Appingedam winnaar A-toernooi Hogeland Cup.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Appingedam was zaterdag oppermachtig op de finaleavond van de Energiewacht Hogeland Cup. De Damsters wonnen in de finale met 4-0 van het verrassend sterke SIOS terwijl het in de kruisfinales VIBOA op een 5- 1 nederlaag had getrakteerd.

image 2016 01 15 4
 Doelman Reinder de Haan is in afwachting van schot van Kevin Reiffers die Stefan Bultena, links, en Allert de Haan proberen te blokkeren.
Bron Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo


Nadat het B-toernooi in het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup in SIOS een terechte winnaar had gekregen was de ploeg uit Sauwerd ook een van de ploegen die later op de avond ook in het A-toernooi zijn opwachting mocht maken. Naast SIOS waren dat VIBOA, NEC Delfzijl en Appingedam. Voordat de kruisfinales in het A-toernooi werden gespeeld stond eerst het tweede duel in de finalepoule van het damestoernooi op het programma. SV Bedum kwam in dit duel in actie tegen torenhoog favoriet v.v. Winsum. De dames uit Bedum gaven in het begin van de wedstrijd goed partij maar moesten na ruim vijf minuten toestaan dat Saskia Bakker haar team op een 1-0 voorsprong schoot. Door twee goals van routinier Yvonne Visser werd het zelfs 3-0 voor de roodhemden die SV Bedum geen moment de kans gaven om te denken dat er wat te halen zou zijn. Met nog iets meer dan een minuut te spelen leek het even dat Bedum terug zou komen tot 3-1. Linda Stiekema kon met het hoofd echter net niet bij de bal maar sloeg het speeltuig in een reflex over de lijn. De aanvalster verontschuldigde zich direct maar arbiter Basstra was onverbiddelijk. Er volgde direct rood wat door een groot gedeelte van de ongeveer 100 toeschouwers niet werd begrepen. Na afloop was de uitleg van de arbiter dat er op het ontnemen van een scoringskans maar een sanctie mogelijk is, een rode kaart. Een bijzondere uitleg van Basstra omdat Stiekema haar eigen team benadeelde en niets anders. Zo werd het uiteindelijk een 3-0 zege voor v.v. Winsum dat daar gezien het spel ook alle recht op had.

Na dit tweede duel in de damesfinalepoule kwamen VIBOA en Appingedam in de eerste kruisfinale in actie. Voordat VIBOA wist wat er aan de hand was stond het met 1-0 achter. Doelman Germen Bouwman ging in de fout bij een inzet van Roy de Groot en toen niet veel later Ivan Vroom er 2-0 van maakte wisten de Winsumers dat het behalen van een goed resultaat lastig ging worden. Al snel werd doelman Germen Bouwman daarom ‘opgeofferd’ voor Rick Schaaphok die als ‘vliegende kiep’ ging fungeren. Nadat Kevin Reiffers zijn ploeg naar 3-0 had geschoten zorgde Rick Schaaphok er voor dat de spanning terugkeerde door de 1-3 te scoren. Maar Appingedam had duidelijk meer zaalvoetbalvermogen aan boord dan de Winsumers. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat VIBOA met een 5-1 nederlaag naar de troostfinale werd gestuurd waarbij de vierde goal van Appingedam er een van absolute schoonheid was. Ivan Vroom, die met 14 treffers topscoorder in het A-toernooi werd, passeerde op fraaie wijze twee tegenstanders en liet vervolgens doelman Schaaphok kansloos. Waar iedereen had verwacht dat VIBOA in de troostfinale SIOS zou ontmoeten waren ze daar bij de vijfde klasse nog niet zo zeker van. We gaan stunten was een kreet die in het SIOS-kamp een paar keer te beluisteren viel. In het duel tegen NEC Delfzijl bleef het inderdaad lang 0-0 maar de Delfzijlsters kwamen door een goal van Arjan Klasens toch op voorsprong. Door voortreffelijk keeperswerk van Reinder de Haan, verkozen tot beste keeper van het B-toernooi, bleef het echter 1-0 waardoor SIOS mocht blijven hopen op een stunt. Een stunt die er uiteindelijk ook kwam. Met minder dan een minuut te spelen mocht de formatie uit Sauwerd nog een vrije bal nemen. Reinder Haaksema belastte zich met deze klus en Haaksema joeg de bal vervolgens snoeihard achter doelman Bas Westerhuis: 1-1. Dat zorgde voor dolle taferelen bij SIOS dat nu opeens weer in de race was voor nog een finaleplaats. Niet veel later waren de twintig minuten om en moesten strafschoppen de beslissing brengen wie van de twee ploegen in de finale zou komen te staan. Nadat Reinder de Haan de eerste strafschop van NEC Delfzijl had gestopt zorgde Sander Bultena voor een 1-0 voorsprong. Toen NEC zijn tweede strafschop naast schoot lag het ‘lot’ van zijn team in handen van Reinder Haaksema. De kleine technicus zorgde met een geweldige pegel voor een prachtige ontlading bij SIOS dat met het bereiken van de finale in het A-toernooi voor een fantastische stunt had gezorgd. Uiteraard was ook elftalleider Bert Ozinga trots op de prestaties van het team. ,,Dit is geweldig. We gingen voor de winst in het B-toernooi maar staan als vijfdeklasser ook nog eens in de finale van het A-toernooi. Wie had dat nu verwacht.”

