Wedstrijdsecretaris Antoon Velis(NEC Delzijl): Sommige teams willen wel de lusten maar niet de lasten.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag 14 mei was ik te gast in Delfzijl. Om precies te zijn bij NEC Delzijl. Ik was daar op verzoek van Antoon Velis die als wedstrijdsecretaris binnen NEC Delzijl actief is.


image 2016 05 19

Straf

Het was zaterdagmorgen rond 08.00 uur dat ik Delfzijl binnenreed voor mijn bezoek aan NEC Delfzijl. Een bezoek wat al langer gepland stond. Na het opzoeken van Antoon was daar direct het eerste moment waar ik van dacht, dat zouden meer clubs moeten doen. Binnen NEC Delfzijl had een jeugdteam zich bij het gebruik van een kleedkamer niet netjes gedragen. Iets waar men binnen NEC Delfzijl een passende maatregel voor had bedacht. Geen gedoe van een schorsing of een boete maar men liet het team ‘beleven’ hoe het er op een wedstrijddag bij een vereniging aan toegaat. De jeugdspelers moesten zaterdag opdrachten vervullen waar ze punten voor konden scoren. Zo moesten er bij de kleinere jeugd wedstrijden gefloten worden, moesten de velden in gereedheid worden gebracht, moesten de ranjabekers gevuld worden en behoorde het schoonmaken van de kleedkamers tot een van de taken die op het formulier stond. En verder moesten er vragen beantwoord worden over de club NEC Delzijl en zijn vrijwilligers. Zo was het team dat zich niet netjes had gedragen druk bezig op sportpark Centrum wat even later voor een wel hilarisch moment zorgde. Doordat pas op het laatste moment besloten werd om het jeugdteam op deze wijze te straffen waren niet alle clubarbiters op de hoogte van deze actie. Zo kon het gebeuren dat we een van de clubscheidsrechters op het rondje over het sportpark tegenkwamen en die te horen kreeg, je hoef niet te fluiten maar mag een andere scheidsrechter beoordelen. Even was daar de verbazing maar toen Antoon Velis het hoe en waarom was daar het begrip van de vrijwilliger die op de zaterdagmorgen zijn wedstrijdjes fluit. Een vrijwilliger die Antoon vervolgens aansprak over het competitieverloop in de klasse waar hij op zondag speelde. Een competitieverloop waar hij en zijn teamgenoten ‘knettergek’ van werden.
Wel de lusten, niet de lasten.
Teams die maar niet naar Delfzijl wilden komen ondanks dat de wedstrijdsecretaris van NEC Delzijl zich daar iedere week weer bovenmatig voor inspande om het structureel afzeggen van teams te bestrijden. Een klus, zo vertelde Antoon Velis, waar niet alleen veel tijd inzit maar ook voor irritatie zorgt. ‘Mijn ervaring is dat het afzeggen van wedstrijden steeds vaker als heel normaal wordt gezien. Iets wat ik absoluut bestrijdt. Je weet bijvoorbeeld als zondagteam in de lagere regionen van het amateurvoetbal dat je de kans loopt dat je om 09.00 uur moet voetballen. Dat is al het geval sinds er op zondag gevoetbald wordt dus dat is niet nieuw. Maar wij maken het bij sommige teams van ons mee dat we weleens denken van, een team wil wel de lusten maar niet de lasten. Want voor ons is een uitduel even ver als dat voor een tegenstander geldt. Een duidelijke opmerking van de man die voor iedereen aanspreekbaar is op onze tocht over het sportpark. Een sportpark waar de enkele dagen eerder geridderde Antoon Velis graag wel wat wijzigingen zou willen zien. ‘Als ik eerlijk ben had ik de dug outs graag aan de andere kant gezien, vertelt Antoon wanneer we langs het hoofdveld lopen. En inderdaad, ik ben het met de wedstrijdsecretaris eens. Met een tribune aan de kant van de dug outs zou ik ook voor een andere optie kiezen.
Eigen taak
Maar we gaan verder op onze tocht, nadat we eerst nog te gast zijn geweest bij Luppo Bruins Slot. Luppo vormt samen met Bram Engelage en Erik Roels de materiaalcommissie binnen NEC Delfzijl en vertelt met veel enthousiasme over de kleding en het overige materiaal waar hij samen met Bram en Erik verantwoordelijk voor is. Iets waar Antoon Velis zich dus niet mee bemoeit. ‘Binnen NEC Delfzijl heeft iedereen zijn eigen taak. Je moet niet willen dat iemand met teveel petten oploopt want vroeg of laat gaat dat fout. Dan overkomt een persoon iets of hij of zij verdwijnt van het toneel. Dan heb je als club een probleem.” Duidelijke woorden van de wedstrijdsecretaris die in de weekenden niet alleen op sportpark Centrum te vinden is. ‘Ik ga ook wel met uitwedstrijden van het eerste team mee maar dan heb ik mijn taak als wedstrijdsecretaris wel goed weggezet,” aldus Antoon die op onze ‘tocht’ voordurend wordt aangesproken. Want dat viel op bij mijn bezoek aan NEC Delfzijl, wie Antoon niet kent op sportpark Centrum is als gast op bezoek in Delfzijl. Want binnen de eigen gelederen kennen ze de zeer aimabele Antoon allemaal.
Mentaliteit
Dat geldt ook voor Gezienus Uilhoorn die ik ken als oud-speler van Poolster. Gezienus woont tegenwoordig in Delfzijl en samen met Antoon gaat het gesprek al snel over de kansen van NEC Delfzijl om zich na het laatste competitieduel nog tweede klasser te mogen noemen. Direct bleek hoe precies de wedstrijdsecretaris van NEC Delfzijl is. Alle scenario’s kwamen voorbij. Dat was iets wat ik ’s morgens nog als normaal zag maar later in het pinksterweekend steeds meer als bijzonder begon te zien. Want er waren genoeg ploegen die niet wisten hoe hun programma er in de nacompetitie uit zou komen te zien. Natuurlijk ging het, terwijl vlak voor ons De Fivel F1 kampioen werd door van NEC Delfzijl F7 te winnen, tussen de beide oud-voetballers over de mentaliteit van de huidige generatie voetballers en duidelijk was dat beide zich al niet eens meer verbaasden. Maar aan alles komt en eind en dus ook aan een bezoek aan NEC Delzijl. Maar een ding wilde ik nog weten en dat was hoe ze Antoon er ingetuind hadden toen hij geridderd werd. Wat volgde was een mooi verhaal met een rol voor Heracles-voorzitter Jan Smit zijn directeur Nico-Jan Hoogma en waar we afscheid mee namen. Een afscheid met de woorden, ik kom nog eens langs want op mijn terugreis richting Ezinge bedacht ik mij dat er nog genoeg te zien en te beluisteren valt bij een club die ijzersterk uit een fusie is gekomen.