Mathijs Preenen: Amicitia VMC: ‘Een gezellige vereniging met ambitie.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Mathijs Preenen voetbalt sinds het seizoen 2010-2011 voor de voetbalvereniging Amicitia VMC. In de jaren daarvoor was het Titan uit Nieuw Weerdinge waar Mathijs zijn wedstrijden speelde. Over het hoe en waarom wat betreft deze overstap en nog veel meer gaat het volgende interview wat Puurvoetbalonline had met de voetballer die samen met zijn teamgenoten nog vol voor een plaats in de nacompetitie gaat.

 image 2016 04 22 2
Mathijs Preenen in actie tegen Boerakker dat volgens de aanvoerder van Amicitia VMC kampioen gaat worden in zaterdag 4C.  Foto: Richard Postma, www.fotopotje.nl

Overstap
De overstap van Mathijs Preenen in het seizoen 2010-2011 van v.v. Titan naar Amicitia VMC was er niet een waarbij de nu 32 jarige voetballer over een nacht ijs ging. ‘Ik voetbalde al vanaf mijn 4e levensjaar bij Titan. Toen ik 26 jaar was speelde ik daar nog. Ik ben namelijk geboren en getogen in Nieuw Weerdinge. Al moet ik wel even vertellen dat ik twee seizoenen elders heb gespeeld. Dat was toen bij FC Ter Apel’96. In 2006, toen was ik 26 jaar ben ik voor mijn studie naar Groningen verhuisd. Tijdens mijn studie was ik ook nog druk met mijn eigen bedrijfje in Apeldoorn. Maar ik bleef wel in Nieuw Weerdinge voetballen. Nadat ik een fulltime baan had aangenomen, werd het afleggen van de afstand (60 km) steeds zwaarder. Vooral voor trainingen. Twee vrienden van mij die in Dalen woonden liepen met hetzelfde dilemma rond. Toen zijn we gaan zoeken naar een gezellige club in Groningen die we in Amicitia VMC vonden. En hier voetbal ik nu voor het zesde seizoen. Wat het grootste verschil is tussen Titan en Amicitia VMC is dat ik nu op zaterdag speel. Daar heb ik overigens nooit spijt van gehad. Er zijn echter wel grote verschillen tussen beide clubs. Een eerste punt wat natuurlijk opvalt, het gebrek aan publiek. Laatst ben ik met mijn broer Jelmer, die inmiddels ook bij Amicitia VMC speelt, bij onze oude club wezen kijken. Ze speelden in Groningen tegen Amicitia VMC in de tweede klasse zondag. Het merendeel van het publiek kwam uit Nieuw Weerdinge. Die mensen verbaasden zich over de faciliteiten rond het hoofdveld. Zo hangen er bijvoorbeeld maar weinig reclameborden. Dat soort dingen is bij een club als Titan beter geregeld. Bij Amicitia VMC wordt van alle elftallen een hoge mate van zelfredzaamheid verwacht. Dat heeft ook zijn charme! Het is echter een gezellige vereniging waar altijd een ontspannen sfeer hangt,” vertelt Mathijs die in het dagelijks leven als salesproductmanager bij Kisuma Chemicals in Veendam werkzaam is. Wij produceren kunststof additieven op basis van magnesium. Deze producten exporteren we wereldwijd, dus ik ben regelmatig op reis. Daardoor mis ik weleens een training. Bij ons elftal wordt daar niet zo moeilijk over gedaan. Wij trainen sowieso maar  één keer per week. De meeste jongens in onze selectie zijn wat geroutineerder en missen qua werk of gezin weleens een training. Maar op zaterdag is de spirit er nog ruim voldoende want we willen wel onze wedstrijden winnen.”

Terugval

Vanuit het willen winnen is daarom ook vreemd dat Amicitia VMC na de winterstop een duidelijke terugval kende. Iets waar volgens Mathijs wel een aanwijsbare reden voor is. ‘Vlak voor de winterstop verloren we ongelukkig van VVK. Als we toen hadden gewonnen, waren we koploper geworden. Vanaf die wedstrijd zit de klad er al in. Analyserend gekeken hebben we eigenlijk alleen tegen Niekerk kansloos verloren. In een aantal andere wedstrijden zat het ons in de afronding niet mee. Tegen Corenos, Harkstede en VVS Oostwold hebben we ons enorm te kort gedaan. Tegen Onstwedder Boys gaven we in de slotfase een 0-2 voorsprong weg. Als we die 10 gemiste punten bij ons totaal optellen, zien we dat de zaken er heel anders voor hadden kunnen staan. Zo versloegen we aan het begin van het seizoen vv Groningen nog in de beker en deden we het ook prima tegen hoger spelende teams in oefenwedstrijden. De kwaliteit is natuurlijk niet opeens verdwenen, maar het kwartje valt vaak niet onze kant op. Dat heeft denk ik met een gebrek aan vertrouwen en winnaarsmentaliteit te maken.”

