Patrick Groen: ‘Egmondia verheugd zich op ‘Gasselte 2016’.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Patrick Groen is als jeugdcoördinator aan de voetbalvereniging Egmondia verbonden. Patrick is vanuit die hoedanigheid verantwoordelijk voor het feit dat er een groot aantal jeugdleden van Egmondia naar Gasselte 2016 komen. Dat en nog veel meer kwam aan de orde in het vraaggesprek dat we hadden met een van de ‘Egmondianen’ die zich verheugd op Gasselte 2016.

 image 2016 02 23

Patrick, jullie komen vanuit Egmondia met een dertiental jeugdspelers naar het Voetbalkamp Gasselte. Hoe kwamen jullie op dat idee: ‘Ik ben op dit idee gekomen omdat ik zelf in 1988 een voetbalkamp in Tolbert heb bijgewoond, op dat moment was ik 14 jaar. Omdat mijn zoontje en zijn vriendjes aan niets anders dan voetbal kunnen denken leek mij dit een uitgelezen kans om eens te gaan zoeken op internet of dit wederom nog in Tolbert werd gehouden, ik stuitte op een tweetal kampen in jullie omgeving, waarbij jullie kamp erg duidelijk en goed over kwam.
Jij bent als jeugdcoördinator aan Egmondia verbonden. Sinds wanneer is dat en waarom deze functie: ‘Deze functie bekleed ik sinds september 2015. Dit nadat de nieuwe voorzitter mij had gevraagd om een rol binnen de jeugdcommissie in te nemen. De naam technisch coördinator vind ik overigens niet helemaal bij mij passen. Ik wil meer wat aan de communicatie verbeteren en mijn streven is om een duidelijker beleid voor de ouders en kinderen naar buiten te filteren. Tevens kon de jeugdvoorzitter wel wat hulp gebruiken.’’
Kun je in het kort wat vertellen over je eigen voetbalcarrière: ‘Ik voetbal al vanaf mijn achtste jaar maar kwam bij mij het tennissen op plan 1. Ik heb alle jeugdelftallen doorlopen en het hoogste wat ik gehaald heb is het tweede elftal. Omdat ik niet echt op een basisplaats kon rekenen, ben ik een team lager gaan spelen met vrienden, dit doe ik tot op heden nog steeds maar nu in de veteranen.’’
De dertien spelers jeugdleden die naar Gasselte komen is dat een bepaald team van Egmondia of zijn het jongens/meisjes van diverse leeftijden: ‘De dertien kinderen komen allemaal uit de E, wij hebben een E1 t/m E3. Uit de E-junioren had Ieder kind de keuze om mee te gaan. Van de 30 kinderen zijn er tot op heden 13 die meegaan naar Gasselte.”
Ik mocht als jonge voetballer beleven dat we met mijn voetbalvereniging naar Hoek van Holland gingen. Bij welk voetbalkamp ben jij geweest: Ik ben een keer in Tolbert geweest. Verder ging ik als kind veel op tenniskamp. Als volwassene heb ik vorig jaar zelf een weekend naar Duitsland mogen organiseren voor 42 Egmondianen.
Op je facebook-pagina zag ik foto’s voorbij komen van AZ. Wanneer AZ eerder over Ron Vlaar had kunnen beschikken had de ploeg meegedaan om de landstitel: ‘Ik denk wel dat hij een ontbrekend stukje in het geheel is. Al denk ik dat Janssen, die op dit moment erg in vorm is, in samenwerking met Vlaar de schakels zijn om AZ naar een hoger niveau te brengen. Of daaruit een landstitel zou zijn gekomen durf ik niet te zeggen. Maar ze hadden wel zeker zes punten meer gehad.
Kun je ons iets meer vertellen over Egmondia als vereniging: ‘Egmondia bestond afgelopen jaar 75 jaar. Dat is groots gevierd o.a. met een voorwoord in het jubileumboek van Louis van Gaal die jarenlang met Ajax, en later met AZ, gebruik maakte van ons complex. Egmondia zeggen ze, heeft 1 van de mooiste complexen van Nederland. Het A veld ligt in een klein dal en het B en C veld naast een hoge duin. En verder is Egmondia gastheer van de wandelzesdaagse en van de halve marathon van Egmond. Egmondia is een kleine club, met 4 volwassen elftallen en 12 jongens jeugdelftallen en 6 dames elftallen. Egmondia wordt gerund door alleen maar vrijwilligers.”
Zijn jullie in Noord-Holland qua jeugdafdeling een kleine of middelgrote vereniging: ‘Wij zijn als Egmondia een kleine vereniging, we zijn dan ook toe aan een fusie willen wij gezond blijven in de toekomst. Op dit moment loopt er een fusietraject maar geeft de provincie er nog niet echt een duidelijke JA op. Binnen een gemeente met zeer weinig kinderen is het voor een kleine vereniging als Egmondia zeer welkom als dit binnen vijf jaar gerealiseerd kan worden.”
Van Egmond aan Zee naar Gasselte is een aardig stukje rijden maar denk je dat, en wat zeker mag, ouders uit Noord Holland doordeweeks Gasselte gaan bezoeken: ‘Dat is zeker geen probleem. De eerste kamers zijn door verschillende ouders al geboekt. Wij zelf zullen als het goed gaat op zondag al arriveren.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘ In het dagelijks leven ben ik parttime werkzaam bij de KLM in wisseldienst. Verder zorg ik voor mijn tienjarige zoontje en verhuur ik een zomerwoning Joeysplace veelal aan Duitse gasten. Verder ben ik penningmeester van onze strandvisvereniging BNEO in Egmond aan zee, en tot twee jaar geleden gaf ik nog af en toe tennisles. ( waarbij ik ook menig toernooi heb georganiseerd en diverse functies heb bekleed ). Ik heb veel hobby’s zoals tennis, voetbal, hardlopen en vissen. Verder bezit ik ook nog een moestuin in de mooie duinen van Egmond. Sinds afgelopen jaar ben ik met mijn zoontje een zaalvoetbalteam gestart bij White Stones.
Clubs hier uit het Noorden hebben een convenant met FC Groningen. Hebben jullie iets dergelijks met AZ: ‘ Nee, wij hebben dat niet, onze fusiepartner Zeevogels heeft dat wel.”
Vaak wordt er gezegd, de jeugd mag wel wat meer investeren in het voetballen. Deel jij die mening of is dat bij Egmondia anders: ‘Dat durf ik niet te zeggen. Ik vind de sport in zijn totaliteit minder worden. Men denkt ( de kinderen ) dat het tegenwoordig allemaal vanzelf gaat. Kritiek dulden ze niet en ze denken allemaal dat ze door PlayStation te spelen Messi zijn. “ 
Uiteraard hebben jullie informatie ingewonnen over Gasselte. Wat viel jullie/jou het meeste op: ‘De keuze op Gasselte is voort gekomen uit het feit dat ze vorig jaar een start zijn begonnen zonder de KNVB en wat goed uitgepakt heeft. Tevens is een reden dat wij als begeleiders kunnen blijven slapen en dat wij de hele week aanwezig mogen zijn om de jongens te begeleiden. Eerlijk gezegd weet ik nog niet veel over het plaatsje Gasselte zelf. Het enige wat ik wel weet is dat het 2,5 uur rijden is naar, zoals wij zeggen, de andere kant van de wereld.’’
Wat is volgens jou een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Zou ik niet een twee drie kunnen zeggen. Ik volg AZ grotendeels wel, maar om nou te zeggen dat ik gericht naar iemand persoonlijk kijk …”