Wedstrijd met twee gezichten eindigt met tevreden gezichten

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na een winterstop van 10 weken was het dan eindelijk weer zover. Nadat op 5 december de vrouwen van SJO Winsum VR1 voor het laatst in de competitie-ring hadden “gebatteld” (een eclatante 9-1 overwinning tegen Oranje Nassau VR3), trad het afgelopen zaterdag 13 februari aan voor competitiewedstrijd nummer 13 tegen nummer 2 van de ranglijst Groen Geel. Aan de uitwedstrijd tegen Groen Geel bewaarden de Winsumers slechte herinneringen. Kansloos werd er eind september op het sportpark Corpus den Hoorn verloren (3-1) tegen een team met veel individuele kwaliteit.

Profielfoto van VV Winsum
Trainer/coach van Winsum Alfred Sterrenberg had als start van de 2de helft van de competitie liever een tegenstander van minder kaliber getroffen. De komende wedstrijden worden in ieder geval loodzwaar voor Winsum, want na nummer 2 van de ranglijst Groen Geel wacht nummer 3 The Knickerbockers (uit) en daarna nummer 4 ACV (thuis). Om de huidige plaats op de ranglijst (6e) te verruilen voor een plaats bij de eerste 4 (want dat is de doelstelling dit seizoen), zal Winsum dus “flink aan de bak” moeten. Winsum moest het doen zonder Berber Hokwerda (hardnekkige enkelblessure) en Indy Balk (verhinderd). Nieuw bij de Winsumers is Melinda Hilbelink. Na een aantal jaren niet te hebben gevoetbald (voorheen bij ACV), trainde ze al een aantal maanden mee. In deze wedstrijd zou ze in de 2de helft haar competitie debuut gaan maken. 
De wedstrijd begon zoals de thuiswedstrijd bij Groen Geel was geëindigd. Groen Geel had het meeste balbezit en het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van Winsum. Kansen creëerden Groen Geel niet en Winsum gaf ook niets weg. Uit hoekschoppen kwam voor Groen Geel nog het meeste gevaar, maar de beste kans was voor Chantal Streppel van Winsum. Uit één van de spaarzame uitvallen lukte het haar het strafschopgebied in te slalommen, maar dat leidde niet tot een gericht schot op doel. Yvonne Visser van Winsum werd, overigens terecht, afgefloten voor buitenspel toen ze alleen op de keepster van Groen Geel af ging. En dat was het wel. Met 0-0 de kleedkamer in. Daar konden de Winsumse supporters wel mee leven. 
 In de rust werd de uitgedachte tactiek door Alfred Sterrenberg nog eens toegelicht. De uitvoering (vooral aanvallend) liet nog duidelijk te wensen over, want Groen Geel kreeg te veel ruimte om te voetballen. Wilden de Winsumers meer controle over de wedstrijd krijgen, dan moest de tactische uitvoering echt beter. De niet geheel fitte Cherry Chen werd gewisseld voor de al eerder genoemde Melinda Hilbelink. Of het nu lag aan het beter uitvoeren van de tactiek, de toeslaande vermoeidheid bij Groen Geel, een grotere mate van gedrevenheid van Winsum of (en zeer waarschijnlijk) een combinatie van dit alles, de 2de helft bleek Winsum minimaal gelijkwaardig aan Groen Geel. Vanaf minuut 46 kwam er meer druk op het doel van Groen Geel en er kwamen scheurtjes in de zo sterk lijkende defensie van de Groningers. Mogelijkheden en kansjes stapelden zich op voor de voorwaartsen van Winsum, terwijl Groen Geel nauwelijks gevaarlijk werd. Na een kwartier in de 2de helft leek het erop dat bij Groen Geel langzaam “het lampje” uitging. Een mooi uitgespeelde aanval door Winsum op links resulteerde in een vrije schotkans voor Evelien Walker, die de bal echter niet de juiste richting kon geven. Vlak daarna kwam Chantal Streppel in een kansrijke positie 12 meter voor het Groen Geel doel, maar haar schot werd geblokt. Op ¾ van de wedstrijd was het wel raak. Een vrije trap op 25 meter recht voor het Groen Geel doel werd door Saskia Bakker “flinterhard” ingeschoten. Via de rug van een speelster van Groen Geel veranderde de bal van richting en was de keepster van Groen Geel kansloos (1-0). Groen Geel leek rijp voor de sloop, maar ook de krachten bij de vrouwen van Winsum vloeiden langzaam weg. De knock-out bleef uit en Groen Geel kon zich herpakken. In de laatste 10 minuten van de wedstrijd kwamen ze een paar keer gevaarlijk dicht bij keepster Fanny Chen van Winsum. Een vrije trap belandde op de lat en bij een hoekschop kon Fanny Chen ternauwernood redden. De Groen Geel spitsen leken 2x te ontsnappen aan de defensie van Winsum, maar 2x werden ze afgefloten voor buitenspel. In de laatste minuut van de wedstrijd viel dan toch nog de 1-1. Mirjam Kaijser van Groen Geel kon ongehinderd (tussen 3 man in) een steekbal door de Winsumse defensie geven. Spits Talitha Bolhuis was slim vanachter de verdediging van Winsum weggelopen en kon ongehinderd richting Fanny Chen lopen om de gelijkmaker aan tekenen.
En zo eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. In de rust zag het daar niet naar uit. Groen Geel was voor rust immers veel sterker, maar wist zich niet te belonen met 1 of meer doelpunten. Winsum had voor rust niets in de melk te brokkelen en was in de rust maar wat blij dat het nog 0-0 stond. Na rust en na de 1-0 voorsprong voor Winsum werd de knock-out niet uitgedeeld, waardoor Groen Geel toch nog kon ontsnappen. Een wedstrijd dus met 2 gezichten. Achteraf konden beide partijen toch wel leven met de 1-1. Winsum omdat een gelijkspel tegen de nummer 2 een goed begin is na de winterstop, en Groen Geel was uiteindelijk blij dat ze op de valreep toch nog een punt uit Winsum mee konden nemen. Tevreden gezichten dus bij beide partijen, maar ook bij scheidrechter Pol. Hij was tevreden dat de vrouwen er een sportieve wedstrijd van hadden gemaakt, mede ook dankzij zijn kortdate optreden. Groen Geel speelt komende zaterdag thuis tegen Achilles en zal proberen nu wel de 3 punten binnen te halen. Hun achterstand op koploper Sint Annaparochie is opgelopen naar 3 punten. Winsum gaat op bezoek bij de studenten van The Knickerbockers (TKB), die verrassend van het laag geklasseerde EKC verloren en op plaats 3 op de ranglijst staan. Winsum staat nog steeds 6e met 6 punten achterstand op TKB. In Winsum werd in een ware thriller met 3-4 verloren van TKB, Komende zaterdag gaan ze op jacht naar de eerste competitieoverwinning van dit kalenderjaar.