Bert Stienstra ( Hoofdtrainer Helpman Zat 1 ): Bij zaterdag en zondagvoetbal binnen een club oppassen voor heibel in de tent.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Hallo Johan, Ik volg Puurvoetbalonline nu al een aantal jaren. De meeste verhalen ontgaan me niet. Alle hulde. Je hebt een mening en daar kom je voor uit. Meestal ben ik het ook met je eens. Zo nu en dan zet je een mening weg waarvan je weet dat het reacties oproept. Zo ook in het verhaal over het flirten met het zaterdagvoetbal op het Hogeland. Ook nu kan ik je mening volgen. Maar waar het fout gaat is dat je het zaterdagvoetbal bij traditionele zondagclubs in de stad Groningen op een hoop gooit. Alleen Amicitia zou ambities hebben. Dit is niet correct.
image 2016 05 13 1
Ook Helpman is ambitieus op de zaterdag. Het kan natuurlijk zijn dat je je mening hebt gevormd naar aanleiding van je contacten. Maar dat moeten dan wel tamelijk eenzijdige contacten zijn. Ik ben nu twintig jaar trainer bij Helpman. Vijftien jaar bij alle mogelijke jeugd selectieteams en de laatste 5 jaar als hoofdtrainer bij zat 1. Ik had het genoegen intensief samen te mogen werken met jouw voetbalvriend Jan van Dijken. Als iemand een beeld heeft van hoe die dingen gaan dan ben ik dat wel. Voorheen was de zaterdagtak bij Helpman een besloten team, met een hoog Knickerbockers gehalte. Vijf jaar geleden echter besloot het bestuur dat ook eigen jeugdspelers konden doorstromen naar Zat 1 indien ze dit zouden willen. De zondag heeft de 1e keus. Van waar de openstelling? De vereniging zag met lede ogen de jeugdspelers verdwijnen indien ze geen zin hadden op zondag te spelen. Zonde van de dure jeugdopleiding. Met selectievoetbal op zowel de zaterdag als de zondag heeft de vereniging een extra bindmiddel. Bovendien is de vereniging er groot genoeg voor. Sinds dit seizoen heeft Zat 1 ook daadwerkelijk een selectiestatus. Inmiddels hebben de hoofdtrainer van Zon en Zat 1 samen de Onder 21 gedaan om de overgang van A junioren naar senioren te vereenvoudigen. Blijft de vraag of de ambities op zaterdag zijn uitgekomen. Vijf  jaar geleden speelde Zat 1 onderin de 4e  klasse, in mijn tweede jaar volgde degradatie naar de 5e klasse met een heel jong team. Vervolgens vierden we twee promoties op rij, maar de 3e  klasse was vorig jaar nog iets te lastig. Dit seizoen hebben we de ambitie terug te keren naar de 3e  klasse. Plaatsing voor de nacompetitie hebben we ondanks een aantal slechte weken nog steeds in eigen hand. De belangstelling langs de lijn op zaterdag valt niet tegen. Mijn mening is dat zaterdag en zondagvoetbal binnen een grote club niet per definitie een probleem hoeft te zijn. Groet Bert Stienstra.
Bovenstaande mail ontving ik, zo valt te lezen, van Bert Stienstra, hoofdtrainer van Helpman zaterdag 1. Een mailwisseling volgde want Bert had gelijk, ik had een van de geschreven teksten over het zondag/zaterdagvoetbal nooit aan Helpman gedacht. Absoluut niet bewust maar gewoon domweg vergeten. Via mail vroeg ik daarom aan Bert of hij op een aantal vragen antwoord wilde geven. Daar was de clubman toe bereidt al wilde hij, toen de vragen binnen waren, graag dat een vraag door een of twee andere personen werd beantwoord. Iets wat uiteraard geen probleem was.
Bert, zou je eerst wat over je eigen voetballoopbaan kunnen vertellen: ’Ik ben begonnen bij Oranje Nassau. Op mijn 13e kwam ik door de scheiding van mijn ouders in de buurt van Gerkesklooster te wonen en ging ik bij GSVV spelen. Bij gebrek aan jeugdleden kwam ik al snel in de A-junioren terecht. Vrij dramatisch allemaal. Het had weinig met voetbal te maken. GSVV had toen wel een fantastisch tenue: alles spierwit. Vervolgens heb ik vanaf de A- junioren bij Lycurgus gespeeld. Mijn carrière heb ik ongeveer 10 jaar geleden moeten beëindigen vanwege een knieblessure. Ik kon wel voetballen maar had totaal geen snelheid. Ik heb na mijn jeugd dan ook uitsluitend in vriendenteams op een lager niveau gespeeld.
