Stephan Schipper(SV Bedum/Poolster): Trainers en leiders moeten uitkijken dat ze niet gekopieerd worden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Stephan Schipper is op de zaterdagen een druk bezet man. Naast als voetballer actief in het vierde elftal van Poolster is hij verder de vaste assistent-scheidsrechter bij SV Bedum D1 waar zijn zoon Cas als doelman fungeert. Voor Puurvoetbalonline reden om Stephan uit te nodigen voor een interview.


Profielfoto van Stephan Schipper
Voor Stephan Schipper begon het allemaal in Spijk waar hij al op jonge leeftijd debuteerde in het 1e elftal van Poolster. ‘Nadat ik alle jeugdteams van Poolster had doorlopen debuteerde ik op 17 jarige leeftijd in  Poolster 1. Dat was toen samen met de bij velen bekende Jan (Jampie) Uilhoorn. Door mijn werkkeuze (Defensie) heb ik vervolgens  een aantal jaren op een lager niveau bij Appingedam gespeeld . Vervolgens ben ik  naar Godlinze vertrokken onder trainer  Harrie Beks. Poolster was echter mijn club gebleven en ik heb daar nog een paar jaar in het eerste gespeeld. Dat was in de tijd van trainers als oud-prof  Henk Cornelis en Kees Bouma,” aldus Stephan Schipper die tegenwoordig als Installatiemonteur bij Feensta Verwarming werkt. Een baan die uiteraard de nodige tijd opslokt wat ook geldt voor de hobby binnen het gezin Schipper, het voetballen. ,,We zijn met ons vieren. Samen met mijn vrouw Sannie heb ik twee zoons.  Daan is de oudste en speelt in de C1 van Poolster. Cas is keeper bij SV Bedum D1 en verder hebben we twee Engelse Cockers, Marsh en River. De hobby van beide jongens zorgt dat we veel tijd op een voetbalveld doorbrengen."
Vraag
Met regelmaat  krijgt Stephan  de vraag waarom Cas voor SV Bedum uitkomt. 'Cas is een enorm gedreven die vol aan de bak wil. Hij had met Poolster een keer  tegen SV Bedum geoefend en hij vond het een mooie club.  Zo zijn we in Bedum terecht gekomen. En ik moet eerlijk zeggen  hij kan bij SV Bedum op een hoger niveau trainen. En verder, zo vertelt Stephan, is de structuur anders. Het is bij SV Bedum allemaal net  iets beter geregeld. En verder zijn de trainingsfaciliteiten  veel beter dan in Spijk. In Bedum ligt  een prachtige kunstgrasveld en in Spijk ben je afhankelijk van het weer want het trainingsveld is gewoon belabberd” aldus de Spiekster die nadrukkelijk bij het team van zijn zoon  betrokken is. Zo doet hij bijvoorbeeld de warming up van de jonge doelman. ‘ Om toch wat  structuur te krijgen in de warming-up van Cas heb ik coach Jelmer Meinardi gevraagd of hij het goed zou vinden wanneer ik die  van Cas voor mijn rekening zou nemen. Dat was geen probleem  en nu  doen we als groep altijd een afsluitende oefening, dus je zou kunnen zeggen dat ik er in ben gerold waar iedereen zich in kan vinden.”
Gedrag
Verder is de in augustus 50 jaar wordende Stephan Schipper als assistent-scheidsrechter actief bij het team van zijn zoon. Een rol die hem wel bevalt. ‘Assistent-scheidsrechter is helemaal niet vervelend. Je weet dat er vanuit emotie wel eens  wat geroepen kan worden. Waar ik mij wel over verbaas is het gedrag van coaches langs de lijn. Die hebben een voorbeeldfunctie en weten denk ik niet dat hun soms fout gedrag door jongens van 11 en twaalf jaar moeiteloos wordt overgenomen. Dat zou ze best weleens wat vaker vertelt mogen worden. Het kan niet dat  een coach tegen je uitvalt en de reservespelers (jongens van 11/12 jaar) dat  gedrag kopiëren. Er komt vaak een hoop emotie los bij dit spelletje. Ik heb heel wat opstootjes beleefd maar het is altijd netjes gebleven. Maar wat ik net ook zei, wat  mij tegenwoordig wel opvalt is dat de kinderen in het veld het gedrag van ouders/begeleiders overnemen. Dus ik denk dat je je als coach/leider  moet realiseren en beseffen dat je een voorbeeld bent als ouder/begeleider. ‘’ Een duidelijke mening van de zich een  ochtendmens noemende Stephan Schipper. ‘Ik ben iemand die   vroeg wakker is, maar ik lig er ook graag op tijd in.”
Jesper Olsen
Even later gaat het gesprek over zijn in Bedum keepende zoon die volgens kenners als talentvol mag worden gezien. Iets waar Stephan Schipper als vader voorzichtig mee is. ‘Cas is dit seizoen zeker gegroeid. Dus wat dat betreft heeft hij zeker mogelijkheden. Maar met alleen talent kom je er niet. Daar komt meer voor kijken. Je moet over de juiste mentaliteit beschikken en verder moet je ook een beetje geluk hebben. En als ik heel eerlijk ben, mocht zijn plafond bij SV Bedum 1 liggen is dat toch ook prima,’’ Een helder standpunt van een zelf ook nog als voetballer actieve vader. ‘Ik speel  in het vierde team van Poolster waar  de wil om te winnen  nog steeds aanwezig is. Maar de  sfeer is wel  belangrijker geworden dan het resultaat. We worden toch een dagje ouder en het tempo ligt  uiteraard lager . Maar het pilsje na de wedstrijd smaakt  gelukkig nog steeds hetzelfde.”vertelt Stephan Schipper die in Jesper Olsen zijn idool zag. ‘Jesper Olsen kwam in mijn jeugdjaren voor Ajax uit. Ik was toen ook linksbuiten en vond hem echt heel erg goed.”vertelt Stephan  die Hans Oosting,  ik heb nooit begrepen waarom Hans  niet hoger heeft gekeept en altijd bij Godlinze is gebleven, Kor Venema,  Kor kwam  met mij als spits van Appingedam naar Godlinze. Een type "sleep en scheur" spits, en Gezienus Uilhoorn, een mooie, slimme  technische speler die veel goals voorbereidde  en zelf ook veel scoorde voor Poolster, als zijn drie beste spelers ziet waar hij mee samen heeft gespeeld. Dat waren echt toppers waar ik absoluut niet tegenaan kon,” aldus de voetballiefhebber die tot slot nog even de situatie bij FC Groningen onder de loep neemt.’ Het is heel erg jammer dat FC Groningen na de winter matig presteert. Of Erwin van der Looi dat nog kan keren betwijfel ik eerlijk gezegd. We hebben dat eerder gehad met Pieter Huistra. Toen was er ook geen redden meer aan. Ik vrees dat het nu niet anders is en we dit seizoen als verloren moeten zien. Maar dat geldt gelukkig niet voor de D1-junioren van SV Bedum. Die weren zich in de derde divisie met een zesde plaats uitstekend. En ik moet zeggen, dat mij dat meer plezier bezorgd dan bijvoorbeeld FC Groningen. “’

.