SIOS verpulvert koploper GRC Groningen: 3-8

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

SIOS is goed aan de tweede seizoenshelft begonnen. De ploeg uit Sauwerd won namelijk op een sneeuwvrij gemaakt kunstgrasveld met 8-3 van GRC Groningen. Een overwinning voor een ploeg die met de in de tweede helft ingevallen 16 jarige Jochem Huinder de smaakmaker van de wedstrijd in zijn gelederen had
image 2016 01 29.Met sneeuw op de achtergrond een spelmoment uit het duel GRC Groningen-SIOS
Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum
Op sportpark Corpus den Hoorn waren twee kunstgrasvelden sneeuwvrij gemaakt als service richting hoofdgebruiker FC Groningen. Dat zorgde er voor dat ook het duel tussen koploper GRC Groningen en nummer twee SIOS groen licht kreeg. Iets waar SIOS-trainer Erwin Molog al een beetje op had gerekend. ,, Ik had al het vermoeden dat de kunstgrasvelden op Corpus sneeuwvrij waren gemaakt. Veder wist ik dat GRC Groningen graag wilde spelen. Het team schijnt vandaag namelijk redelijk compleet te zijn. Natuurlijk ben ook ik verbaasd over het feit dat de KNVB niet tot een algehele afgelasting heeft besloten. Maar het feit ligt er nu eenmaal. We hebben gelukkig een paar keer bij FC Lewenborg kunnen trainen zodat we niet helemaal onvoorbereid zijn. Maar dat het lastig gaat worden om GRC Groningen zijn eerste verliespunten te bezorgen mag duidelijk zijn,”aldus Molog die over een fitte selectie kon beschikken. Nadat arbiter Van der Laan uit Delfzijl voor de eerste keer had gefloten kwam GRC al snel op voorsprong. Bij een voorzet vanaf rechts greep Mike Wijma onvoldoende in. Daar maakte Henk de Jong dankbaar gebruik door met een prima kopbal een eveneens niet sterk ingrijpende doelman Reinder de Haan te passeren: 1-0. Deze achterstand al in de 3e minuut zorgde dat SIOS zich even moest herpakken. Even was de ploeg uit Sauwerd zoekende wat echter niet heel erg lang duurde. In de 15e minuut zorgde Reinder Haaksema er met een slim gegeven steekbal voor dat Harmen Wienke een vrije doortocht richting GRC-goalie Wouter Koetze kreeg. Wienke maakte alleen voor de keeper geen fout en schoot zijn ploeg naast de thuisploeg: 1-1. Wat al een beetje zichtbaar werd was dat SIOS beter in de wedstrijd zat dan koploper GRC Groningen. Een gegeven dat er voor zorgde dat de gasten in de 22e minuut op voorsprong kwamen. Harmen Wienke brak op de rechtervleugel door de verdedigingslinie van de thuisploeg. De technicus lag direct op volle snelheid en voor GRC wist wat er gebeurde lag de 1-2 achter Wouter Koetze. SIOS kreeg door deze tweede treffer nog meer grip op de wedstrijd waardoor treffer nummer drie niet kon uitblijven. Na een op het oog onschuldige aanval kwam Mike Wijma in de 31e minuut even buiten het strafschopgebied

In balbezit. De middenvelder bedacht zich niet en besloot een doelpoging te wagen. Het niet eens echt hard schot was doelman Koetze te machtig zodat de bezoekers op 1-3 kwamen. Waar SIOS gemakkelijk op 1-3 kwam was de 2-3 van GRC een minuut later een regelrechte blunder van arbiter Van der Laan. De arbiter had in het eerste half uur al laten zien dat zijn actieradius onvoldoende was voor het fluiten van een competitieduel op welk niveau dan ook. Doordat hij het spel absoluut niet kon belopen kon de man in het zwart daarom ook niet zien dat doelman Reinder de Haan op volledig correcte wijze de bal voor de voeten van Henk de Jong wegtikte. Sterker nog, de SIOS-keeper raakte de aanvaller niet eens. Henk de Jong het cadeautje echter keurig binnen zodat de spanning weer terug in wedstrijd was. De gasten stonden echter prima te voetballen en beloonden zich daar een minuut later op fraaie wijze voor. Na een prima combinatie over meerdere schijven zorgde Stefan Bultena voor 2-4 wat ook de ruststand zou worden na een eerste helft die voor het nodig kijkplezier had gezorgd.

Bij het begin van de tweede helft was Thomas de Wagt voor Bert Meinema binnen de lijnen gekomen. Niet veel later moest ook SIOS wisselen toen Sander Bultena niet meer verder kon. Voor de middenvelder kwam de 16 jarige Jochem Huinder in het veld. In de 64e minuut werd er weer gescoord in het ook in de tweede helft aantrekkelijk duel. Een vrije val van Reinder de Haan werd door Allert de Haan achter een weifelend ingrijpende Koetze gekopt: 2-5. Dat zorgde voor voorbeslissing op het Corpus waar SIOS na zijn vijfde goal heer en meester was. Voor de thuisploeg was de ellende echter nog niet afgelopen. Jochem Huinder had vanaf het moment hij binnen de lijnen kwam al een paar keer laten zien over de nodige kwaliteiten beschikken. Maar vanaf de 68e minuut werd het ‘partytime’ voor de jonge aanvaller. Jochem Huinder was in de laatste tweeëntwintig namelijk een ware plaag voor de trotse koploper en bereidde in de 68e minuut op vrije wijze de 2-6 voor. De 16 jarige aanvaller dolde eerst zijn directe tegen Thomas de Wagt om de bal vervolgens breed te leggen op Jacob de Haan. De rechterspits maakte het vervolgens nog leuker door keeper Wouter Koetze de bal door de binnen te tikken. De aanvallen van SIOS bleven komen en in de 82e minuut zorgde Jochem Huinder met een fraaie actie voor 2-7. Huinder slingerde zich als een waar slangenmens door de defensie van de thuisploeg om vervolgens ook Wouter Koetze tot een figurant te declasseren. Nadat Henk de Jong zijn met zijn derde van de middag de stand op 3-7 had gebracht was het slotakkoord voor SIOS. Jochem Huinder, absolute uitblinker in de tweede helft, zorgde met weer een fraaie beweging dat hij in scoringspositie kwam en er bekwaam 3-8 van wist te maken. Dit werd even later ook de eindstand na een duel waarin SIOS op alle fronten liet zien dat het rijp is voor de vierde klasse.
GRC Groningen- SIOS: 3-8
3. De Jong, 15, Wienke 1-1, 22. Wienke 1-2, 31. Wijma 1-3, 32. De Jong 2-3(str.), 33. Stefan Bultena 2-4, 64. Allert de Haan 2-5, 68. Jacob de Haan 2-6, 82. Huinder 2-7, 83. De Jong 3-7, 89. Huinder 3-8.
Scheidsrechter: J van der Laan

GRC Groningen: Koetze; Mardjoeki, Meinema( 46. De Wagt), Ramaker, Visser; Van Arend, De Jong; Flokstra, Mensink, Maatjes.

SIOS: Reinder de Haan; Zijlstra, Zwakenberg, Nanninga, Wijma; Haaksema, Sander Bultena( 51. Huinder), Allert de Haan; Jacob de Haan, Wienke(70. Olthof), Stefan Bultena.

Commentaar Erwin Molog: ,,Na de snelle 1-0 dacht ik even dat we overlopen zouden worden. Toen we ons al snel konden herstellen zijn we geen moment meer in de problemen geweest en was deze ruime zege niet eens geflatteerd.”