Charlotte Datema: ‘Binnen SIOS is geen ruimte voor clubjes binnen een vereniging

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Charlotte Datema: ‘Binnen SIOS is geen ruimte voor clubjes binnen een vereniging

Charlotte Datema voetbalt al vanaf de MC1 voor de voetbalvereniging SIOS. Verder speelde de vriendin van de tijdelijk gestopte FC LEO-voetballer Jeroen Batema nog een jaar in de zaal voor Futsal Winsum. Voor Puurvoetbalonline reden om deze multifunctionele voetbalster uit te nodigen voor een interview.

Profielfoto van Charlotte Datema

 

Al direct is daar de eerste vraag wat het damesteam van SIOS voor Charlotte betekent. ‘Ik vind ons een heel erg hecht team. Naast de nodige gezelligheid willen we als team voor elkaar werken. Verder is het mooi dat, ondanks dat iedereen niet meer in Sauwerd woont, iedereen nog steeds voor SIOS blijft spelen. Daarom vind ik het ook mooi dat we het in de competitie zo goed doen. Momenteel staan wij er uitstekend voor met dertien punten voorsprong op nummer twee VVK. Daar moet ik wel bij zeggen dat VVK wel een duel minder heeft gespeeld. Maar ondanks dat is de kans groot dat wij dit seizoen kampioen worden. Dat zou voor de tweede keer in drie jaar zijn wat als een uitstekende prestatie gezien mag worden,”verteld de in de Groningse wijk Helpman wonende voorstopper.’Voorstopper is wel de plaats waar ik meestal sta. Maar soms wordt ik ook wel als links of rechtshalf opgesteld. Maar nu ik er over nadenk, ik heb in de loop der jaren eigenlijk alle posities in een team wel gehad.”
Warme club
Dat SIOS in eerdere interviews op Puurvoetbalonline door o.a. Hidde Boer, Jochem Huinder en zus Rozanne Datema als een warme club werd neergezet begrijpt de 23 jarige voetbalster wel. ‘SIOS is een gezellige dorpsvereniging die jong en oud bij elkaar brengt. Maar dat is waarschijnlijk wel van toepassing op elke vereniging in een klein dorp. Het is gewoon leuk dat iedereen heel erg meeleeft. Iedere zaterdag heerst er een gezellige drukte hier op het sportcomplex. Daarnaast is SIOS een hechte groep waar geen ruimte is voor een ‘clubje’ binnen een club. Dat maakt het super leuk om daar deel van uit te maken,’’vertelt de studente die in Leeuwarden een opleiding Diermanagement aan het Van Hall Larenstein doet. ‘Ik hoop voor de zomer te zijn afgestudeerd en  verder werk ik nog.”
Druk bezet

Dat betekent dat Charlotte Datema druk bezet is. Want naast studie, werk en het voetballen heeft ze nog meer hobby’s. ‘Naast het voetballen, studie en mijn andere werkzaamheden rij ik ook nog paard. We hebben thuis paarden en die hebben natuurlijk ook beweging nodig." Daar rij ik met regelmaat op. En verder vind ik het leuk om met vrienden af te spreken of leuke dingen met mijn vriend Jeroen Batema te doen waarbij ik het grappig vind dat jij niet wist dat Jeroen mijn vriend is.”
Maar we keren terug naar SIOS wanneer de inbreng van hoofdtrainer Erwin Molog tersprake komt.’We mogen absoluut niet klagen met Erwin als trainer. Erwin leeft als trainer echt met ons mee. Hij neemt ons serieus als vrouwenteam absoluut serieus. Hij heeft ons voetballend zeker veel bijgeleerd. Verder vind ik het knap dat hij zoveel geduld heeft. Want soms is het echt een kippenhok met al dat gekakel. Ik zou allang gillend zijn weggerend. Kortom, ik ben blij met Erwin als trainer en helemaal met het feit dat hij ook volgend seizoen nog in Sauwerd actief is,” aldus de als ochtend en avondmens bekent staande Charlotte. ‘Dat is wel handig volgens mij maar ik weet dat niet voor iedereen geldt. Ach, zegt ze op laconieke toon, dat past wel bij mij. Zo heb ik ook geen echt voorbeeld als voetballer of voetbalster. Ik vind wel een voetballer leuk. Dat is Christian Santos van NEC maar die moet ik dan qua stappen ‘delen’ met mijn zus Rozanne. Wat dat betreft moet hij maar naar FC Groningen komen dan kunnen we beide keer met hem afspreken. Maar om heel eerlijk te zijn, ik volg de eredivisie niet echt heel erg intensief. Ik vind alles wat er op dit moment binnen SIOS gaande is veel leuker. Het eerste team, en ook wij als damesteam, moeten een klasse omhoog. Met de dames horen we in de derde klasse thuis. We spelen al jaren met elkaar samen en zijn goed op elkaar ingespeeld. Daarnaast willen wij echt voor elkaar werken. Verder beschikken wij als team over enorm veel doorzettingsvermogen. Vorig jaar moesten wij echt wennen aan de weerstand in de derde klasse en dat heeft ons genekt. Ik denk wat wij nu wel weten wat ons volgend seizoen te wachten staat in de derde klasse. Daar kunnen we nu beter op inspelen. Verder heeft het eerste team van SIOS absoluut de potentie om in de vierde klasse te spelen. Dat heeft het dit seizoen tot nu toe zeker bewezen. Het zou super leuk zijn wanneer ze uit de 5e naar de 4e klasse promoveren.”

Duidelijke woorden

Duidelijke woorden van een voetbalster waar het plezier in alles wat er rond en binnen SIOS gebeurt van afstraalt. Een voetbalster ook waar je aan merkt dat ze het helemaal ziet zitten dat ze aan het einde van het seizoen samen met haar teamgenootjes en de mannen van het 1e elftal op de platte kar door Sauwerd mag om het kampioenschap van het damesteam en de promotie van het 1e team te vieren.