Publiek en VVSV’09 winnaar in Marnederby.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het publiek was zaterdagmiddag de grote winnaar in Ulrum waar VVSV’09 en Zeester er een waar voetbalspektakel van wisten te maken. Vijf goals, acht gele kaarten, een uitblinkende scheidsrechter Baar en twee ploegen die elkaar met sportieve middelen bestreden zorgden voor een derby die door de thuisploeg volledig terecht met 3-2 werd gewonnen.
image 2015 12 18
 De aanvoerders Danny Beerda en Jaap Tuma samen met het arbitrale trio o.l.v. een uitblinkende scheidsrechter Tiemen Baar.
Bron: Ommelander Courant.

Zaterdagmiddag stond in Ulrum de burenruzie tussen VVSV’09 en Zeester op het programma. Een duel met voor beide teams maar een belang, niet willen verliezen van de buren. Aan de kant van de thuisploeg kon trainer Jaap van der Ploeg toch beschikken over Hans Steigstra en Jaap Tuma. Even was het onzeker of beide routiniers op tijd fit zouden zijn. Maar in de warming up deden beide spelers volop mee zodat er voor Van der Ploeg geen belemmering was om zijn sterkhouders in dit toch wel beladen duel te laten starten. ,,We kunnen er niet omheen. Deze wedstrijd leeft binnen beide verenigingen enorm. Daar komt nog eens bij dat wij nog steeds op een eerste competitiezege wachten. Dus wat dat betreft staat er voldoende spanning op dit duel.” Waar Jaap van der Ploeg weinig problemen kende om tot een basiself te komen was dat bij Zeester anders. Naast de geblesseerde Vijko Postma waren Niels Alt en Cees de Jong namelijk geschorst. En verder waren Stephan Knol en Frank Postema niet vanaf de aftrap van de partij. Beide spelers presteerden het namelijk om te laat te komen voor de wedstijdbespreking die voor 12.45 uur in Zoutkamp gepland stond. Dat zorgde dat er aan de kant van de gasten een basisplaats was voor de A-junioren Henri Nienhuis, Niels Noordhof en Dieter Schultz.
Kansen
Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Tiemen Baar uit Oldehove  kreeg het publiek een fanatiek startende thuisploeg te zien. Zeester werd namelijk direct door VVSV’09 in de verdediging gedrongen. In de 3e minuut zag het er naar uit dat de thuisploeg op 1-0 zou komen. Assistent-scheidsrechter Taco Bos had echter buitenspel geconstateerd wat door de uitstekend fluitende arbiter Baar werd overgenomen. Drie minuten later was Jaap Tuma er verantwoordelijk voor dat de gastheren toch op een snelle voorsprong kwamen. Een vrije bal van de aanvoerder werd iets van richting veranderd door Jan Wouter Zwart waardoor doelman Martijn Wieringa kansloos was: 1-0. Na de voorsprong voor de thuisploeg veranderde er maar weinig aan het spelbeeld. VVSV’ 09 speelde namelijk niet alleen met meer bezieling maar voetbalde ook beter dan de bezoekers. In de 20e minuut stond het duel ineens op zijn kop toen Zeester, dat tot aan dat moment evenveel kansen hadden weten te creëren dan er zonnestralen door het donkergrijs wolkendek boven Ulrum schenen, op gelijke hoogte kwam. Op de helft van VVSV’ 09 mocht Marcel Elema een vrije trap nemen nadat Mark van der Veen een overtreding op Henri Nienhuis had begaan. Elema verstuurde de bal richting het doel van VVSV.09 waar keeper Roelof Kuizenga gigantisch in de fout ging. De goalie stond k veel te ver voor zijn doel om de bal te keren waardoor Zeester wel heel goedkoop aan zijn gelijkmaker kwam. Na deze onverwachtse tegentreffer bleef de thuisploeg de regie houden en creëerde het zich de nodige kansen op een of meer treffers. Maar in het doel van Zeester stond Martijn Wieringa een puike partij te keepen en zorgde er met een aantal uitstekende reddingen voor dat de schade voor de Zoutkampers beperkt bleef. In de 44e minuut kwamen de gastheren toch weer aan de leiding toen Marcel Elema ongelukkig hands maakte in het eigen strafschopgebied. Arbiter Baar was direct zeer gedecideerd in zijn beslissing en de bal ging op de stip. Jaap Tuma is binnen VVSV’09 de strafschoppenspecialist en de aanvoerder liet even later Martijn Wieringa tevergeefs duiken naar zijn prima ingeschoten penalty: 2-1. Na de pauze konden de supporters van de thuisclub al snel weer juichen. In de 47e minuut pikte Jaap Tuma een niet goed uit de verdediging van Zeester weggewerkte bal op. De middenvelder bedacht zich niet en even later was Martijn Wieringa een kansloze goalie op het snoeihard schot van zijn oud-teamgenoot: 3- 1. Vriend en vijand waren het er op dat moment over eens dat VVSV’09 terecht aan de leiding ging in een wedstrijd die vanaf de 48e minuut echter steeds meer een echte derby begon te worden.
Gevecht
Zeester vocht zich namelijk terug in de wedstrijd en kwam, zoals in de 50e minuut ook wat vaker in de buurt van VVSV’09-keeper Roelof Kruisenga. . Vince van der Veen probeerde het met een schot van afstand en tot verbazing van bijna iedereen op sportpark ‘De Kley’ verdween de bal achter een zwak ingrijpende doelman Kruisenga tegen de touwen: 3-2. Zeester begon nu nog meer aan te dringen. Maar de thuisploeg behield, al was het steeds vaker met de nodige kunst en vliegwerk, zijn voorsprong. Een voorsprong die in de 65e minuut groter had kunnen worden maar ook Zeester had in deze fase over geluk niet te klagen. Jaap Tuma schoot in de 65e minuut namelijk een vrije bal langs een tevergeefs duikende Martijn Wieringa maar zag zijn schot op de lat uiteenspatten. Een vierde tegentreffer was waarschijnlijk de nekslag voor de Zoutkamers geweest die nu nog steeds mochten hopen op minimaal een gelijkspel. Nadat in de 70e minuut beide teams hadden gewisseld, bij VVSV’09 ging aanvoerder Jaap Tuma naar de kant voor Jeroen Venhuizen en bij de bezoekers kwam Bennie Striekwold voor Henri Nienhuis, werd het meer en meer een gevecht in een prachtige derby. In de 76e minuut was Zeester wel heel erg dicht bij de gelijkmaker toen Danny Beerda een vrije trap op de paal schoot. Dat was ook direct een van de weinige gevaarlijke momenten van de spits die te weinig in het spel werd betrokken door zijn teamgenoten. Twee minuten later schoot Hans Steigstra namens VVSV’09 tegen de paal en niet veel later moest Martijn Wieringa gestrekt naar de hoek op een inzet van Wilfred Kooi. Zo bleef het uiteindelijk 3-2 in een spannende derby die alles bood wat een derby aan spektakel kan bieden. Daardoor waagde ook geen toeschouwer het om eerder huiswaarts te keren in een steeds donker wordend Ulrum omdat niemand ook maar iets van het uiterst sportieve duel wilde missen. Want ondanks dat arbiter Baar in totaal acht keer een gele kaart moest trekken, waarvan twee voor Harm Klaver, ontspoorde het duel absoluut niet. Dat was duidelijk een verdienste van de spelers en scheidsrechter Baar. Die zorgden er namelijk gezamenlijk voor dat het publiek zaterdagmiddag in Ulrum de grote winnaar was werd na een fantastische derby die in VVSV’09 een terechte winnaar kreeg.
VVSV’09-Zeester: 3-2( 2-1).
15. Zwart 1-0( ed), 20. Elema1-1, 44. Tuma 2-1( str.), 47. Tuma 3-1, 50. Van der Veen 3-2.