Je bent nu twintig jaar trainer bij de v.v. Helpman. Als jeugdtrainer begonnen en nu hoofdtrainer zaterdag1. Een volgens jouw logische stap of toevallig tot stand gekomen:
‘In de jaren 80 heb ik mijn TC 2 gehaald. Ik heb als jeugdtrainer drie jaar bij Lewenborg en twee jaar bij VEV getraind. Twee mooie clubs. Vervolgens moest ik als trainer stoppen omdat we heel druk waren met de opbouw van ons bedrijf. Toen onze zoon als F-junior bij Helpman ging spelen bracht ik hem naar de training en bleef kijken. Na een jaar dacht ik dat als ik er dan toch ben dan kan ik net zo goed wat doen. Dus toen Maarten naar de E-junioren ging ben ik weer begonnen. Vervolgens heb ik alle selectieteams gehad, van E1 t/m A1 en weer terug. In mijn laatste jaar, bij Helpman C1, maakte onze zoon de overstap naar Zat 1. Ik keek bij de wedstrijden en nog tijdens het seizoen vroegen de spelers of ik zo nu en dan een training kon doen. Van het een kwam weer eens het ander. En vijf jaar later doe ik het nog steeds. Samen met Jeroen Doornbosch trouwens die zes jaar geleden samen met enkele anderen zat 1 van de ondergang heeft gered. Al met al een logische overgang. Vrijwel van alle jongens die uit de eigen jeugd zijn doorgekomen ben ik vroeger trainer van geweest. Sommige zelfs al zowat 10 jaar. Dit is geen enkel probleem, zolang je jezelf maar blijft vernieuwen. Ik heb een primeur voor je Johan. Dit is mijn laatste jaar. Ik heb besloten te stoppen. Jeroen gaat gelukkig wel door. Ik denk dat met de nieuwe trainer Peter van der Slot de toekomst van Zat 1 in goede handen is. Hij heeft op hoog niveau gespeeld en maakt een zeer ambitieuze indruk.”
In je mail gaf je verder aan dat er meerdere clubs zijn die zowel op zaterdag als zondag ambitieus zijn. Daar is Helpman er een van. Is de opmerking gerechtvaardigd dat je daar een grote club voor moet zijn: ‘Ik denk het wel. Als kleine club is de doorstroming vanuit de jeugd al gauw een probleem. De kans op heibel is dan zeker aanwezig. Ook financieel is dit als kleine club lastig. Je hebt immers wel dubbele kosten. Anderzijds hoeft het niet per definitie fout te gaan. In 4D hebben zowel Pesse als ODV een zaterdag en een zondag afdeling. Als het je ambitie is om als dorpsclub een eerste elftal op zowel zaterdag als op zondag te laten spelen, zonder dat je daarbij persé heel hoog wilt spelen, dan is dat natuurlijk ook prima. Het is wel zo dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden. En vervolgens moet een ieder zich daar aan houden. Ik denk dat de afspraken bij Helpman helder zijn. Helpman is in de eerste plaats een zondagclub, zondag heeft de voorkeur en ook de eerste keus. Maar indien de jeugdspeler niet op zondag wil spelen dan is Zat 1 het alternatief.”
je gaf aan dat je een heel eind meeging in mijn pleidooi richting het zondagvoetbal. Denk jij dat het zondagvoetbal ooit zal verdwijnen: ’Lastig te beantwoorden. Je praat immers met de kennis van nu. Maar wellicht ziet het er over 5 jaar weer heel anders uit. Wat wel duidelijk is dat het op dit moment in ieder geval voor veel jeugdspelers niet aantrekkelijk is om op zondagochtend vroeg te moeten vertrekken om ergens ver weg met het 2e  elftal te spelen. Marco Pesiwarissa, de trainer van Zon 1, gaf in een verslag ook aan dat van de 44 spelers bij zondag 1 en 2 er nog maar 22 over zijn. Competities van de reserve elftallen op zondag zijn redelijk moeizaam. Veel clubs zien zich gedwongen het 2e  team terug te trekken. Daarmee vervalt wel de kweekvijver voor het eerste. Ook op het Hogeland staat het zondagvoetbal onder druk. Dat is zonde omdat het voor vele liefhebbers in de diverse dorpen nog steeds aantrekkelijk is om op zondag middag een potje voetbal te bezoeken. Ook al is het in de 4e of 5e klasse. Maar de clubs hebben wel met de verminderde aantrekkingskracht te maken en zullen er op in moeten spelen.”
