SIOS zorgt voor stunt in Energiewacht Hogeland Cup.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Vijfdeklasser SIOS zorgde zaterdag tijdens de halve finales in het toernooi om de Energiewacht Hogeland voor een daverende stunt door tot de finaleavond van het A-toernooi door te dringen. Daar zal de ploeg uit Sauwerd door als tweede te eindigen achter Appingedam verder Viboa en NEC Delfzijl tegenkomen die er s’avonds in slaagden om de twee finalisten van vorig jaar, Omlandia en SV Bedum-zaterdag, de weg naar de finaleavond versperden.
image 2016 01 08 3

Gert-Jan Dijkhuizen en Niels Zantingh zien dat Joris Jurna de bal laat lopen.
Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum


Op papier mocht er in de eerste halve finalepoule in het A-toernooi om de Hogeland Cup meer op een stunt gerekend mocht worden dan in de poule die in de avonduren werd afgewerkt. Appingedam en Loppersum troffen in de middag namelijk vijfdeklassers SIOS en Warffum als opponenten. Vooral SIOS werd op voorhand gezien als een ploeg die weleens voor een stunt zou kunnen zorgen. De ploeg uit Sauwerd was via een beter doelsaldo dan Noordwolde en Hunsingo doorgedrongen tot de halve finales. De formatie van trainer Erwin Molog had echter een dusdanig goede indruk achtergelaten dat speler Reinder Haaksema wel in een stunt geloofde. ,,We hopen dat Appingedam zijn drie duels wint. Wanneer wij dan van Warffum en Loppersum winnen gaan wij als nummer twee door. Als ik heel eerlijk ben zie ik dat ook gebeuren,” aldus een van de smaakmakers van het toernooi in Uithuizen. In het eerste duel van de dag won Loppersum met 4-1 van Warffum. Een zege waar niets op af te dingen viel. Twee goals van Mark van Doorn en Joris Jurna zorgde dat de Lopsters goed aan de halve finalepoule begonnen. In wedstrijd twee ging SIOS vervolgens met 3-1 onderuit tegen het sterke Appingedam. Nadat Ivan Vroom en Kevin Reiffers de Damsters op een 2-0 voorsprong hadden gezet zorgde Mike Wijma voor de aansluitingstreffer. In de slotfase strafte Ivan Vroom een fout in de verdediging van SIOS koelbloedig af zodat de ploeg uit Sauwerd met een negatief doelsaldo aan zijn tweede duel tegen Loppersum begon. Loting had namelijk bepaald dat in de middagpoule de beide vijfdeklassers twee duels aaneengesloten moesten spelen. Dat betekende een handicap voor zowel Warffum als SIOS waarbij het misschien eerlijker was geweest wanneer het lot dat anders had bepaald. Zo moest de vijfdeklasser uit Sauwerd, na een rustpauze van vijf minuten, dus direct weer vol aan de bak tegen derdeklasser Loppersum in een duel die niet verloren mocht worden. Bij winst voor Loppersum zouden de laatste drie pouleduels namelijk om des keizers baard zijn. Niemand in een matig gevulde sportcentrum De Mencke geloofde namelijk dat Warffum tegen het sterke Appingedam voor een stunt zou zorgen.
Stunt
Een stunt die er wel kwam in de wedstrijd tussen Loppersum en SIOS. De Lopsters begonnen prima aan het duel en kwamen door Bjorn Schutter op een 1-0 voorsprong. Een terechte voorsprong voor de ploeg van coach Sander Eisinga die vergat om in de beginfase meerdere treffers te scoren. Nog geen tien seconden na de openingsgoal stond er echter weer een gelijke stand op het scorebord. Michael Wolters zorgde met een prima goal voor de 1-1. Met deze tussenstand leefde SIOS nog in de strijd om als een van de vier ploegen de kruisfinales te mogen spelen. In de slotminuut van dit enerverende duel werd toch nog leuker voor de vijfdeklasser. Nadat Mark van Doorn namens Loppersum een domme gele kaart pakte, en de Lopsters met een man minder verder moesten, gooide SIOS alles op de aanval. In werkelijk de slotseconden van een mooi duel mocht Reinder Haaksema een vrije trap nemen. Haaksema schoot de bal in eerste instantie in de muur maar uit de rebound joeg hij de 1-2 achter doelman Rutger Beukema.

