Statenlid Robert de Wit bezoekt FC LEO

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Maandag 6 juni stond voor Provinciaal Statenlid Robert de Wit in het teken van een fietstocht van ‘Lauwerszee tot Dollard tou’. Een fietstocht die per Riksja(Aziatische Fietstaxi) werd uitgevoerd. De politicus wilde met zijn fietstocht niet alleen geld inzamelen voor het Fonds Gehandicapten Sport maar ook in gesprek komen met Groninger sporters met een handicap, organisaties en verenigingen die op het gebied van gehandicaptensport actief zijn.


image 2016 06 13
 Statenlid Robert de Wit( op de Riksja) bij de start van zijn tocht in Lauwersoog.
Bron: Ommelander Courant


Een van de verenigingen die de ook als voetbalscheidsrechter actieve Robert de Wit maandag op zijn tocht aandeed was FC LEO. In Leens is men in mei 2014 gestart met een G-team en het Provinciaal Statenlid had daarom het sportcomplex in Leens uitgekozen als eerste tussenstop. Daar wilde De Wit graag horen hoe men binnen FC LEO en de Stichting Sprank het omgaan met de gehandicaptensport had ervaren en of er knelpunten waren. Namens de voetbalvereniging waren voorzitter Arjen Fledderman, bestuurslid Henk Bruinius en kantinebeheerder Eiko Medema aanwezig en Stichting Sprank, locatie Kameleon, was vertegenwoordigd door Wouter Elting en Marieke van der Sluis. Laatstgenoemde is, samen met Henk Bruinius, ook een van de begeleiders van het G-team is.

Robert de Wit was, met ondersteuning van de binnen het CDA actieve drietal David Westerink, Ard Warnink en Karsten Roelofs, om precies 10.00 uur aan zijn tocht begonnen en werd rond 11.00 uur in Leens verwacht. Het viertal fietste echter duidelijk sneller dan het geplande tijdsschema waardoor het gezelschap rond 10.45 uur op het sportcomplex in Leens arriveerde. Daar aangekomen ging het al snel over de problematiek wat het integreren van sporters met een beperking binnen een vereniging met zich meebrengt. Voorzitter Arjen Fledderman kaartte als eerste punt het vervoersprobleem aan. Een probleem omdat voor sporters met een beperking nu eenmaal vervoer geregeld moet worden. De kosten die dat met zich meebrengt willen de Leensters echter niet op de leden van het G-team verhalen zodat er een fonds binnen FC LEO is gecreëerd waar de eventuele donaties en subsidies in terechtkomen. Daar worden de kosten van het vervoer uit betaald maar, zo vult Henk Bruinius aan, doordat we met het G-team uitwedstrijden spelen in bijvoorbeeld Bolsward, Sneek en Emmen is dat potje snel leeg.”

Iets wat door de voor het CDA als Provinciale Statenlid actieve Robert de Wit als een helder verhaal werd gezien. Een volgende punt van aandacht werd door Wouter Elting, coördinerend begeleider locatie Kameleon in Leens, genoemd. ,,Wat de politiek niet moet vergeten in de ondersteuning van de gehandicaptensport is hoe belangrijk het voor mensen met een beperking is dat ze op normale wijze deel uit kunnen maken van de samenleving. Dat lukt niet met alleen maar boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt. Daar is gewoon meer voor nodig waar vanuit de politiek meer op moet worden ingespeeld.”

Een opmerking waar de ondertussen aangeschoven wethouder Kor Berghuis graag antwoord op wilde geven. ,,Alles staat en valt met het enthousiasme van een vereniging of organisatie. Ik zie dat het G-voetbal hier in Leens fantastisch opgepakt wordt. Als gemeente De Marne zijn we natuurlijk afhankelijk van de landelijke politiek waar het gaat om het vestrekken van subsidies. Daar verschuilen we ons absoluut niet achter maar het is wel de realiteit. Maar als gemeente willen we graag meedenken met FC LEO maar wat ook geldt voor de andere verenigingen in onze gemeente. We weten allemaal dat men het vaak over ons als krimpgemeente heeft maar dat betekent niet dat hier niets gebeurt.”

