Joram Sportel: Rood Zwart Baflo is klaar voor promotie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Al dertien seizoenen maakt Joram Sportel deel uit van de eerste selectie van Rood Zwart Baflo. Dertien seizoenen waarin hij niet altijd basisspeler was. Over het hoe en waarom gaat het o.a. in het onderstaand interview waarin de verdediger verder uitgebreid aan het woord komt over Rood Zwart Baflo, trainer Marcel Schaap en de reden dat de Bafloërs moeten promoveren.
Profielfoto van Joram Sportel
Basisspeler
Toen de nu 29 jarige Joram Sportel de eerste stappen op een voetbalveld wilde zetten moest hij daarvoor naar Winsum. ‘Ik ben begonnen in de D-ers bij Viboa. Dat omdat CSB geen jeugd had. Toen Marcia en CSB besloten te fuseren tot Rood Zwart Baflo ben ik  twee jaar  later teruggekomen van Viboa naar Baflo. Ik was toen zestien jaar en kwam direct in de eerste selectie waar ik nu al dertien jaar deel van  uitmaak.. Ik zeg nadrukkelijk selectie omdat ik zeker de laatste jaren niet aldoor als basisspeler fungeer. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Ik heb een liesblessure waar ik al ongeveer vijf jaar met regelmaat de nodige hinder van ondervind. En verder ben ik zo eerlijk om te zeggen dat we nu een selectie hebben met spelers die soms net wat meer kunnen brengen dan ik dat op sommige momenten kan.” Als de Bafloër deze laatste woorden uitspreekt valt vervolgens de naam van de huidige trainer van Rood Zwart Baflo, Marcel Schaap. ‘Marcel zie ik als een trainer die van een groep spelers een hecht team wil n kan  maken. Daar is hij heel nadrukkelijk mee bezig. Het is iemand die met gevarieerde trainingen komt en heel open communiceert met zijn spelers. Hij mag dan als trainer nog jong zijn maar is zeker niet iemand die niet  met zich laat sollen. Zijn inbreng zorgt er naar mijn mening voor dat onze huidige selectie misschien wel een van de beste is waar ik tot nu toe in heb gespeeld. Dat is ook de reden is dat we dit seizoen eindelijk een keer moeten promoveren,’’ aldus de directeur/instructeur van Sportel Rijopleidingen. Een baan waar Joram veel voldoening uithaalt.’Als rijinstructeur heb je een baan waar veel afwisseling inzit. Je komt met veel verschillende mensen in aanraking wat iets is wat mij heel erg aanspreekt. Dat zorgt namelijk altijd weer voor leuke contacten. Daarnaast vind ik autorijden leuk en ik mag mensen graag iets leren.”
Kommer en kwel
Maar al snel gaat het de met Ellen Dijkman samenwonende Joram Sportel weer over het voetballen en komt de zogenaamde periode van ‘kommer en kwel’ van Rood Zwart Baflo aan de orde.’Zo wil ik de  laatste jaren niet noemen. We eindigden vaak wel in de middenmoot en zelfs een keer als vierde. Dat de verwachtingen soms  hoger waren dan er uitkwam ben ik het wel mee eens. Maar dat had met meerdere factoren, zoals blessures en wisseling van trainers, te maken. Vooral dat laatste zorgde voor de nodige onrust waardoor ik vind dat we eigenlijk toen niet eens zo slecht hebben gedaan maar waar het altijd beter kan. Dus wat dat betreft moet ik het negatief beeld van het Rood Zwart Baflo van zeg maar vijf seizoenen geleden tot aan het seizoen 2015-2016 tegenspreken,”aldus de Bafloër die in zijn verdere vrije tijd bij mooi weer graag de motor pakt. ‘Ik ben geen type die graag de krant leest of een boek pakt. Het laatste boek wat ik echt heb gelezen was in groep 8 omdat ik daar een verslag van moest maken. Maar wanneer het weer het toelaat pak ik ’s avonds graag de motor want ik ben een echte avondmens.”

Promoveren 

Een avondmens dus die als voetballer kritisch naar zichzelf durft te kijken. ‘Ik ben iemand die als voetballer soms te snel een beslissing neemt. Dan ben ik wat te impulsief en breng ik mijzelf of het team in de problemen. En verder moet ik conditioneel en in  fitheid constanter blijven. Ik moet het namelijk van mijn inzet hebben en dan moeten conditie en fitheid in orde zijn. Daarom zie ik Jaap Stam, Marco Materazzi en  Khalid Boulahrouz als mijn voorbeelden. Die waren ook niet vies van strijd leveren maar niet altijd even slim in het veld. Ik moet eerlijk zeggen, zo ben ik ook wel een beetje,”vertelt de voetballer van Rood Zwart Baflo, een club waar hij het prima naar zijn zin heeft. ‘Ik ben lid van een vereniging met een groot aantal fanatieke vrijwilligers. Een club ook die graag wil doorgroeien en dat ook daadwerkelijk doet. Daarom moeten we ook naar de vierde klasse. We hebben in mijn ogen een selectie die dat aankan en ook vanuit de jeugd komen er spelers door die dat niveau gemakkelijk aankunnen. Dat is alleen maar goed want we mogen dan een jonge selectie hebben, alleen Reinout Geuze en Wim Dijkman zijn de dertig gepasseerd, concurrentie is nooit verkeerd. Dat zorgt dat iedereen scherp blijft richting een voor Rood Zwart Baflo hopelijk mooie toekomst.”