Dat het zaterdagvoetbal steeds meer in trek komt heeft te maken met het stappatroon van tegenwoordig, althans dat wordt er beweerd. Deel jij die mening: ‘Op zich klopt dat wel, maar er zijn meer redenen. Je bent als jeugdspeler gewend op zaterdag te spelen en zondag is je vrije dag. Chilldag. En dat wil je zo houden. Een andere reden die ik vaak hoor is dat men FC Groningen wil volgen.”
Wat doet Bert Stienstra in het dagelijks leven: ‘Ik ben mede eigenaar van Basic Travel. Wij zijn sinds 1991 een zelfstandige reisorganisatie. Wij verhuren vakantiehuizen in vooral België, Frankrijk, Italie en Spanje. Wij hebben ons kantoor aan de Kraneweg in de stad, maar eigenlijk gaat alles via internet. De helft van onze klanten komen uit het buitenland, vooral uit België en Duitsland.
In je mail stond verder dat de zaterdag en zondagtak van Helpman samen een O21-team hebben opgestart. Kun je daar iets meer over vertellen: ‘Het doel van O21 is om de overgang van A junioren naar senioren eenvoudiger te maken. De tweede jaars A junioren spelen met jongens van O 21 van zowel Zat 1 als Zon 1. Het idee was ook om met een zo sterk mogelijk team te spelen zodat uiteindelijk iedereen er beter van wordt. De coaching werd beurtelings gedaan door Marco en door mij. Zodat de A junioren kennismaken met de spelers van zat 1 en zon 1 en ook met de verschillende benaderingen, speelstijlen. Het was geslaagd en zal ook komend seizoen weer worden gedaan. Wel moeten we er op letten dat de tegenstanders van een hoger niveau zijn dan dit jaar. Minimaal 3e klasse, anders wordt het te gemakkelijk. Wat we zagen is dat er veel talent rondloopt bij Helpman. Het mooie aan onder 21 vond ik ook dat het goed was voor het niveau van de onderlinge contacten. Spelers onderling, technische staf onderling. Vorige week scoorde zondag 1 tegen Valthermond uit een standaardsituatie zoals we dat bij O 21 hebben ingevoerd.”
Het 1e zondagteam speelt in de tweede klasse. Met zaterdag1 willen jullie graag naar de derde klasse. Is dat gezien het potentieel een reële doelstelling: ‘Absoluut voor wat betreft de aanwezige voetbalkwaliteit. Een van de hoofdredenen van de degradatie vorig seizoen was het gebrek aan scorend vermogen. Na de winterstop verloren we 6 x met een goal verschil. Wel kansen krijgen, maar niet afmaken. Dit seizoen scoren we wat gemakkelijker. Het elftal is nog steeds vrij jong, waarbij de kern van het elftal uit eigen jeugd komt. En de meesten hebben inmiddels al een paar jaar ervaring in de senioren. Anderzijds hebben dit seizoen na de winter slecht gepresteerd. De hoofdoorzaken zijn een waslijst van blessures en veel teveel reislustige spelers. Op dit moment zwerven er nog 3 basisspelers ergens op de wereld rond. Vroeger had je daar geen last van, maar tegenwoordig moet je daar mee dealen als trainer. En zeker bij Helpman zat 1. Al met al mogen we blij zijn als we de nacompetitie halen. En vervolgens heb je altijd een kans.”
Waarom zouden kleine verenigingen niet voor een opsplitsing moeten kiezen: 'Ik denk dat ik deze vraag al een beetje beantwoord heb. Door te weinig jeugd voor beide teams is de kans op scheve gezichten, heibel enz groot. Verder moet je dat als kleine club niet willen om 10 tot 15.000 euro te betalen voor twee hoofdtrainers. Je kunt je geld beter besteden aan kwaliteitstrainers bij je jeugd.”
Wat zie jij als het grootste verschil tussen zaterdag en zondagvoetbal: ‘Geen idee. Wel durf ik te stellen dat de kwaliteit op lager niveau, dus vanaf de 3e klasse, inmiddels op zaterdag een stuk hoger is dan op zondag.”
