‘El’ Sierd de Vos zorgt voor geslaagde sponsoravond SV Bedum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Met een groot aantal anekdotes maar ook teksten die serieus van toon waren zorgde sportverslaggever Sierd de Vos donderdagavond voor een prachtige sponsoravond wat door de SV Bedum in Grand Café Koning werd georganiseerd en waar het woord Koekoek, waar de populaire sportverslaggever ‘wereldberoemd’ mee is geworden , met regelmaat viel.
image 2016 05 27 2
 Sierd de Vos met links sidekick Eddy van der Ley.
Bron Ommelannder Courant.  Foto: Herman Spier Bedum.
Ruim vijftig sponsoren waren donderdagavond te gast in Grand Café Koning waar SV Bedum zijn jaarlijkse sponsoravond organiseerde. Een avond die deze keer werd opgeluisterd door sportverslaggever Sierd de Vos. ‘El Sierd’, zoals hij door zijn voorliefde voor het Spaanse voetbal ook wel genoemd wordt, was door de sponsorcommissie van SV Bedum uitgenodigd om wat over zijn ondertussen al ruim 35 jaar durende carrière als sportverslaggever te komen vertellen. De in Wijk bij Duurstede woonachtige De Vos was in gezelschap van Eddy van der Ley naar Bedum gekomen. Van der Ley is naast schrijver en journalist voor het AD actief al communicatie-expert en fungeerde donderdagavond als sidekick van De Vos. Nadat voorzitter Edwin van Zanten de avond had geopend kwam Sierd de Vos vrijwel direct met een presentje voor SV Bedum. De Vos was als kenner en liefhebber van het Spaans voetbal uiteraard ook aanwezig bij de presentatie in 2007 van Arjen Robben bij Real Madrid. Bij die presentatie sprak de Bedumer een aantal woorden in het Spaans die door De Vos op papier waren gezet. Een tekst wat door de sportverslaggever als cadeautje werd aangeboden aan voorzitter Van Zanten waarbij De Vos direct de lachers op zijn hand kreeg door Van Zanten te vertellen wat een lijstje om het geschenk bij de HEMA koste.
Toon

Zijn laatste opmerking zette direct de toon voor een avond waarbij Sierd de Vos de toehoorders direct liet weten dat hij helemaal aan het begin van zijn loopbaan Bedum ook een keer had aangedaan. Dat was niet voor een voetbalduel maar voor een van de 11 Noorder Rondritten die er in de provincie Groningen verreden zijn. Maar al snel ging de avond richting het voetbal waarbij in het eerste blok De Vos zijn optredens in het programma VI-Oranje tijdens het WK in Brazilië de hoofdmoot vormden. De aanwezigen kregen beelden te zien van een Sierd de Vos die vanuit Brazilië het programma voorzag van leuke reportages. Dat zorgde uiteraard voor de nodige hilariteit onder de aanwezigen. Want duidelijk was dat niet iedereen in Grand Café Koning op de hoogte was van de grappen en grollen van de man die bij velen geliefd is maar ook door weer anderen verguisd wordt. Iets waar de als Neerlandicus afgestudeerde sportverslaggever even later serieus op inging. De 56 jarige De Vos vertelde dat hij geen verslaggever wil zijn die alles opdreunt wat de gemiddelde Tv-kijker met eigen ogen ziet gebeuren. Vandaar dat de vroeger voor AGOVV voetballende Sierd de Vos een verslaggever werd die in zijn commentaren er van alles bijhaalde. Zo beschreef hij in wedstrijd een keer een pizzabakker uit Haarlem, Mino Raiola, wat nu een van de grootste zaakwaarnemers ter wereld is waaruit bleek dat De Vos geen fan was van Raiola. Maar, zo vertelde de man die in zijn carrière zes keer ontslagen werd door Kees Jansma, beter op die wijze een wedstrijd becommentariëren dan iedere actie op het veld van commentaar voorzien. Ondertussen waren ook de ouders van Arjen Robben binnengekomen en bleek dat De Vos en de familie Robben een warme relatie onderhouden. Iets waar de in Veldhoven geboren verslaggever even later nog even dieper op inging toen hij het kreeg over een voetbalwereld waarin sommige zaakwaarnemers voor heel weinig activiteiten miljoenen incasseren. De Vos liet duidelijk merken meer gevoel te hebben bij voetballers zoals Arjen Robben die samen met zijn familie normaal is blijven doen.

Maar een wat meer serieus onderwerp werd als snel afgewisseld met een volgende anekdote zoals het verhaal van de Deense Dog van René van der Gijp die aan twee Belgische douanebeambten liet zien dat hij prima functioneerde als bestuurder van de Porsche van de toen bij Lokeren voetballende Van der Gijp. Een anekdote waar uiteraard vreselijk om werd gelachen in Grand Café Koning waar je even later bijna een speld kon horen vallen. Dit omdat Sierd de Vos begon te vertellen over hoe groot de onlangs overleden Johan Cruijff in Spanje werkelijk was. In 1996 werd Cruijff door Barcelona als trainer ontslagen. Enkele uren later ontmoette Cruijff bij een zeilwedstrijd de Koning van Spanje. Tijdens die ontmoeting liet de vorst in duidelijke bewoordingen weten het ontslag een belachelijke beslissing te vinden. Een opmerking wat bijna een politieke rel werd in Spanje. Dit, zo vertelde de als een echte Atletico Madrid-fan bekend staande De Vos, om nog maar eens aan te geven dat Johan Cruijff in Spanje door alles en iedereen als een grootheid werd gezien
Handelsmerk.
Zo werd het een avond waarop het handelsmerk van De Vos, ik ben een liefhebber van beeldspraak, uitgerbreid ter sprake kwam. Want in tegenstelling tot wat velen denken wordt ook Sierd de Vos de laatste jaren steeds meer veroordeeld tot het geven van commentaar van, zoals sidekick Eddy van der Ley het noemde, een veredelde bezemkast. Een opmerking die door de man van de metaforen werd bevestigd. De Vos vertelde dat door het teruglopen van het aantal abonnees voor de betaalzenders zijn reisjes naar vooral Spanje steeds meer ingekrompen werden. Dat betekent dat hij tegenwoordig blij mag zijn wanneer hij een keer per maand naar Spanje mag om een wedstrijd vanuit een stadion van commentaar te voorzien. En voor de rest, zo vertelde de zeer aimabele De Vos, moet ik het doen met de ervaringen van mijn eerdere bezoeken en mijn fantasie. Nadat er vervolgens nog even een anekdote over een arbiter uit het betaald voetbal en zijn paard Wembley de zaal in was geslingerd kwam er langzamerhand aan een mooie avond een einde en bedankte voorzitter Erwin van Zanten beide heren voor hun inbreng om deze sponsoravond tot een succes te maken. Een succes wat SV Bedum richting zijn sponsoren wel kon gebruiken nadat het vlaggenschip van de vereniging enkele dagen eerder naar de tweede klasse was gedegradeerd. Iets waar tot slot nog even door Eddy van der Ley en wat door Sierd de Vos werd goed gemaakt werd met de opmerking dat SV Bedum-zondag in het tweeluik tegen Donkerbroek als winnaar naar voren zou komen. Dit omdat de naam Donkerbroek al bij voorbaat betekent dat je kansloos bent. Een typische ‘El’ Sierd de Vos-opmerking waardoor hij vaak wordt verguisd maar bij velen mateloos populair is.