Fusie

Waar de dertigplusser dus duidelijk is waar het soms binnen de eerste selectie aan schort is hij over de ontwikkelingen binnen de jeugdafdeling van Amicitia VMC wat terughoudender. ‘De jeugdafdeling maakt een stevige groei door. Maar voor de vraag of een jeugdafdeling onder de naam ‘FC Coendersborg’ niet beter zou zijn durf ik geen echt antwoord te geven. Er is in het verleden een samenwerkingsverband tussen Amicitia VMC en Oranje Nassau geweest. Dat is geen doorslaand succes geworden. En op seniorengebied zie ik persoonlijk helemaal geen noodzaak tot een fusie. Amicitia VMC is een financieel gezonde en groeiende club met 450 leden,” aldus een voetballer die verbaasd was over de massale verontwaardiging over de strafschop bij Ajax- FC Utrecht. ‘ De massale verontwaardiging bij PSV of Feyenoord aanhangers (of anti-Ajax aanhangers?) zie ik als idioterie. Het was een onterechte penalty. Dat gebeurd nu eenmaal zolang er geen videoreferees in het voetbal worden geïntroduceerd. Ik vond de uitleg van Makkelie na afloop duidelijk en oprecht.”

Na deze heldere mening keren we snel weer terug naar datgene wat Mathijs meer bezighoudt, de verrichtingen van zijn eigen team. Een dat vol voor het hoogs haalbare gaat. ‘Dit seizoen wordt dat lastig maar voor volgend seizoen willen we zeker proberen de stap naar de derde klasse te maken. We gaan dit jaar nog voor hoogst haalbare, dat is de vierde plaats. Dan maken we nog kans op nacompetitie. Mocht dat niet lukken dan houden we een feestje en beginnen we volgend jaar vol goede moed opnieuw. Dan is de doelstelling weer: Kampioen worden. Of dat realistisch is, hangt er ook vanaf of we nog wat gerichte versterkingen kunnen verwelkomen,” vertelt Mathijs Preenen die zich een liefhebber van natuurgras noemt. ‘Ik speel het liefst op goed natuurgras. Maar dat kom je niet vaak tegen in de vierde klasse. Dan is de nieuwe generatie kunstgrasvelden een goed alternatief. Clubs in het betaald voetbal zouden het wel voor elkaar moeten kunnen krijgen om bij thuiswedstrijden op een goed natuurgrasveld te kunnen spelen. Het kunstgrasveld dat wij hebben is trouwens dramatisch. Daar spelen wij liever ook niet op. We trainen er wel op. Dat is denk ik ook de reden voor het grote aantal blessuregevallen dit seizoen. Gelukkig wordt er in de zomer een nieuw kunstgrasveld aangelegd,”vertelt de geboren Drent die nog niet precies weet hoe de selectie van Amicitia VMC er volgend seizoen uitziet. ‘Er stoppen een aantal jongens. Dus ik hoop dat er wat spelers onze kant op willen komen. Ik heb met Amicitia vier jaar een onbeduidende rol in de vijfde klasse gespeeld. Vorig seizoen hebben we een flinke verjongingskuur ingezet door de kwaliteitsinjectie die we kregen. Toen werden we direct met overmacht kampioen. Daardoor is de ambitie hoog gebleven. Maar zeker in de breedte kunnen we aanwas gebruiken. Het merendeel van de selectie blijft samen, dus ik denk dat we een interessant team zijn voor spelers die een club in de stad zoeken. Zowel bij ons op zaterdag als ook bij de zondagselecties zijn nieuwe spelers van harte welkom om een keer vrijblijvend kennis te komen maken,” geeft een enthousiast vertellende Mathijs aan. Een enthousiasme wat hij niet heeft over waar het gaat over de verrichtingen van FC Groningen. ‘Ik volg het profvoetbal niet echt heel nauwlettend. Op zondag probeer ik altijd wel Studio Sport te kijken. Daarin is mij dit seizoen geen speler van Groningen echt in het bijzonder opgevallen. Misschien is dat ook wel de reden dat ze een minder seizoen doormaken en ze de play-offs niet gaan halen.”

Maar genoeg over Groningen want de volgende vraag is wie hij tipt als kampioen in zaterdag 4C. Ik gok op Boerakker. Ze zijn het hele seizoen al de meest constante ploeg en gaan de voorsprong die ze nu hebben niet meer weggeven. Het is ze van harte gegund, hoewel ik niet ondersteboven was van hun spel in onze onderlinge confrontaties. Dat waren duels waardoor ik ook zeg dat wij ons moeten schamen dat wij niet tot het einde van het seizoen meespelen om de prijzen. Maar dat is ook, gek genoeg, van toepassing op Middelstum. Dat team staat op basis van onze wedstrijden tegen ze, te laag op de ranglijst. Die hebben een aardig team en proberen, in tegenstelling tot het merendeel van de teams in deze klasse, verzorgd te voetballen. Zo heeft Harkstede een matig elftal, met een aantal licht ontvlambare jongens. Maar laat het maar aan ons over om daar van te verliezen maar was ik bijvoorbeeld niet eens verbaasd over de 10-0 zege van Middelstum op Harkstede,” is een duidelijke mening van Mathijs Preenen die verder blij is met de aandacht voor het amateurvoetbal.’Dat is toch waar het voor alles en iedereen ooit is begonnen. Maar dat wordt door de landelijke media echter duidelijk teveel onderbelicht