Futsal Marum herstelt zich van flater en pakt de 1e periodetitel

Geschreven door Daniel Dongstra op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na de ontzettende zeperd thuis tegen Emmeloord, moesten de jonge Marumers afreizen naar het alom gerespecteerde zvv REUZ. In de aanloop naar de wedstrijd werd afgelopen woensdag duidelijk dat concurrenten Emmeloord en Bedum niet van elkaar wisten te winnen en dus lag er een goede kans om een week na de kansloze nederlaag tegen Emmeloord, toch weer uit te lopen op de naaste concurrenten. Het verhaal werd op de vrijdag zelf nog mooier. Om 20.00 uur werd er namelijk afgetrapt in Drachten, waar Futsal Dragten en Futsal Heerenveen tegenover elkaar stonden. Winst voor Dragten zou betekenen dat de Marumers hun eigen wedstrijd moesten winnen om de eerste periodetitel binnen te halen. Met veel aandacht werd de live-twitteraccount van de Drachtster formatie in de gaten gehouden. Vlak voor de wedstrijd in Vries begon werd het duidelijk; Futsal Dragten zou gaan winnen van Heerenveen. Voor Marum ook de taak om in Vries de drie punten binnen te halen.
Profielfoto van Futsal Marum
Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vorige week werd er voor het eerst verloren door Marum en de vraag is natuurlijk; hoe hersteld de ploeg zich hiervan? Tel daarbij op het feit dat Marum in de zes eerdere ontmoetingen in de Topklasse met REUZ nog nooit wist te winnen, 4 keer won REUZ en 2 keer werd het gelijk, en je komt uit op een extreem moeilijke opdracht voor de mannen van coach De Jong.
Om 21.00 uur werd er afgetrapt in El Campo en de rolverdeling werd in het begin direct duidelijk: Futsal Marum was veel aan de bal en probeerde kansen te forceren, REUZ wachtte wat meer op de counter. Omdat beide ploegen in de beginfase niet echt gevaarlijk werden, ontstond zo een heus schaakspel. Na een kwartier was het toch Marum dat als eerste de opening wist te vinden, via een geweldige pass van Kailola. Haije van der Molen stond rustig te wachten op "twee” en wist feilloos binnen te tikken, 0-1. REUZ gaf zich echter niet zomaar gewonnen en begon steeds meer zelf de aanval te kiezen. Dit leidde in de 19e minuut tot de gelijkmaker; Na fel druk zetten van Marum wist REUZ toch de vrije man te vinden, die in een 1 op 1 keeper Kleiker wist te verschalken. Echter, wat velen niet wisten en de Marumers zelf ook niet, bleek Marum over nog een keeper te beschikken. Kailola stootte in een reflex op de doellijn de bal uit het kruis, misschien wel de mooiste redding van de avond, maar het betekende wel rood en een strafschop tegen. Hamming, die de hele avond al de kar trok bij REUZ, wist wel raad met dit buitenkansje en schoot hard de 1-1 binnen.
De tweede helft begon de wedstrijd een meer open karakter te hebben; beide ploegen gingen steeds meer forceren om de drie punten binnen te pakken. Het eerste kwartier leek desondanks op die van de eerste helft, waarin beide ploegen graag wilden maar niet tot hele grote kansen kwamen. Tot Jacob Roelf de Wit het op zijn heupen kreeg. De zelfbenoemde beperkte spits van Futsal Marum kreeg in de 37e minuut de bal ingespeeld, draaide kort weg bij zijn tegenstander en schoot met links hard raak, 1-2. REUZ begon hierop meer druk te zetten, maar Futsal Marum bleef toch redelijk eenvoudig op de been en wist ook zelf kansen te creëren. Tot REUZ besluit om met Hamming in de goal een overtalsituatie op te zetten. De spanning was te voelen in de hal, maar de Marumer verdediging bleek als een huis te staan in Vries. Uiteindelijk is het zelfs wederom De Wit, die nadat hij de bal weet te onderscheppen, vanaf eigen helft met links de 1-3 binnen schoot. Des te knapper was dit, omdat hij er 10 minuten voor aanvang achter kwam dat hij niet zijn eigen tas mee had en dus speelde op de schoenen van een ander. Niet lang daarna fluit scheidsrechter Pultrum voor het eindsignaal.Een geweldige prestatie van Futsal Marum dat voor het eerst in haar bestaan een periodetitel in de Topklasse F weet te pakken. Coach De Jong moest na afloop nog wat wennen aan dit tafereel: "Ja, het is ineens zo moeilijk lopen, normaal heb ik een telefoon in mijn broekzak, maar nu zit er een hele periode in.” Na wat biertjes blijkt dat hij toch wel met beide benen op de grond staat: "Het is een competitie waarin je kan winnen en verliezen van iedereen. Nu viel het kwartje onze kant op, maar de tweede competitiehelft kan dat ook heel anders zijn. We genieten lekker van hoe het nu gaat en van de periode die we hebben gepakt en we zien uiteindelijk wel waar het schip strand zo meteen.”