Scheidsrechter T. Baar (Oldehove)

Gele kaarten: Henk Steigstra, Mark van der Veen, Bremer, Klaver, Meijer,Goeree (allen VVSV’09), Dijkstra, Postma (Zeester)

Rode kaart: Klaver 2xgeel(VVSV’09)

VVSV’09: Kruisenga; Goeree, Henk Steigstra, Mark van der Veen, Bremer; Meijer, Tuma(70. Venhuizen), Klaver, Kooi; Steigstra, Veldman(63. Buiting)

Zeester: Wieringa; Schultz(46. Postema), Zwart, Elema, Abbas; Postma(46. Knol), Nienhuis(70. Striekwold), Noordhof, Vince van der Veen; Dijkstra, Beerda.

Commentaren:

Jaap van der Ploeg: ,,Over de gehele wedstrijd gezien waren wij de bovenliggende partij. In de tweede helft kwam Zeester goed terug en hadden we een paar keer het geluk aan onze zijde. Maar daar heeft niemand het nu meer over na onze eerste competitiezege.”

Andries Zuidersma : ,,VVSV’09 speelde zeker in de eerste helft met veel meer beleving. Dat was in de tweede helft wel wat beter. Maar als ik eerlijk ben hebben we te weinig laten zien om aanspraak op meer te mogen maken.”