hun SVZ maar ook op het dorp Zeijen. Een Zeijen wat, liggend onder de rook van Assen, maar 700 inwoners heeft maar het komend seizoen wel mooi uitkomt in de derde klasse van het zondagvoetbal. Een inwonertal van 700 waar een groot gedeelte zeer betrokken is bij het wel en wee van SVZ weet de ook aangeschoven Jarno Noord. ,,Dat zag je dit seizoen heel erg sterk toen we in Westerwolde kampioen konden worden. We gingen met twee bussen en een rits aan auto’s op pad wat tekenend is voor hoe er hier in Zeijen met SVZ wordt meegeleefd waardoor je als speler ook niet snel verkast naar een andere club.”

Een mening die door de 23 jarige Johnno Hingstman gedeeld wordt. ,,Wat Jarno zegt klopt helemaal. Natuurlijk kunnen er zich altijd situaties voordoen dat een of meerdere spelers bij een club vertrekken. Maar als ik naar mijzelf kijk moet er heel wat gebeuren wil ik bij SVZ vertrekken. Zo zijn, sinds we vijf seizoenen geleden met een ‘nieuw’ SVZ zijn begonnen, mijn ouders trouwe supporters. Dat is iets wat ik als heel belangrijk zie en helemaal nu mijn vader ernstig ziek is,” vertelt de spits die vervolgens de lachers op zijn hand krijgt als hij zeer adrem de vraag beantwoord wat er het komend seizoen van een SVZ verwacht mag worden. ,,Schrijf maar op, SVZ gaat voor een periodetitel.”

Nadat de lachsalvo’s wat tot bedaren zijn gekomen gaat de 30 jarige Rene de Haan toch even wat serieuzer in op de opmerking van zijn teamgenoot. ,,We doen nu wel wat lacherig over de opmerking van Johnno maar misschien moeten we na een aantal weken inderdaad onze doelstelling wel bijstellen waarbij ik wel denk dat we met beide benen op de grond moeten blijven staan.”

Een mening waar de 22 jarige Jorn Kolk het helemaal mee eens is maar daar wel een belangrijk aspect aan toevoegt. ,,We zijn als SVZ nu twee jaar achtereen gepromoveerd en dat zegt natuurlijk wel wat. De kans is aanwezig dat we met een groot aantal ploegen uit de regio in dezelfde competitie terecht komen Dat betekent derby’s tegen VAKO, Annen, Actief, Asser Boys, Gomos en LEO Loon waarin wij als underdog worden gezien. Want laten we eerlijk zijn, als een vereniging met maar twee seniorenteams is onze basis natuurlijk smal.”

In totaal twee seniorenteams waarvan het huidige eerste team vijf seizoenen geleden tot stand kwam weet Rene de Haan te vertellen. ,,Rond mijn twintigste speelde ik met SVZ nog in de vierde klasse. Toen ging het al steeds meer bergafwaarts met het toenmalige eerste elftal. In die periode raakte ik trouwens voor de eerste keer zwaar geblesseerd aan mijn knie. Dat zorgde dat ik de echte teloorgang toen niet echt heb meegemaakt. Dat kwam mede doordat ik nog een tweede hobby had wat veel van mijn vrije tijd opslokte. Ik deed in die periode namelijk fanatiek aan motorcrossen en volgde SVZ toen wat meer op afstand. Nadat Jarno het plan had opgevat om het eerste team van SVZ van een kwaliteitsimpuls te voorzien begon het weer te kriebelen. Maar een tweede knieblessure zorgde weer voor een kink in de kabel. Maar het bleef toch kriebelen en vandaar dat ik nu voor een tweede rentree sta.”

Een tweede rentree waar de routinier van zijn teamgenoten binnen SVZ alle tijd en ruimte voor krijgt. Iets wat door Jorn Kolk als typerend voor SVZ omschreven wordt. ,,Het is een gevoel wat voor een buitenstaander lastig te omschrijven is. Maar je moet het zo zien, we voetballen in deze samenstelling al geruime tijd samen. Daardoor is er een onderlinge band ontstaan waardoor die binnen het team spelen gezamenlijk opgelost. Iets wat eigenlijk als heel vanzelfsprekend klinkt maar waar we allemaal van weten dat het niet overal zo werkt.”

Maar dat is in Zeijen dus anders waar men na een seizoen afscheid nam van trainer Germain Beck die bij de beloften van Be Quick 1887 aan de slag gaat en in Zeijen opgevolgd wordt door Henry Kramer. Dat de in Assen woonachtige Germain Beck al naar een jaar weer uit Zeijen vertrok was volgens Johnno Hingstman aan een kant verrassend te noemen maar ergens ook niet. ,,Germain heeft zelf op hoog niveau gespeeld. Dan is het lastig omschakelen naar het niveau waar wij op voetballen. Daarnaast beleeft iedereen het voetballen op zijn eigen manier. Waar de een ’s avonds languit op de bank ligt gaat een ander op stap. Dat zal in geen enkel team anders zijn maar wanneer je van een hoger niveau komt zal dat lastig te begrijpen zijn. Maar Germain heeft met ons wel zijn doelstellingen gehaald. Met SVZ kampioen worden in de vierde klasse en de vereniging meer op de voetbalkaart zetten. Daarin is hij geslaagd en dan heb je het als trainer prima gedaan.”

Duidelijke woorden van de spits die precies eender als bijna de rest van de selectie van de Zeijenaren een grote fan van Feyenoord is. Wanneer dat onderwerp tersprake komt wordt eens te meer duidelijk dat het team als een hechte vriendenclub betiteld moet worden. Want als het speelschema het ook maar enigszins toelaat reist er een ‘delegatie’ vanuit Zeijen naar de Rotterdamse Kuip om hun favorieten aan te moedigen. Iets wat volgens Jorn Kolk ook bij het team past. ,,We doen buiten het voetballen best veel samen waarbij het niets uitmaakt dat een groot deel van het team niet uit Zeijen komt. Ze voetballen ondertussen al een groot aantal jaren voor SVZ en worden door ons en de supporters zeker niet als buitenstaanders gezien.”

Een mooi team, zo mag SVZ1 genoemd worden. Een mooi team waar het dorp trots op is en wat andersom niet anders gezien mag worden. Want de boys van SVZ zijn ook trots op ‘hun’ Zeijen waar het komend seizoen toch maar mooi een derdeklasser voetbalt. En of het daar bij blijft levert vervolgens een aardige discussie binnen het groepje Zeijenaren. Want waar de wat rustiger aangelegde Rene de Haan en Jorn Kolk een stabiele derdeklasser als een prima prestatie voor SVZ zien leggen de als fotograaf fungerende Jarno Noord en sfeermaker Johnno Hingstman de lat wat hoger. Beide zijn namelijk van mening dat mocht het team nog een aantal jaren in dezelfde samenstelling blijven spelen de tweede klasse mogelijk moet zijn. Een duidelijk doelstelling waarbij de ‘uitsmijter’ van Johnno Hingstman de lading volledig dekt.,, De rek is er bij ons zeker nog niet uit en wanneer het bereiken van de tweede klasse mocht lukken, gebeurt het ook dan op ons eigen manier. Voetballen is leuk maar er is meer in het leven dan voetbal alleen.” Een opmerking waar, gezien een volgend lachsalvo, zijn aanwezige voetbalvrienden precies van begrijpen wat hun teamgenoot hier mee bedoelt,