Kloosterburen-doelman Sander Adema fietst tegen Kanker.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op donderdag 2 juni beklom Sander Adema uit Kruisweg als wielrenner de Alpe ‘d Huez. De doelman van Kloosterburen deed dat samen met nog ruim 4000 deelnemers die gezamenlijk bijna 11 miljoen bijeen wisten te lopen of fietsen voor het fonds waardoor diverse onderzoeken tegen Kanker kunnen worden gerealiseerd.

image 2016 06 17
 Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum

De 20 jarige Sander Adema was al een paar keer eerder aanwezig bij het wielerevenement Alpe d’ Huzes. Dat was niet als deelnemer maar als ondersteuning van een groep oud-leerlingen van het Alfa College. Iets wat door hem als zeer indrukwekkend werd ervaren. ,,Hoewel ik in die eerdere edities niet zelf meefietste betekende het er bij zijn al heel veel. We weten allemaal hoeveel mensen er dagelijks met deze verschrikkelijke ziekte geconfronteerd worden en wat heel erg is. Maar wanneer je er via de inzamelingsactie Alpe d’Huzes er nog nauwer bij betrokken raakt grijpt deze verschrikkelijke ziekte je nog meer aan.”

Daarom hoefde de doelman van Kloosterburen ook niet lang na te denken toen hij door Brian Schiphouwer en Vincent van Gennep(oud-leerlingen van het Alfa College) werd benaderd met het verzoek of hij onderdeel wilde zijn van ‘team 6’ dat de Alpe d’ Huez ging beklimmen in de strijd tegen Kanker. Een vraag waar de op dit moment als logistiek medewerker werkzame Sander Adema, ik hoop dat ik in de toekomst wordt toegelaten tot de Politieopleiding, niet lang over na hoefde te denken. ,,Doordat ik al een paar keer in het ondersteuningsteam actief was geweest vond ik deze stap wel logisch. Als ondersteuning van een team aanwezig zijn is leuk en zinvol maar gaf mij toch niet het juiste gevoel. Ik wilde zelf graag actief deelnemen en vandaar mijn volmondig ja op de vraag of ik tijdens deze editie als deelnemer actief wilde zijn om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de stichting Alpe d’Huzes. “

Een stichting die, zo weet ook Sander, een paar jaar geleden een moeilijke periode kende toen een van de oprichters zich voor zijn diensten liet betalen. ,,Bij het benaderen van sponsoren waren er met regelmaat geluiden te horen van of het geld niet in de verkeerde zakken verdween. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die reacties wel kon begrijpen. Wanneer zoiets gebeurd is dat voor ieder evenement heel vervelend. Maar gelukkig is men er toch weer in geslaagd om het evenement weer positief in de publiciteit te krijgen,” aldus de goalie van Kloosterburen die vervolgens vertelt dat hij eigenlijk een ‘mooiweerfietser’ is. ,,Wanneer ik op de fiets stap moet alles wel een beetje meezitten. De temperaturen moeten aangenaam zijn en de wind niet te krachtig. Dan vind ik fietsen wel een leuke hobby,’’ zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht.

Maar een leuke hobby of niet, er moest natuurlijk wel het nodige getraind worden voor het beklimmen van de ‘Nederlandse’ berg. Een berg dat ons land in vroegere jaren de nodige successen in de Tour de France heeft opgeleverd. Als het onderwerp trainen tersprake komt begint de jonge keeper nogmaals te lachen en komt hij met de ontboezeming dat het aantal trainingskilometers maar zestig bedroeg.,,Doordat de weersomstandigheden de laatste maanden niet echt geweldig waren en ik ook gewoon vijf dagen per week werk kwam het er vaak niet van om te gaan trainen. Maar mijn gevoel zei mij dat ik de Alpe d’ Huez zeker minimaal twee keer zou beklimmen.”

Wanneer Sander Adema deze laatste woorden uitspreekt veranderd zijn guitige uitstraling opeens in een ernstige uitkijk. Het gesprek komt namelijk op de op 18 november 2014 aan de gevolgen van een verkeersongeluk overleden Milan Bos. ,, Tot aan zijn overlijden was Milan mijn keeperstrainer bij Kloosterburen. Voordat Milan mijn trainer werd was ik geen doelman die als een trainingsbeest bekend stond. Dat was Milan wel en die raakte mij met zijn instelling. Dat was een trainingsbeest, echt ongelofelijk. Die ging, nadat hij op de politieopleiding een zware dag had gehad ons als keepers trainen. Daarna rende hij van Kloosterburen naar Leens om daar in de sportschool bezig te gaan om vervolgens weer terug naar huis te rennen. Zijn gevleugelde uitspraak was dan altijd, wanneer je iets wilt bereiken dan lukt dat ook. Ik moet zeggen dat die uitspraak wel een paar keer door mijn hoofd is gegaan toen ik de Alpe ‘d Huez beklom en ik het zwaar had. Toen dacht ik echt aan Milan die mijn mentaliteit heeft veranderd en ik wilde dat hij trots op mij zou zijn geweest. En ik moet zeggen dat ik dat ook had op de woensdag toen er voor de deelnemers een avond werd georganiseerd waar we kennismaakten met mensen die van de verschrikkelijke ziekte waren hersteld of die dierbaren hadden verloren. Ook dat maakte veel indruk en gaf mij alleen nog maar meer motivatie voor de donderdag waarop het allemaal moest gebeuren.”

Een donderdag waarop het voor de deelnemers vroeg opstaan was. Want om 04.30 uur klonk het startschot voor alle deelnemers die per fiets of lopend de Alpe d’Huzes een of meerdere keren gingen beklimmen. Voor Sander Adema bleef het in deze 11e editie bij twee beklimmingen maar daar blijft het voor de fietsende keeper niet bij. ,,Absoluut niet. In 2017 ben ik weer van de partij. Eigenlijk voel ik het, sinds ik met de Alpe d’Huzes in aanraking ben gekomen, als mijn plicht om tot de deelnemers te behoren. Ik heb in mijn directe omgeving nog niet echt iemand door de verschrikkelijke ziekte verloren. Maar ik weet dat dit voor velen anders is. Daarom moeten we er ook met elkaar alles aan doen om te proberen deze verschrikkelijke ziekte een halt toe te roepen. Dat zou namelijk betekenen dat Milan zijn lijspreuk, wanneer je iets wilt bereiken lukt dat ook, ooit nog eens bewaarheid gaat worden.”