De ´blonde pijl´ van SV Bedum was een bezoek aan Bedum meer dan waard.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het bezoeken van jeugdwedstrijden heeft nog steeds mijn interesse. Dat zijn vaak duels waar je van  kunt genieten wat het bezoek dubbel en dwars waard is.

image 2016 05 11
KasHuttinga in actie voor SV Bedum D1. Foto Grieta Keurentjes
Zaterdag 7 mei stond o.a. het laatste competitieduel van SV Bedum D 1 op het programma. Een duel tegen het lager geklasseerde LSC 1890 uit Leeuwarden. Bij winst zou de formatie van trainer Jelmer Meinardi naar een vierde plaats op de ranglijst kunnen klimmen. Een vierde plaats zou een prima prestatie zijn en door de winst op de gasten uit Friesland lukte dat uiteindelijk ook.
Maar bij het bekijken van een jeugdduel is het resultaat voor mij ondergeschikt aan alles wat het bekijken van een jeugdwedstrijd leuk maakt. De  D1 van SV Bedum herbergt een diversiteit aan spelers, teamspelers en spelers die wat extra’s te beiden hebben. Toen ik Kas Huttenga aan het begin van dit seizoen eigenlijk  voor de eerste keer zag spelen had ik al iets van, als ik scout van wie of wat zou zijn zou ik zijn naam even noteren. Want Kas is een ‘echte’ zoals de veel te vroeg overleden  Jan van Dijken dat zou noemen. Met blonde haren tot op zijn schouders en zijn voetbalsokken op ‘half zeven’ is Kas een voetballer die ik graag zie. Kas is spits in de D1 en een  echte spits. Een spits die als een Puma loert op zijn kans om zijn tegenstander te ‘killen’. Een mooie speler ook die het verschil in een wedstrijd kan maken. Dat zijn er niet heel veel die dat echt kunnen. Daar moet je toch een beetje speciaal voor zijn. Zaterdag langs de lijn hoorde ik lovende woorden over de ‘blonde pijl’ van Bedum. Lovende woorden die meer dan terecht waren. Want ook zaterdag liet Kas zien waar hij goed in is, het scoren van goals. Drie keer scoorde de goalgetter zaterdag en vooral het tweede doelpunt was van grote schoonheid. De jonge spits werd door een prachtige pass van Jamall Zimmerman goed de diepte ingestuurd. Tussen twee verdedigers in nam de Bedumer de bal met links aan om vervolgens met rechts raak te schieten. Er waren ongetwijfeld negen van de tien voetballers die deze kans hadden verprutst maar niet Kas Huttenga. Een prima voetballer die bij de diverse scouts nog niet echt is opgevallen. Dat zal allemaal wel maar iets met ogen open doen en wat verder kijken dan een geboortedatum of de bekende parken is misschien wel een beetje van toepassing. Wanneer je in de derde divisie voetbalt praten we toch niet over het niveau ‘bal op dak 13’. Dan hebben we het over serieus jeugdvoetbal. Ik ben dan ook lichtelijk verbaasd dat ik bij de duels die ik van Bedum D 1 nog nooit een scout heb gezien maar wat geldt voor meer complexen waar ik met regelmaat kom. Jammer is dat wel want er loopt genoeg talent rond wat het bekijken waard is en waar Kas Huttenga er absoluut eentje van is.