Je noemde een dure jeugdopleiding als een reden waarom men bij Helpman besloot om de jeugdspelers zelf te laten kiezen. Ben jij het met de stelling eens dat er voor veel clubs nog voldoende werk is binnen hun eigen jeugdopleiding: ‘Dure jeugdopleiding is 1 van de redenen. De slogan bij Helpman is: Club voor het leven. Maar van mijn A1 van 10 jaar geleden spelen nu nog slechts 2 spelers nog steeds bij Helpman. Alleen Cango en Rick Leeuwen spelen nog in Zon 2. De rest is gestopt, verhuisde enz. Of ze kwamen niet in aanmerking voor Zon 1 en moesten eerst rijpen in zon 2. Na een tijdje hadden ze daar geen zin meer in en vervolgens zag je dat ze stopten. Voor jongens die op niveau wilden spelen op de zaterdag was 6 jaar geleden geen plek. En nu wel. Ieder jaar stromen er gemiddeld vier spelers door naar Zat 1. Sommige zouden absoluut een versterking zijn voor zon 1, maar het punt is dat ze gewoon geen zin hebben op zondag te spelen. Maar ze zijn wel bij Helpman gebleven. Bij ons zie je dat er nooit spelers vertrekken naar andere clubs. Het specifieke Helpman sfeertje is blijkbaar aantrekkelijk. En daar was het de club ook om te doen. En wat het niveau van de jeugdopleiding bij Helpman is, daar kan ik weinig over zeggen. Had je me dit enkele jaren geleden gevraagd, dan had ik je geantwoord. Toen kende ik alle trainers van F t/m A en zag ik ze aan het werk. Nu is dat niet meer zo en heb ik dus niet het recht een oordeel te geven. In algemene zin heb ik wel mijn ervaringen. Ik ging in mijn jeugdtrainingen uit van wat ik heb opgestoken bij Rene Meulensteen. Je trainde het verschil. Winnaar zijn in de 1-1, zowel verdedigend als aanvallend. Als club, ook als grote club blijf je afhankelijk van goedwillende mensen. Ze geven een uurtje training, maar vaak ontbreekt de achtergrond om dit op een goede manier te doen. Wij kregen ze niet zo gek dat ze zich blijvend lieten bijscholen in een Train de Trainer project. Wil je dit oplossen, dan moet je dus bereid zijn als club veel meer budget voor je jeugd vrij te maken en gekwalificeerde jeugdtrainers aan te stellen. Ook bij je D5 of E8.”
Wat betekent Helpman voor jou: 'Ik heb hier de laatste 20 jaar een fantastische tijd gehad. Met de jeugd speelden we ieder jaar met Pasen in Spanje, Italie, België of Frankrijk. Daar heb ik heel mooie herinneringen aan. Met veel mensen heb ik fijne relaties opgebouwd, ook buiten het voetbal. Ik zal hier nog lang blijven komen, ook al ben ik volgend seizoen geen trainer meer.
Ik ken de hoofdtrainer van zondag 1, Marco Pesiwarissa persoonlijk, en weet dat hij een zeer gedreven trainer is. Hoe anders ben jij als trainer of is er een zelfde gedrevenheid:
‘Misschien train ik anders. Dat zou kunnen. Wat betreft mijn gedrevenheid moet ik je het antwoord schuldig blijven. Dat ga ik niet over mezelf zeggen, dat laat ik aan anderen over.”

Dat laatste deed ik vervolgens en kreeg op de laatste vraag antwoorden van aanvoerder Barry Bakker en de trainer waar Bert bij Helpman zat 1 mee samenwerkt, Jeroen Doornbosch:
Barry: ‘Vooropgesteld dat ik Marco Pesiwarissa niet zo goed ken als persoon en als trainer probeer ik je vraag te beantwoorden o.b.v. jouw opmerking hieronder en eigen interpretatie. Bert is een enorm gedreven trainer die slecht tegen z'n verlies kan en baalt na een nederlaag. Dit uit zich in de talloze gesprekken die hij met een of meerdere spelers voert betreffende speelstrategieën. Zijn kracht ligt in het smeden van een team, waarbij hij erop moet letten dat hij bepaalde spelers niet door een "roze bril" bekijkt; hij heeft z'n favorieten. Tevens is hij sterk in het leggen van focus op de ontwikkeling van specifieke punten uit het voetbalspel (vb. corners). Hij kan gedurende de wedstrijd, nee sterker, tijdens iedere wedstrijd uit zijn slof schieten betreffende het vertoonde spel. Dit komt voort uit fanatisme. Hij moet er echter voor waken dat dit niet de boventoon gaat voeren. Hij moet geen karikatuur van zichzelf worden. Anderzijds schieten superlatieven te kort wanneer we goed spelen.”
Jeroen: ‘Bert heeft een gezonde vorm van gedrevenheid waarbij hij in staat is deze over te brengen aan de spelers. Naast de gedrevenheid op trainen en bij wedstrijden kijkt hij veel wedstrijden van tegenstanders om een inschatting te maken wat de sterke en zwakke punten van hun zijn.