Voorzitter Jan van der Zweep: Ook het ‘nieuwe’ SES-Toernooi wordt een groot succes.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag 4 juni staat het jaarlijkse SES-Toernooi op het programma. Een toernooi dat jaar in een nieuw jasje is gestoken. Naast dat het voor het eerst op sportpark Centrum plaats zal vinden is ook de datum veranderd. Waar eerdere jaren Hemelvaartsdag de speeldag was is er nu voor zaterdag 4 juni gekozen. En verder is er na 25 jaar ook een nieuw bestuur aangesteld met als voorzitter Jan van der Zweep. Met Jan had Puurvoetbalonline onderstaand vraaggesprek waarin Jan zich eerst even aan de bezoekers van Puurvoetbalonline voorstelt.

Jan van der Zweep

 

‘Als klein jongetje ben ik begonnen met keepen in de F-pupillen van de v.v. Neptunia. Hier heb ik de gehele jeugdopleiding doorlopen, voordat ik op 16-jarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal. Na een volledig jaar gekeept te hebben voor Neptunia ben ik overgestapt naar de v.v. Holwierde. Op dat moment speelde Holwierde in de eerste klasse en was het één van de toonaangevende teams in de regio. Mijn verblijf bij Holwierde bleek echter van korte duur want ik verdiende een overstap naar de B.V. Veendam. Ik kwam hier terecht in het beloftenteam en mocht veelvuldig meetrainen met de A-selectie. Die bestond uit spelers als Martin Drent, Gerard Wiekens, Ruben Schaken enz. Al met al een mooie tijd, maar helaas anders gelopen dan gehoopt. Vervolgens heb ik wederom een jaar voor Neptunia gespeeld, alvorens ik de laatste jaren van mijn 'carrière' speelde voor Omlandia in Ten Boer. Dat was een succesvolle tijd, met twee promoties bij een geweldige club.Helaas ben ik een aantal jaren geleden gestopt met keepen omdat ik chronisch last heb van mijn rug. In al die jaren ben ik bezig geweest met het trainen van (vooral) jeugdkeepers. Uit het trainen en beter maken van keepers haal ik ontzettend veel voldoening. Na mijn actieve carrière, leek het een logische stap om keepers te gaan trainen. Na avonturen bij SVZ (Zeijen) en GRC Groningen, ben ik op dit moment keeperstrainer bij NEC Delfzijl. Hier werk ik samen met mijn goede vriend Erwin Heerlijn. Samen met een geweldige staf proberen wij het beste uit de selectie van NEC Delfzijl te halen.”
Jan jij bent de nieuwe voorzitter van het SES-Toernooi. Wat deed jou besluiten om deze taak op je te nemen: ‘Nadat het vorige bestuur (na 25 jaar) besloot te stoppen met het organiseren van het toernooi hebben, in eerste instantie Erwin Heerlijn en ikzelf besloten om de organisatie van het toernooi op te pakken. Wij zijn altijd nauw betrokken geweest bij het SES toernooi omdat er altijd familie van ons in het bestuur heeft gezeten. Het mocht dan ook niet gebeuren dat deze fantastische traditie zou stoppen. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een groep enthousiaste mensen welke samen met ons het toernooi zouden willen organiseren. Ik durf nu wel te zeggen dat wij hierin meer dan geslaagd zijn. Erwin is in het bestuur verantwoordelijk voor alle voetbalgerelateerde zaken en wij hebben besloten dat ik als voorzitter een coördinerende rol ga spelen als voorzitter.
Het toernooi kent een rijke traditie zoals het spelen op Hemelvaartsdag. Wat was voor jullie de belangrijkste reden om die traditie te laten varen: ‘De laatste jaren bleek dat het spelen op Hemelvaartsdag steeds lastiger werd. Hemelvaartsdag valt (te) vroeg in het seizoen. Hierdoor moesten ieder jaar weer veel clubs op het laatste moment afzeggen. Dit zorgt voor veel stress en organisatorische problemen en daarbij kwam het ook het niveau van het toernooi niet ten goede. Dit heeft ons doen besluiten om het toernooi te verschuiven naar later in het seizoen. Daarbij kwam ook nog eens dat Hemelvaartsdag dit jaar gelijk viel met Bevrijdingsdag."
