Dirk Zwakenberg:'SIOS is en blijft mijn club.''

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Dirk Zwakenberg is aan zijn laatste weken als speler van het eerste team van SIOS bezig. De routinier zet na dit seizoen een punt achter zijn periode als speler van het eerste elftal wat echter niet betekent dat hij niet meer bij SIOS betrokken zal blijven.
Profielfoto van Dirk Zwakenberg
Debuut
Dirk Zwakenberg is binnen het eerste team de speler met de meeste wedstrijden achter zijn naam. Voor de huidige aanvoerder van het eerste elftal begon het ruim tien jaar geleden toen hij van toenmalig trainer Wobbe de Vries zijn eerste speelminuten kreeg. ‘ Toen speelden o.a. Bert Poel, Harro Bultena en Rogier Bouma nog in het 1e elftal van SIOS. Toen Gerrie Koster als coach bij SIOS begon ben ik samen met Merlijn Harsema vanuit de jeugd naar het 1e elftal gegaan. SIOS was toen trouwens net gepromoveerd naar de 4e klasse. Aan het einde van dit seizoen wil ik trouwens stoppen bij het 1e elftal. Volgens mij is het nu het juiste moment. Dit omdat andere (jonge) spelers vanaf het volgende seizoen graag centraal in de verdediging willen en kunnen spelen,” vertelt Dirk die al zijn hele voetballeven voor de voetbalvereniging uit Sauwerd actief is.’Vroeger woonde ik bij mijn ouders op een boerderij vlakbij het Zernike complex. Qua school, kerk en voetbal gingen we echter altijd naar Sauwerd. Ondertussen woon ik met mijn vrouw Liesbeth écht in de Stad. Maar voetballen bij een andere club is nooit een optie geweest,” vertelt Dirk die eigenlijk nooit anders dan in de verdediging heeft gespeeld. ‘ Ik kan mij nog herinneren dat we bij de D- of C-junioren een nieuwe coach (Jaap Heller) kregen. Die vroeg ons aan het begin van het seizoen wat je positie in het veld was. Ik had gezegd dat ik rechtermiddenvelder was. Dat was niet zo (toen was ik ook voorstopper/centrale verdediger) maar ik vond dat een mooiste positie. Maar dat seizoen heb ik vervolgens weer gewoon centraal in de verdediging gespeeld. Nu zou ik nergens anders meer willen spelen.”aldus de aanvoerder die het werken aan het teamgevoel als een belangrijke taak ziet. ‘We kunnen best iets minder zijn dan de tegenstanders maar als het teamgevoel goed zit behaal je sowieso het maximale resultaat. Dat geldt voor zowel succes als plezier. Dit doen we uiteraard altijd met elkaar maar ik probeer daar, indien nodig, wel het initiatief in te nemen.”
Kwaliteit
Uiteraard komen ook de resultaten van nu aan de orde en de routinier is daar heel duidelijk over. ‘We hebben absoluut de kwaliteiten voor de 4e klasse. Vorig seizoen waren we met een 3e plaats heel dicht bij nacompetitie. Toen kwam het nog enigszins als 'verrassing'. Nu hebben we vanaf het begin van het seizoen de focus op promotie. We staan er inderdaad goed voor maar we zijn ons er van bewust dat we nog niks hebben. Iedereen heeft er dit seizoen alle vertrouwen in dat het nu wel gaat lukken!”
Duidelijke woorden van de voor Oosterhof Holman werkzame voetballer. ‘Bij Oosterhof Holman ben ik werkvoorbereider. Wij krijgen aanvragen voor aanleg en -onderhoudswerken in de groenvoorziening. Deze ga ik calculeren zodat onze opdrachtgevers kunnen zien wat het gaat kosten zodra wij het werk gaan uitvoeren. Als ze akkoord gaan met onze prijsaanbieding zorg ik dat wij qua uitvoering voortvarend aan de slag kunnen, vertelt Dirk die verder zijn vrije tijd aardig weet te vullen. ‘Naast dat ik graag mag tuinieren ben ik coach van de A-junioren van SIOS. Deze spelersgroep coach ik al vanaf de C-junioren en verder vind ik het leuk om af en toe andere sporten te beoefenen.”
