SJO Winsum VR1 schenkt zich een mooi Sinterklaascadeau

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na de verliespartij van de week ervoor tegen St. Annaparochie (4-0) was het even afwachten hoe de vrouwen van SJO Winsum VR1 de klap van die nederlaag zouden verwerken. Op de trainingen op dinsdag en donderdag straalde het nog niet van de groep af dat er nog één keer voor de winterstop zou worden geschitterd in de laatste competitiewedstrijd in 2015 tegen Oranje Nassau VR3. ON had tot nu nog maar 6 punten bijeen gesprokkeld en thuis was er van ON gewonnen met 3-1, onderschatting en een verouderd kunstgrasveld zouden zomaar roet tussen de pepernoten kunnen gooien.

Maar al snel bleek dat de vrouwen van Winsum de juiste focus hadden. Al na 4 minuten was het 0-1, toen Berber Hokwerda (die voor het eerst in een competitiewedstrijd bij Winsum in de basis begon) de bal na een afgeslagen corner van Yvonne Visser op 20 meter voor het doel oppikte, een mannetje uitspeelde en met een diagonaal schot laag in de verre (linker)hoek de keepster van ON kansloos liet. Winsum probeerde snel de 0-2 te forceren, maar ON bleef voetballend goed overeind zonder heel erg gevaarlijk te worden. Op één moment na dan, toen na een hoekschop van ON de bal bij de eerste paal binnen leek te vallen. Marrit Porte van Winsum had haar “finest moment” van de wedstrijd, door na de hoekschop bij de paal te blijven staan en daardoor redding te brengen op de doellijn. Vlak voor rust viel dan toch de belangrijke 0-2 voor Winsum. José de Jonge mocht vanaf de rechterkant een vrije bal nemen. Ze lepelde de bal precies op het hoofd van Chantal Streppel, die op 5 meter van het doel van ON ongehinderd kon inkoppen. Vlak daarna floot de uitstekend leidende scheidsrechter Huizinga de vrouwen van Winsum met een gerust hart naar de kleedkamer.
Er scheen geen vuiltje aan de lucht voor de Winsumers. De voor de wedstrijd doorgesproken “dode” spelmomenten hadden resultaat opgeleverd en de wedstrijd leek al “in de knip”. Maar de knip in de wedstrijd in de vorm van de pauze had Winsum in eerste instantie geen goed gedaan. ON scoorde namelijk direct na rust de 1-2, toen José de Jonge tegen haar oud-teamgenoten balverlies leed en de daaruit voortvloeiende aanval Nadine Kooi van ON in staat stelde de bal in het strafschopgebied vanaf de zijkant hoog in de touwen te schieten. Werd het dan toch nog spannend? Nou nee, 3 minuten na het doelpunt van ON namelijk werd de sleutel van de doelpuntenmachine van Winsum weer eens gevonden er werd er in de resterende 40 minuten maar liefst 7x gescoord! Hieronder een overzicht van de doelpuntenmakers.
50e minuut 1-3: Chantal Streppel speelt de bal door op de opkomende Linda Bakker. Die vervolgens  het strafschopgebied binnenloopt en met haar iets mindere linkerbeen de bal in de linker (korte)hoek jaagt.
54e minuut 1-4: de laatste vrouw van ON neemt de bal verkeerd aan en Chantal Streppel pikt de bal van haar voet en heeft een vrij doortocht naar de keepster van ON (en scoort dus).
65e minuut 1-5: Chantal Streppel onderschept de bal in de achterhoede van ON en schiet de bal in de verre (linker)hoek. ON is inmiddels groggy gespeeld en wacht gelaten op de knock-out.
70e minuut 1-6: na een solo speelt Chantal Streppel de bal op Yvonne Visser die het leder strak in de verre (bij de Winsumse vrouwen populaire linker)hoek van het ON-doel laat verdwijnen.
72e minuut 1-7: José de Jonge zet Yvonne Visser alleen voor het ON-doel en de bal verdwijnt door de benen van de keepster in het net.
85e minuut 1-8: de rollen zijn nu omgedraaid. Yvonne Visser legt vanuit een corner aan de linkerkant de bal op het hoofd van José de Jonge en ook zij kiest de verre (linker)hoek uit om te scoren.
89e minuut 1-9: Yvonne Visser krijgt de bal in de “16” aangespeeld en kiest er dit maal voor de bal in de korte (rechter)hoek te laten verdwijnen.
Dat was tevens het slotakkoord van 40 opmerkelijke minuten. ON had dus geen roet tussen de pepernoten gegooid, zodat de dames de door Sinterklaas in de kleedkamer achtergelaten pepernoten na de wedstrijd met een gerust hart konden oppeuzelen. Wat verder nog opmerkelijk was, was dat Berber Hokwerda zich prima manifesteerde (en niet alleen door de door haar gemaakte zo belangrijke 1e doelpunt) en dat de in de loop van de 2de helft bij Winsum ingevallen Indy Balk ook een gedreven en scherpe indruk maakte. Maar het meest opmerkelijke is toch wel dat er wederom 9x gescoord werd. In de laatste 6 wedstrijden werd er door Winsum 4x gewonnen, waarvan 3x met de 9 op het scorebord. Thuis tegen EKC (9-0) en Olde Veste (9-2) en nu dus uit tegen ON (1-9). Ondanks deze unieke uitslagen en ondanks dat er in de 12 competitiewedstrijden tot nu toe al 49x werd gescoord door het team uit Winsum, vinden we ze “slechts” op plaats 6 van de ranglijst terug. Dus in de winterstop nog genoeg werk aan de winkel voor trainer/coach Alfred Sterrenberg om te zorgen dat er minder vaak (5 van de 12 wedstrijden) verloren wordt en dat de doelstelling voor dit seizoen, een plaats bij de eerste vier, bewaarheid wordt.


Op 13 februari 2016 wordt de competitie (ijs en weer dienende) voor Winsum vervolgd met een thuiswedstrijd tegen koploper Groen Geel. In de tussentijd gaat Winsum op jacht naar de “Hogeland Cup”, een zaalvoetbaltoernooi waar nagenoeg alle standaard damesteams meedoen van de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, De Marne, Ten Boer en Winsum. Om deze prestigieuze prijs wordt in de sporthal in Uithuizen gestreden op donderdagavond 17 december (de voorronde) en op zaterdagavond 9 januari (de finaleavond).