Jens Ruesink(SIOS) is na zware blessure op de weg terug

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jens Ruesink voetbalt sinds het seizoen 2014-2015 voor SIOS uit Sauwerd. Maar dit seizoen sloeg het noodlot voor de verdediger toe. In het bekerduel tegen De Fivel raakte de Achterhoeker namelijk zwaar geblesseerd aan een van zijn knieën waarop een operatie volgde. Dat en nog veel meer kwam aan de orde in het interview dat Puurvoetbalonline met de onfortuinlijke voetballer had.
Profielfoto van Jens Ruesink

 

Varsseveld
Jens Ruesink groeide op in de achterhoek. Om precies te zijn in Varsseveld waar ook Guus Hiddink zijn roots liggen. ‘Varsseveld is dorp met bijna 6000 inwoners. Daar heb ik vanaf de jeugd altijd gevoetbald. In de senioren was het gebruikelijk om in de winterstop een weekendje weg te gaan. In 2010 stond Groningen op het programma. Tijdens een van die weekenden heb ik mijn vriendin, Marijke Geertsema, ontmoet. Zij is opgegroeid in Sauwerd en heeft altijd bij SIOS gevoetbald. Anderhalf jaar geleden hebben wij besloten om naar het noorden te gaan. Ondertussen wonen wij nu een half jaar in de stad Groningen. De noordelingen zijn, net als in de achterhoek, nuchter en gastvrij. De keuze voor SIOS was ook snel gemaakt. Ik kwam vaak bij Marijke kijken en leerde zo de mensen en spelers kennen. SIOS is een leuke en bijzondere club waar ik met veel plezier voetbal,” vertelt Jens die op dit moment revalideert na zijn knieoperatie. Een operatie die nodig was omdat het aan het begin van dit seizoen goed fout ging. ‘Direct in de tweede wedstrijd van het seizoen was het raak. Het gebeurde in de bekerwedstrijd De Fivel – SIOS. Een ongelukkig duel was er de oorzaak van dat ik geblesseerd raakte. In eerste instantie leek het allemaal wel mee te vallen. De knie werd namelijk niet echt dik. Een aantal maanden later bleek dat mijn voorste rechterkruisband toch was afgescheurd.

Operatie
Op 23 december 2015 ben ik toen geopereerd en sindsdien ben ik druk bezig met de revalidatie. Daar staan negen maanden voor. Ik zit nu in de vierde maand en het herstel gaat goed.” Dat roept automatisch de vraag op dat je vaak hoort dat langdurig geblesseerde spelers de band met het team wat kwijtraken. Maar wat iets is dat Jens toch als anders ervaart. ‘SIOS is een echte dorpsclub met veel gezelligheid en die er voor iedereen probeert te zijn. De mensen zijn betrokken bij de club en de spelers betrekken je bij het team. Toch is de band als speler anders als speler met een blessure. Je mist de voetbalhumor in de kleedkamers, de trainingen en het strijden op het gras. Sport aan de zijlijn beleven is toch anders dan op het veld. Naast speler ben ik ook bij SIOS betrokken als bestuurslid en soms geef ik training aan de jeugd. Een club als SIOS drijft op vrijwilligers en sponsoren. Zo blijf ik gelukkig wel betrokken bij de club en de mensen binnen de vereniging waar ik meer aan het dialect dan aan het voetbal moest wennen. Tussen het voetbal in het noorden en oosten zitten best veel gelijkenissen. De nuchterheid en de gemoedelijkheid zijn hetzelfde. Er samen iets moois van maken past zowel bij het oosten als het noorden. In de steden zie je toch meer het individualisme en ieder voor zich. Vandaar ook mijn keuze voor SIOS wat een mooie dorpsclub is. Een groot verschil dan het voetbal was het dialect. Het “dik doun ien toene” was voor mij iets nieuws. Sommige mensen op de club praten echt plat Gronings, dat is voor mij weleens lastig te verstaan,’’vertelt de voetballer die de dip in het revalidatieproces nog niet is tegengekomen. ‘Tot nu toe mag ik eigenlijk niet klagen. Alles gaat nog goed. Soms moet je even een stapje terug doen om weer drie stappen vooruit te maken. De meeste zorg heb ik mentaal gezien. Een kruisbandblessure heeft een flinke impact op alles wat je doet. Het is afwachten hoe ik uit de revalidatie kom. Maar het is nog te vroeg om daar nu al iets over te kunnen zeggen. Uiteraard hoop ik na de revalidatieperiode weer op een voetbalveld te staan,” vertelt de nu inwoner van de stad Groninger die vanuit zijn baan aan een beter Noord Nederland probeert te werken. ‘Sinds 1,5 jaar ben ik werkzaam voor de NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (www.nom.). De NOM versterkt de noordelijke economie door bedrijven te begeleiden en te financieren. Binnen de NOM ben ik projectcoördinator van Flinc (www.flinc.nl) en Investment Manager van het Innovatiefonds (www.ifnn.nl ).  Een mooie uitdagende en maatschappelijke functie waar ik mijn steentje probeer bij te dragen aan een beter Noord Nederland.”

