Ronnie Medema: Passie en beleving bezorgen Italië Europese titel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Voor voetballiefhebber Ronnie Medema zijn het gouden tijden. Naast het EK in Frankrijk is ook de Copa América in volle gang waardoor het aantal uren dat de Middelstumer voor de buis zit groot genoemd mogen worden.


1348733993Nfotoronnie
Bron: Ommelander Courant  foto: Archief PVO

Ronnie Medema mag met recht een ware volger van het hedendaagse voetbal genoemd worden. De Middelstumer volgt het EK namelijk op de voet en wil zo veel mogelijk wedstrijden zien. Dat is ook een reden dat hij baalt van de doordeweekse middagwedstrijden. ,,Door het groot aantal landen wat aan het EK deelneemt, is het aantal duels dat er gespeeld moet worden enorm. Doordat er maar een paar weken beschikbaar zijn moeten er daarom poulewedstrijden in de middag gespeeld worden. Ergens is dat jammer maar dat is nu eenmaal het gevolg van het feit dat de UEFA het aantal deelnemers aan de eindronde op 24 landen heeft gebracht. Want de commercie heeft het mondiale voetbal volledig in zijn greep. ”
Een aantal van 24 landen waar Nederland dus niet bij hoort en waar Ronnie Medema nog steeds verbaasd over is. ,,Als je kijkt naar de landen die in Frankrijk actief zijn is het echt een schande dat het Nederlands Elftal zich niet heeft geplaatst. Maar dat komt puur en alleen omdat we als Nederland in een fase zitten waarin het allemaal wat minder is. We hebben even geen lichting die zich kan meten met landen zoals Spanje, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Maar eigenlijk zijn er tegenwoordig geen echt zwakke landen meer. Dat zag je aan het duel Portugal-IJsland. Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat Portugal punten zou verspelen tegen een land als IJsland.”
Ronaldo
Wanneer het over de Portugezen gaat komt uiteraard Cristiano Ronaldo tersprake waar de zelf nog als voetballer actieve Ronnie Medema een duidelijke mening over heeft. ,,Over zijn kwaliteiten als voetballer hoeven we het niet te hebben. Maar zijn gedrag en maniertjes buiten en binnen de lijnen spreken mij totaal niet aan. Zo maakte hij zich na het gelijkspel tegen IJsland volstrekt belachelijk met zijn respectloze opmerkingen over de IJslanders. Opmerkingen die een voetballer van zijn niveau niet behoort te maken. Maar er vallen mij tot nu toe wel meer zogenaamde toppers heel erg tegen. Zo is Zlatan Ibrahimović een speler die mij heel erg tegenvalt wat ook geldt voor Wayne Rooney. In mijn ogen is dat een spits en geen speler die de ballen uit zijn eigen verdediging moet komen ophalen.”

Een heldere mening van de Middelstumer die enthousiast wordt als zijn favoriet land Italië tersprake komt maar over het verdere niveau maar matig te spreken is. ,,De Italianen spelen ook nu weer met heel veel passie. Daar kan ik intens van genieten. Die spelen op dit EK duidelijk met de absolute wil om te willen winnen. Dat is iets wat ik bij veel landen mis en waardoor ik het tot nu toe een teleurstellend EK vindt. Maar Italië benadert het gelukkig ander waar ze de spelers absoluut voor in hun selectie hebben. Als je alleen al naar Gianluigi Buffon of Giorgio Chiellini kijkt weet je al genoeg. Daar druipt de passie af. Dat zijn echte winnaars die een ploeg op sleeptouw kunnen nemen. Dat is ook precies wat ik bij het Nederlands Elftal mis. Een echte leider die het team op het juiste spoor kan zetten.”
Van de Italianen verwacht Ronnie Medema dus veel en wat ook geldt voor Spanje. ,,Ik tip die twee landen als finalisten wanneer ze elkaar niet eerder in het toernooi tegenkomen. En op de vraag en Duitsland dan moet ik antwoorden dat de Duitsers zich altijd wel in een toernooi spelen maar in de 1/8 finales al de pech kunnen hebben dat ze het tegen Italië moeten opnemen. En eerlijk gezegd denk niet dat de Duitsers dan de juiste vorm al te pakken hebben. Dat geldt ook een beetje voor België. Als je kijkt naar het spelersmateriaal dan zou België topfavoriet moeten zijn. Maar dan kom ik toch weer terug op Italië en Spanje. In die landen wordt met veel meer passie gespeeld dan in landen uit West-Europa. De landen die dat in West-Europa wel hebben zijn Wales, Ierland en Noord-Ierland maar die komen denk ik voetballend tekort om voor een stunt te kunnen zorgen."
Stunt
Een stunt wat er wat Ronnie Medema betreft ook niet van Rusland verwacht hoeft te worden. ,,Ik hoop echt dat het voor de Russen na de poulewedstrijden afgelopen is. Wat er zich rond en tijdens het duel tegen Engeland in Marseille allemaal heef afgespeeld sloeg helemaal nergens op. Dat had niets meer met supporter voor een land of club zijn te maken. Die gasten waren er alleen maar op uit om er een puinhoop van te maken. En ik moet zeggen, dat is ze aardig gelukt. Daar moet ik aan toevoegen dat het supportersgeweld tijdens dit EK je doet afvragen of er in de toekomst nog wel een EK of WK georganiseerd kan worden. Bijna bij alle wedstrijden is er wel iets gebeurd wat absoluut niet door de beugel kon. Wat dat betref moet je het ergste vrezen voor over twee jaar. Dan wordt het WK in Rusland georganiseerd en moet je het ergste vrezen wat betreft het hooliganisme. Dat loopt echt volledig uit de hand en als supporter van welk land dan ook zou ik mij wel een paar keer bedenken voor ik naar Rusland zou gaan. Wat dat betreft is het mooi dat je via de diverse Tv-kanalen alles op de voet kunt volgen. Dat is namelijk een stuk veiliger,”aldus de 44 jarige Middelstumer die in alles laat blijken dat Italië voor hem als topfavoriet voor het winnen van het EK 2016 geldt. ,,De passie van de Italianen sluit naadloos aan bij mijn eigen instelling. Ik ben, ook nu ik in een van de lagere teams van Middelstum speel, daar niets in veranderd. Ik ga een wedstrijd in om die te willen winnen. Dat hebben de Italianen ook. Als je alleen al ziet hoe die hun volkslied meezingen. Daar krijg ik iedere keer weer kippenvel van en alleen daarom al hoop ik dat Italië Europees Kaampioen wordt.”