Waar het einde van zijn carrière als speler van het eerste elftal nadert is de vraag logisch naar wie hij als trainer heeft gehad. ‘Toen ik bij het 1e team kwam was Wobbe de Vries trainer. Wobbe werd opgevolgd door Gerrie Koster, Jan Jaap Zijlstra, Siebrand Solinger, Rob Brouwer, Auke Doornbosch en nu dus Erwin Molog. Ik ben twee keer gepromoveerd maar ook twee keer gedegradeerd. Behalve Jan Jaap Zijlstra zijn alle coaches twee seizoenen bij SIOS gebleven. Erwin Molog is de eerste (in mijn periode bij het 1e althans) die straks zijn derde seizoen als coach van SIOS ingaat waar iedereen binnen SIOS erg gelukkig mee is.”
Mijn club
Als Dirk Zwakenberg de laatste woorden uitspreekt roemt hij vervolgens SIOS als vereniging. ‘SIOS is gewoon mijn club. Komend najaar word ik 30 jaar. Daarvan ben ik al ongeveer 23 jaar lid van deze vereniging. Toen ik lid werd moest je nog je eigen blauwwitte tenue kopen. In een periode van bijna 25 jaar bouw je wel het e.e.a. op. Veel van mijn vrienden heb ik leren kennen via SIOS. En met veel mensen heb je natuurlijk ook automatisch (misschien onbewust) een gemeenschappelijk doel, namelijk: Een leuke en sportieve voetbalvereniging zijn voor Sauwerd e.o. Ik kan er oprecht van genieten als anderen plezier beleven aan het voetballen bij SIOS.”
Even later gaat het weer over het 1e team wat en vracht aan aanvallend vermogen etaleert. Iets wat voor de verdedigers weleens lastig moet zijn. ‘Zo zie ik dat niet. Het is juist onze kracht. Na Rood Zwart Baflo hebben wij momenteel het minste aantal tegendoelpunten in onze competitie. In slechts vijf wedstrijden hebben we twee of meer doelpunten tegen gekregen. En we houden, en zeker dit seizoen, regelmatig de 'nul'! Het grootste gevaar blijft echter altijd de lange bal op de snelle voorhoedespelers. Het veld, felle zon of een harde wind zijn dan belangrijke factoren. Dat is ook iets waar onze trainer ook altijd ophamert. Dat we ons niet moeten laten verrassen.” Wanneer de naam van trainer Erwin Molog valt noemt Dirk Zwakenberg eigenlijk in een adem teamleider Bert Ozinga. ‘Bert kan als geen ander uitdragen dat hij het iedereen naar de zin wil maken bij SIOS. Hij regelt alle 'randzaken' rondom de wedstrijden. En is met iedereen erg betrokken. En dat is natuurlijk prettig voor Erwin. Er is een duidelijke takenverdeling tussen Erwin en Bert en dat werkt prima”
Sportieve verdediger
Dat is een goede vraag wanneer je vraagt wat voor type verdediger ik ben. In ieder geval geen harde en gemene verdediger. Ik hoop dat mijn directe tegenstanders in de competitie het daar mee eens zijn. Ik probeer altijd op een sportieve manier te verdedigen en kan echt balen als ik een duel of bal volledig verkeerd heb beoordeeld. En ik heb een geluksmoment als ik een duel weet te winnen of een pass goed kan onderscheppen. Mede door mijn lengte ben ik ook redelijk kopsterk. Een verbeterpunt is mijn lange bal maar dat wordt op mijn leeftijd een lastig verhaal. En of ik de mening deel dat we in Nederland niet kunnen verdedigen. Dat we NIET kunnen verdedigen ben ik het niet mee eens. Het feit is wel dat we in verhouding met het internationale voetbal wat zijn afgezakt. Maar dat geldt ook voor het aanvallen. We hebben nu eenmaal even een mindere periode. Ik hoop en verwacht dat het t.z.t. wel weer beter gaat. België staat nu bovenaan op de FIFA ranglijst maar die ontbraken op het afgelopen WK. Maar dat Nederland ontbreekt op het EK is heel erg jammer. De gezelligheid en spanning rondom de wedstrijden van Oranje ga ik wel missen. Die merk je dan ook echt op straat en zeker wanneer het goed gaat. Maar als voetballiefhebber ga ik het EK natuurlijk wel (deels) volgen. Ik kijk echt wel uit naar sommige wedstrijden. Ondanks dat Oranje er niet bij is.”