Hidde Boer: ‘SIOS heeft voldoende kwaliteit voor de vierde klasse.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Hidde Boer maakte op 15 jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van SIOS uit Sauwerd. Maar nadat Reinder de Haan terugkeerde van VIBOA werd de nu 18 jarige Hidde de vaste doelman van SIOS A1 en fungeert hij als tweede doelman bij het eerste team van de vijfdeklasser uit Sauwerd.
Profielfoto van Hidde Boer
Dat Hidde Boer op 15 jarige leeftijd zijn debuut maakte in het eerste team van SIOS was uit nood geboren. SIOS had op dat moment geen vaste doelman waardoor toenmalig trainer Auke Doornbosch een beroep op de jonge doelman deed. ‘Ik maakte mijn debuut gemaakt in een oefenduel tegen CSVH. Toen mocht ik in de tweede helft spelen. In dat seizoen heb ik in het thuisduel tegen VV Pelikaan S (0-1) mijn officieel debuut gemaakt. Omdat het 1e elftal geen vaste doelman had mocht ik vaker meedoen met het eerste elftal. Na dat seizoen kwam Reinder de Haan terug van Viboa en werd keeper van het 1e elftal. Ik kwam toen in de A1 terecht. Dit seizoen ben ik de vaste back-up van Reinder. Wanneer hij geblesseerd is dan speel ik, verteld de jonge doelman die sinds zijn achtste jaar voor SIOS uitkomt. ‘Ik had graag eerder op voetbal gewild maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik eerst mijn zwemdiploma’s haalde. En vandaar dat ik toen even geduld moest hebben.”
Geroken
Dat hij nadat hij aan het eerste team had geroken toch weer een stap terug moest doen was uiteraard even wennen maar toch was daar wel het begrip bij de als een avondmens bekend staande, ik wacht altijd zo lang mogelijk met opstaan, Hidde. ‘Dat ik geen vaste basisplaats heb komt mede doordat ik officieel nog A-Junior ben. Volgend seizoen gaan bijna alle A-junioren echter door naar de senioren. In de voorbereiding zal dan duidelijk worden wie het vertrouwen krijgt van onze trainer. Zelf heb ik heel veel zin om de strijd aan te gaan met Reinder. Al ben ik mijn er wel van bewust dat het een lastige uitdaging gaat worden om Reinder uit de basis te verdringen.”
Actief
Duidelijke woorden van een doelman die naast het voetballen ook verder nog actief is binnen SIOS. ‘Ik train op maandag de B1 van SIOS. En het is zoals Bert Ozinga het in een interview in de Ommelander Courant zei: SIOS is de bindende factor in Sauwerd. Zo zie ik dat ook. Alle voetballiefhebbers uit Sauwerd en omgeving komen bij elkaar bij SIOS. Voor de rest is SIOS een hele warme vereniging. Het is soms lastig om met iedereen rekening te houden, maar dat probeert SIOS wel. Onlangs heb ik een juniorentrainerscursus van de KNVB mogen volgen. Dat betekent dat SIOS nog meer tijd en aandacht aan de jeugdspelers en de trainers wil geven. Dat zorgt er voor dat je zelf ook gemotiveerd bent om dat vertrouwen niet te beschamen.”
Naast zijn voetbalactiviteiten zit Hidde Boer trouwens niet stil want de inwoner van Sauwerd mag gerust als een bezige bij worden gezien. Zo loopt hij op dit moment stage bij MVGM vastgoedmanagement als onderdeel van zijn opleiding bedrijfsadministrateur niveau 4 aan het Noorderpoort. Verder werkt hij in Selwerd bij de Albert Heijn. En daarnaast vind de fan van FC Groningen het fijn om af te spreken met vrienden of zijn vriendin.
A-junioren 

Maar het voetballen, en het keepen in het bijzonder, neemt een belangrijke plaats in bij de keeper die blij is dat SIOS over A-junioren beschikt. ‘Een A-elftal is belangrijk voor een club. Je bent dan verzekerd van doorstroming naar het eerste elftal. Sinds het seizoen 2014-2015 is er gelukkig weer een A-elftal bij SIOS. Eerder stopte het bij de B-junioren. Dan gebeurde het vaak dat jongens eerder stopten of naar de clubs in de omliggende dorpen gingen. Dat is natuurlijk jammer maar ergens ook wel begrijpelijk als je bij je eigen club niet terecht kan. Maar dat is nu anders waarbij het mooi is dat we met de eerste selectie meetrainen. Dat gebeurde voor de winterstop al op de dinsdag en na de winterstop ook op de donderdag al is de reden daar wat minder. De trainingsopkomst bij de A-junioren was op donderdag namelijk niet goed. Dat is voor een trainer, Dirk Zwakenberg, natuurlijk niet leuk en vandaar dat er voor deze oplossing is gekozen, aldus de doelman die in Manuel Neuer zijn voorbeeld ziet. ‘Ik ben echt gecharmeerd van goed meevoetballende keepers. En op dat gebied is Neuer absoluut een van de betere doelmannen. Maar eigenlijk beheerst hij alles goed en wat ik mijzelf niet kan zeggen. Ik kan echt nog beter worden in 1:1 duels en mijn optreden bij corners. Maar ik ben nog jong genoeg om dat te verbeteren,’’aldus Hidde die als goalie eentje is die met zorg zijn materiaal, keeperhandschoenen en voetbalschoenen, uitkiest. ‘Ik steek best veel tijd in het uitzoeken van mijn keeperhandschoenen en voetbalschoenen. Dan let ik op het uiterlijk maar ook zeker op hoe de schoenen en keeperhandschoenen zitten. Ik ga wat dat betreft wel gericht te werk.”

Op dit moment staat SIOS er uitstekend voor in de 5e klasse D van het zaterdagvoetbal. De ploeg kan de nacompetitie nauwelijks meer ontgaan en de stand-in voor vaste doelman Reinder de Haan is van mening dat SIOS niet bang hoeft te zijn voor de nacompetitie. ‘We hebben regelmatig geoefend tegen ploegen uit de vierde klasse. Dan zag je dat wij kwalitatief zeker niet minder waren. En je moet ook niet vergeten dat je als vijfdeklasser minder te verliezen heb wanneer je in de nacompetitie tegen een team uit de vierde klasse speelt. Die voelen de druk van het kunnen degraderen wat toch een ander gevoel is dan wanneer je voor promotie speelt. En als ik heel eerlijk ben dan hebben wij absoluut voldoende kwaliteit om in de vierde klasse te kunnen presteren.

.