Nadat Appingedam in een kaartenfestival niets van Warffum had overgelaten, en er na twintig minuten een 10-1 stand op het scorebord stond, werd duidelijk dat wanneer SIOS zou winnen van Warffum een stunt in de maak was. Na een snelle 2-0 voorsprong voor de zaterdag vijfdeklasser, goals van Michael Wolters en Mike Wijma, denderde de ploeg uit Sauwerd direct door. Via doelpunten van Reinder Haaksema en Jacob de Haan stond het niet veel later 4-0. Iedereen dacht vervolgens dat Warffum opnieuw op een ruime nederlaag getrakteerd zou worden. Maar dat ging dat de geelhemden te ver. Via Hilbert Korthuis en Bartel Klinkhamer kwam Warffum terug in de wedstrijd. Nadat Reinder Haaksema de stand op 5-2 bracht zorgde een gemakkelijk gegeven strafschop er voor dat Gert-Jan Dijkhuizen de eindstand op 5-3 bracht. Dat betekende dat Appingedam mocht bepalen wie er samen met de Damsters naar de finaleavond zou gaan. Natuurlijk werd er onderling gedold tussen Loppersum en Appingedam. De Lopsters hadden aan een 1-0 overwinning genoeg om door te gaan naar de finaleavond die voor zaterdag 9 januari op het programma staat. Maar al snel bleek dat Appingedam aan zijn sportieve plicht wilde voldoen. Loppersum werd door een van de grote favorieten voor de eindzege op een 5-0 nederlaag getrakteerd zodat naast Appingedam ook SIOS zich mag gaan opmaken voor in eerste instantie de kruisfinales in het A-toernooi.
Favorieten
In de avondpoule voor twee plaatsen op de finaleavond was geen van de teams echt favoriet. Omlandia en SV Bedum-zaterdag, de twee finalisten van vorig jaar, moesten het namelijk opnemen tegen VIBOA en de winnaar van het Boshal Eindejaarstoernooi 2015, NEC Delfzijl. In het eerste duel van de avond kwamen de beide finalisten van vorig jaar in actie. Omlandia trok in dit eerste duel aan het langste eind en begon de avond met een 2-1 zege die maar moeizaam tot stand kwam. Wedstrijd nummer twee gaf een zege voor het sterke NEC Delfzijl dat met een 3-1 zege op VIBOA zijn visitekaartje afgaf. Toen NEC in zijn volgende wedstrijd met 2-1 van Omlandia won werd duidelijk dat het raar moest lopen wilde de tweedeklasser niet naar de finaleavond gaan. Toen even later VIBOA met 3-0 van SV Bedum wist te winnen waren de Bedumers al uitgeschakeld voor een finaleplaats. Sterker nog, het begon er zelfs naar uit te zien dat ook Omlandia weleens het kind van de rekening kon worden van de dadendrang van de Delfzijlsters en Winsumers.
Nadat NEC Delfzijl en SV Bedum de punten hadden gedeeld, waardoor de tweedeklasser op zeven punten kwam, moesten VIBOA en Omlandia in hun onderling duel gaan uitmaken wie er samen met NEC door zo gaan. Beide teams stonden op drie punten waarbij het doelsaldo ook nog eens gelijk was. Dat betekende dat de Ten Boersters moesten winnen om als tweede in de poule te eindigen. Bij een gelijkspel zou namelijk het aantal gescoorde doelpunten gaan tellen en de Winsumers stonden op vier en Omlandia op drie. Dat zorgde uiteraard voor een hectisch slotduel waarin beide teams vol voor de winst streden. Uiteindelijk eindigde het duel in 2-2 zodat VIBOA samen met NEC Delfzijl het deelnemersveld in de kruisfinales van het A-toernooi completeerde. Maar de stunt van de dag kwam uiteindelijk op naam van SIOS waar trainer Erwin Molog absoluut tevreden over was. ,, We waren vandaag niet eens compleet. Harmen Wienke en onze vaste keeper Reinder de Haan ontbraken nog. Hun vervangers hebben het echter uitstekend gedaan en we verheugen ons nu al op de finaleavond op zaterdag 9 januari.”