Voordat het duel om de 3e en 4e plaats en de finale werd gespeeld stond eerst nog de derde wedstrijd bij de dames op het programma. Corenos moest het daarin opnemen tegen v.v. Winsum. De dames uit Roodeschool moesten met ruime cijfers winnen om nog kans op de eindzege te maken terwijl v.v. Winsum aan een gelijkspel genoeg had. Door twee goals van een sterk spelende Berber Hokwerda kwamen de dames uit Winsum echter al snel op een 2-0 voorsprong. Met haar derde treffer van de avond zorgde Yvonne Visser er voor dat de 3-0 op het scorebord kwam te staan. Een stand die voor Corenos betekende dat het vier keer moest scoren wilde men nog kans op de eindzege maken. Mariska de Winter, die met 12 goals topscoordster bij de dames werd, zorgde nog wel voor 1-3 maar José de Jonge maakte aan alle onzekerheid een einde door de eindstand op 1-4 te bepalen. Dat zorgde dat v.v . Winsum, met Chantal Streppel als beste speelster en Fanny Chen als beste keepster van het damestoernooi in de gelederen, er met de eindzege vandoor ging met SV Bedum als nummer twee en Corenos als derde in de eindstand.

De troostfinale in het A-toernooi tussen VIBOA en NEC Delfzijl werd een prooi voor de Winsumers. Doelpunten van Rick Schaaphok en Steffen Vader zorgden voor een 2-0 voorsprong. Via een tegengoal van Daniel de Boer leek het nog even weer spannend te gaan worden. Bouke Hoekstra zorgde, na prima voorbereidend werk van Déni van Dalsem, uiteindelijke voor de beslissing door de 3-1 achter Bas Westerhuis te tikken. Appingedam was vervolgens in de finale duidelijk een maatje te groot voor SIOS. De vijfdeklasser begon aan zijn vierde wedstrijd van de avond en dat begon het team te merken. Door twee goals van Kevin Reiffers, die werd verkozen tot beste speler van  het A-toernooi, Ivan Vroom en Tim de Groot ging de winst naar Appingedam waar niemand in het SIOS-kamp echter wakker van lag. ,,We hebben ons fantastisch geweerd tegen Appingedam. En we mogen zeggen dat we op deze tweede editie van de Energiewacht Cup aardig hebben lopen stunten, “ aldus SIOS-trainer Erwin Molog met een grote grijns van oor tot oor op zijn gezicht.