Een mening die Robert de Wit onderschrijft. ,,Ik ben het met de wethouder eens. Ik proef tussen de regels duidelijk door dat men in de provincie wel wat meer verwacht van de landelijke, en misschien ook wel, provinciale politiek.” Een opmerking waar de als begeleidster op de locatie Kameleon werkzame Marieke van der Sluis een rake opmerking op plaatst. ,,Ik denk inderdaad dat de politiek, en dan kijk ik alleen naar de provincie Groningen, er teveel aan voorbij gaat wat er zich buiten de stad afspeelt. Je kunt bijvoorbeeld niet van iedere sporter met een beperking verwachten dat ze naar de stad komen om te sporten. Je ziet dat FC LEO prima faciliteiten te bieden heeft om zijn leden op te vangen maar het kan en mag niet zo zijn dat een enthousiaste vereniging daar financieel ‘pijn’ voor moet leiden,” waren de duidelijke woorden van Van der Sluis

Zo kreeg de 25 jarige politicus op deze zonnige maandagmorgen direct een stevige boodschap mee. Een boodschap waar hij overigens blij mee was. ,,Toen ik op het idee van de fietstocht van ‘Lauwerszee tot Dollard tou’ kwam wist ik dat ik niet alleen maar wilde collecteren voor het Fonds Gehandicapten Sport. Ik wilde ook in contact komen met personen die nauw bij de gehandicapten sport betrokken zijn. Op onze eerste stop heb ik nu al problemen mogen aanhoren die puur uit de praktijk komen. Want natuurlijk kunnen sporters met een beperking niet alleen naar wedstrijden en trainingen. Daar maken vrijwilligers tijd voor vrij. Vrijwilligers die, door de verre uitwedstrijden, vaak een groot gedeelte van de zaterdag op pad zijn. Iets waar we veel waardering voor moeten hebben. Ik hoor dhr. Bruinius net zeggen, we gaan niet voor het resultaat maar willen er graag voor zorgen dat de spelers en speelsters plezier in hun hobby hebben. Dat zegt mij dat wij als politiek een taak hebben om te zorgen dat de Gehandicaptensport die ondersteuning krijgt die het absoluut verdiend.”

Aan de woorden van het Statenlid wilde voorzitter Arjen Fledderman nog graag iets toevoegen. ,,Wat zeker niet onvermeld mag blijven is hoe zichtbaar het is dat de leden van ons G-team zich binnen FC LEO prettig voelen. Dat zien we doordat het team zijn steentje bijdraagt in het schoonhouden van ons complex. Niet dat het hier niet netjes is maar er blijft weleens wat rommel achter. Dan vind ik het fantastisch wanneer een team zelf het initiatief neemt om mee te helpen het complex schoon te houden. Dat gebaar geeft ons als club energie. Want je als vereniging of persoon bewegen voor mensen met een beperking mag nooit een beperking zijn.”

Met deze woorden werd het bezoek van Robert de Wit aan Leens afgesloten en vervolgde het Statenlid zijn fietstocht die hij rond 17.45 uur beëindigde in Delfzijl. Een fietstocht die Robert de Wit een helder beeld had gegeven wat betreft de problematiek binnen de gehandicaptensport.,,Er moet meer aandacht komen voor de lokale initiatieven in de provincie waar het gaat om het integreren van de gehandicapte sporters in de samenleving. Dan denk ik niet alleen aan de financiën maar ook als een partner die meedenkt. Want het beeld wat ik mij tijdens mijn fietstocht van Lauwerzee tot Dollard tou’ heb gekregen is dat wij als politici best naar de stad mogen kijken waar het gaat over voorzieningen voor de gehandicapte sporters. Maar die aandacht moeten we de initiatieven in de provincie ook geven en dat gebeurt, zo bleek uit alle gesprekken, te weinig.”