Lammert Lankman: SV Bedum-zondag hoort niet in de 5e klasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Door SV Bedum-keeper Lammert Lankman werd ik er enkele weken geleden op geattendeerd dat SV Bedum wanneer het als vierde zou eindigen nacompetitie zou spelen voor promotie naar de vierde klasse. Daar vloeide uit voort dat Lammert op een aantal vragen van mij antwoord gaf waarbij de antwoorden ergens tussen hemel en aarde bleven hangen. Omdat ik qua typesnelheid geen Ursain Bolt ben en ik de vragen en antwoorden wel actueel wilde houden voor één keer een interview terug in vraag en antwoordvorm
image 2016 05 22

 

 

 

Lammert, jouw voetballoopbaan begon niet in Bedum maar in Friesland. Kun je daar wat meer over vertellen: ‘Ik ben als 5 jarige jongen begonnen met voetballen bij de voetbalvereniging in mijn toenmalige woonplaats Zwaagwesteinde. Ik heb bij VV Zwaagwesteinde alle jeugdteams doorlopen. Ik ben vervolgens als 15 jarige bij het eerste elftal op de zondag terecht gekomen. Dit elftal speelde des tijds in de eerste klasse. Na een aantal jaren waarin ik weleens eerste doelman was, besloot ik om naar de zaterdagsafdeling te gaan. Ik wilde graag eerste keeper worden en de toenmalige trainer van de zaterdags gaf mij het volste vertrouwen. Ik heb toen ook mijn vrouw ontmoet en zij woonde in Groningen. Na een aantal jaren in de vierde klasse te hebben gevoetbald werd het heen en weer reizen tussen Groningen en Zwaagwesteinde mij teveel. Ik werk onregelmatig en dit in combinatie met het reizen deed mij besluiten om te stoppen bij Vv Zwaagwesteinde. Ik ben vervolgens gaan voetballen bij VV Zuidhorn. Dit was geen succes en na een jaar besloot ik om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij een compleet nieuwe vereniging in Grootegast genaamd GVB. Hier heb ik twee jaar gevoetbald. Ik houd ervan om een doel te hebben in het voetbal. Ik had het gevoel dat er bij GVB geen doel was waar de vereniging heen wilde. Ik besloot toen om te stoppen met voetballen.
Dit seizoen stapte je over naar SV Bedum-zondag. Vanwaar de overstap: ‘Na drie jaar niet op doel te hebben gestaan kriebelde het toch wel weer om te gaan voetballen. Ik was net verhuisd van Zuidhorn naar Bedum en een vriend van mij was van plan om weer te gaan voetballen bij SV Bedum. Hij vroeg aan mij of ik ook niet weer wilde beginnen. Ik wist niet dat hij in het eerste elftal van het zondagteam wilde gaan spelen. Ik werd twee dagen na ons gesprek benaderd door Dick Visser. Tijdens dat gesprek bood Dick mij aan om mee te komen trainen om te kijken of er een wederzijdse klik was. Ik ben toen mee gaan trainen. SV Bedum-zondag stond toen op punt van degraderen en dat was ook te merken bij de trainingen. Ik merkte dat de beleving en de teamspirit nagenoeg weg was. Ik zag dit als een uitdaging en na weer een gesprek met Dick, besloot ik mij aan te melden bij SV Bedum als keeper.
Aan het begin van het seizoen was jullie doelstelling, we gaan voor de titel of een periode. Waar ging het mis: ‘Wij begonnen eigenlijk wel goed. Tevens hadden wij als team ook echt het idee, dat wij mee konden doen voor de titel. Wij kregen na de winterstop een behoorlijke dip en er waren meerdere blessures. Wij speelden gelijk na de winterstop twee oefenwedstrijden en hierbij kregen wij gelijk een aantal blessures. Ik weet dat blessures niet een excuus mogen zijn alleen is het op dit niveau vaak funest als je 3 a 4 van je beste spelers mist. Wij raakten als team in een dip en konden er lastig weer uit komen. Na een aantal gesprekken, en het feit dat er een aantal speler opstond, konden wij weer uit de dip komen.”
Het zondagvoetbal floreert niet echt in onze regio. Wat zie jij als een belangrijke oorzaak: ‘Ik denk dat het bij elke vereniging op dit moment een probleem is om zondagafdelingen in leven te houden. Dit komt denk ik mede omdat de jongeren liever opstap gaan op zaterdag en het sociaal leven en school ook belangrijk is. Het is dan natuurlijk wel een opgave wanneer je zondagochtend thuis bent om er dan weer om 13 uur te staan.
Opeens doen jullie nog mee om een plaats in de nacompetitie wanneer jullie als vierde eindigen. Verrassend of: ‘ Natuurlijk is dit voor veel verenigingen in onze competitie verassend, maar als men gewoon goed de reglementen had doorgelezen dan was dit bekend. Wij hebben op basis van het voetbal wat we meestal hebben laten zien het meeste recht op de vierde plek dat recht geeft op de nacompetitie. In onze competitie zijn vier ploegen de vijfde klasse gewoon ontgroeid. Dat zijn mijn inziens FVV, Kwiek, Blauw/Geel en wij. Inmiddels hebben wij de 3e  periode binnen en gaan we vol vertrouwen de strijd aan tegen Donkerbroek
Steeds vaker hoor je dat verenigingen een keepersprobleem hebben: ‘Keepers worden ook wel eens gezien als het uitstervende ras. Ik snap dat wel want als keeper kan het zijn dat je 90 minuten niet van betekenis kan zijn voor je team en dit trekt natuurlijk niet voor iedereen. De kinderen willen natuurlijk doelpunten maken en dat hoort jammer genoeg niet bij de taken van een keeper.”
Cambuur of Heerenveen : Cambuur’’
Ben jij  een doelman die veel aandacht aan zijn uitrusting besteed: ‘Ja, ik heb bijvoorbeeld mijn schoenen aangepast op mijn keepershirt net als mijn keeperhandschoenen. Ik vind het belangrijk om als keeper wel een bepaalde uitstraling te hebben. “
SV Bedum-zondag hoort in de vierde klasse omdat: ‘Wij voetballend in de meeste wedstrijden de vijfde klasse gewoon ontgroeit zijn. Wij hebben dit seizoen al meerdere malen geoefend tegen ploegen uit de vierde klasse en daar deden wij absoluut niet voor onder. Sterker nog, wij wonnen 2 van de 3 wedstrijden gewoon met overmacht.”
Dick Visser: ‘Sociale trainer die probeert het team op alle manieren bij elkaar te houden.”
Velen zien Manuel Neuer als de onbetwiste doelman nummer 1. Anderen juist David de Gea. En jij: ‘Ik ben nog van de Edwin van der Sar generatie en hij blijft voor mij nummer 1 als keeper. Maar als je het over keepers van nu hebt, vind ik, Manuel Neuer op dit moment een completere keeper dan David de Gea.”
Kunstgras of natuurgras: ‘Hoewel wij de meeste punten op kunstgras hebben gehaald gaat mijn voorkeur toch echt uit naar goed natuurgras.”