Jullie hebben gerenommeerde clubs naar Delfzijl weten te halen. Zijn er concrete plannen richting de komende jaren om het niveau nog verder op te krikken:’Absoluut. Ik denk dat wij er dit jaar in zijn geslaagd om een aantal aansprekende namen naar Delfzijl te halen. Dit was dan ook de doelstelling voor de komende editie. De komende jaren willen wij dit niveau nog verder omhoog krikken en willen we weer dat het toernooi een begrip wordt in de regio. In het verleden deden met regelmaat BVO teams mee, dit is ook voor ons een doelstelling. Het zou geweldig zijn om een team van FC Groningen, SC Heerenveen of FC Emmen te mogen begroeten op één van de komende edities.Wij willen echter ook het regionale karakter niet uit het oog verliezen en zullen daarom altijd plaatsen 'reserveren' voor de welbekende teams uit de regio.”
SES staat voor Stichting Eemsdelta Sportevenementen. Wat organiseren jullie naast het SES-Toernooi verder nog meer: ‘Op dit moment organiseren we, naast het SES Toernooi, ook de Regiocup. Dit toernooi organiseren wij in samenwerking met de organisatie van de Eurocup te Delfzijl. De Eurocup organisatie heeft ons vorig jaar deze unieke kans gegund en deze hebben we dan ook met beide handen aangegrepen. Wij willen met de Regiocup, clubs uit de Eemsdelta Regio de kans geven te voetballen op het inmiddels welbekende kunstgras van de Eurocup. Naast deze twee (voetbal) evenementen, willen wij de komende jaren meer gaan organiseren. Dit zouden zeker ook evenementen kunnen zijn, welke niet met voetbal te maken hebben. Wij hopen hier binnenkort meer duidelijkheid over te kunnen geven.”
Het prijzenpakket, met 1250.00 voor de winnaar, mag als zeer aantrekkelijk worden gezien. Is dat mede een reden dat ploegen op 4 juni graag naar Delfzijl komen: ‘Dat denk ik wel. Wij hebben het prijzengeld dan ook bewust verhoogd naar dit fantastische bedrag. Er zijn voor de gerenommeerde clubs veel toernooien om aan deel te nemen en dan helpt het wel wanneer je een mooi bedrag kunt winnen. Daarnaast is het een extra stimulans voor de selecties om zich nog één keer op te laden na een slopend seizoen. Ook de geldprijzen voor de tweede en derde plaats zijn namelijk aantrekkelijk.”
Het SES-Toernooi wordt zaterdag 4 juni voor de eerste keer op Sportpark Centrum georganiseerd. Een verbetering of was Sportpark Uitwierde een betere locatie geweest: ‘Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik denk dat beide sportparken lastig met elkaar te vergelijken zijn. Sportpark Uitwierde was misschien iets overzichtelijker (en groter), maar de nieuwe opzet op Sportpark Centrum bied veel, Mogelijkheden. Het hele toernooi en zijn side-events speelt zich komende zaterdag af aan één zijde van het sportpark. Hierdoor hopen we een gezellige drukte te creëren en hebben de toeschouwers de mogelijkheid om mee te kijken op beide velden.”
Jullie hebben op het laatste moment VV Groningen moeten vervangen door Zeerobben uit Harlingen doordat de Groningers nog nacompetitieverplichtingen hebben. Kon het toernooi niet later worden georganiseerd: ‘Helaas is hier  zondag de v.v. Poolster bij gekomen. Poolster gaan we vervangen met een team van spelers uit de Eemsdelta regio. Over deze vraag hebben wij veel gediscussieerd binnen het bestuur, echter we zijn er van overtuigd dat komende zaterdag de ideale speeldatum is. Veel teams zijn dan immers uitgespeeld en alleen de teams in de finaleronde van de nacompetitie vormen een bedreiging m.b.t. afzeggen (in dit geval v.v. Groningen). Daarnaast zou een nog latere datum in het seizoen minder interessant zijn voor de teams die na de laatste wedstrijd van het seizoen al uitgespeeld waren.

Gezien de deelnemende teams en het randgebeuren is er zaterdag voldoende vertier in Delfzijl: ,Wij hopen komende zaterdag een dag te organiseren voor het gehele gezin. Naast het toernooi organiseren wij in de ochtend de SES Minicup en in de middag de SES Oldstarscup. De Minicup is een toernooi voor kabouters en de Oldstarscup is een 35+ toernooi. Voor de kleintjes is er een springkussen en krijgen we bezoek van Groby, de mascotte van de FC Groningen. Zoals eerder gezegd, alles speelt zich af aan één zijde van het sportpark. Daar hebben we ook een horecaplein ingericht met een groot terras, snackkraam en muziek. En tot slot zal een DJ tot de late uurtjes de muziek verzorgen. Kortom voldoende reden om zaterdag naar Delfzijl te komen.