Kampioenschap

Mede door zijn baan en een intensief revalidatietraject is Jens Ruesink een druk bezet man wat blijkt als hij opnoemt waar zijn revalidatieprogramma uit bestaat. ‘Voor mijn operatie was ik al onder behandeling bij MCZ in Groningen. Om zo goed getraind de operatie in te gaan. Op advies van mijn sportfysiotherapeut ben ik in kliniek klein Rosendael in Velp geopereerd. Nu ga ik 2 a 3 keer per week naar het MCZ. Mijn vaste Fysiotherapeut Sven helpt mij goed in het revalidatietraject en remt mij af waar nodig is. Ik hoop echter op korte termijn weer te kunnen hardlopen zodat ik lekker buiten bezig kan zijn. Wat ik verder bijzonder vindt om te zien is hoeveel spiermassa je verliest na zo`n ingreep. Er was niks meer over van mijn getrainde bovenbenen. De eerste spieren komen nu langzamerhand terug, vertelt de verdediger die wel een verklaring heeft waarom SIOS nu nog maar een minieme kans op de titel heeft. ‘Vorig jaar gingen alle prijzen net aan SIOS voorbij, dus moest het dit jaar gebeuren. GRC stond lang bovenaan en de verwachting was dat zij kampioen zouden worden. GRC liet na de winterstop echter de nodige punten liggen en leek het erop dat SIOS toch titelkansen zou krijgen. We hebben ons dit jaar echter te vaak laten verrassen door strijdlustige tegenstanders. Maar met 55 punten uit 24 duels, 102 goals voor en 29 tegen, doen wij het erg goed. Het is nog erg spannend in de 5e klasse D waar nog van alles kan gebeuren. Laten we hopen op een mooi slot. SIOS heeft een zeer jong team met kwalitatief goede spelers. Ook in de jeugd zitten talentvolle spelers die voor een paar geweldige jaren kunnen gaan zorgen, aldus de Achterhoeker die uiteraard fan is van De Graafschap, die in de volksmond ook wel ‘Superboeren’ genoemd worden. Een club waar Jens van hoopt dat ze voor de eredivisie behouden blijven. ‘De Graafschap is een fantastische club met trouwe supporters en een mooie historie. Op de Vijverberg valt altijd iets te beleven. Na de winterstop spelen ze duidelijk beter en pakken ze toch wat punten. Het zou mooi zijn als een club als de Graafschap in de eredivisie blijft. Het voetballen op de Vijverberg is voor veel clubs iets bijzonders.
Rentree
Maar we keren weer terug bij SIOS waar het antwoord van Jens helder is op de vraag of hij terugkeert in het eerste team. ‘Ik weet nog niet zeker of ik weer terugkeer in het eerste team. Er komen talentvolle spelers over vanuit de jeugd die ook graag spelen. In september heb ik een jaar niet gevoetbald en word ik 32. De blessure heeft naast de fysieke impact ook mentale impact. Uiteraard hoop ik volgend seizoen weer aan te kunnen sluiten en wat ervaring mee te brengen in het jonge team. De komende maanden ga ik daarom volop trainen om weer op het oude niveau te komen.