Kloosterburen ploetert zich langs Yde de Punt: 2-5

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In een wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden verloor Yde de Punt zondagmiddag met 5-2 van Kloosterburen. Het duel werd namelijk afgewerkt op een grasmat die steeds meer werd omgeploegd tot een akker en in de tweede helft voor de spelers zelfs gevaarlijke situaties opleverde.
                                          


Bron: Oostermoer
Waar er zondag bijna nergens op natuurgras gespeeld werd gebeurde dat in Yde de Punt wel. De vijfdeklasser liet s’ morgens eerst het tweede team al op het hoofdveld zijn wedstrijd spelen en in de middaguren werd het duel Yde de Punt –Kloosterburen ook nog eens op een boterzachte ondergrond afgewerkt. Een beslissing waar Yde de Punt-trainer Jan Kuiper duidelijk niet echt blij mee was. ,,Als ik eerlijk ben had ik liever helemaal niet gespeeld. Bij ons ontbreken er door blessures een aantal spelers en bij een afgelasting waren we twee weken vrij geweest en had iedereen mooi kunnen herstellen. Maar het is niet anders en we proberen het beste er maar van te maken.”

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wijnstra uit Drachten werd duidelijk dat het publiek geen wonderen van de tweeëntwintig spelers mocht verwachten. Regen, wind en een spekglad veld zorgde voor de meest vreemde capriolen zodat er geen sprake kon zijn van goed voetbal. De eerste twintig minuten waren dan ook niet om aan te gluren. De kans dat de Kerstman op zijn arrenslee Yde de Punt binnen zou komen racen mocht namelijk groter worden geacht dan een van beide teams een goed lopende aanval kon produceren . In de 27e minuut zag het er naar uit dat Kloosterburen op voorsprong zou komen. Op de linkervleugel mocht Bert Mennes een vrije trap nemen. De aanvoerder van de bezoekers krulde de bal vervolgens richting de tweede paal waar Lex Stok opdook om de 0-1 achter doelman Wilco Schreuder te tikken. Helaas voor de in het groen/wit gestoken Kloosterburen ging het feestje niet door. Assistent-scheidsrechter Van der Steege had namelijk buitenspel geconstateerd. Zestig seconden later was het echter wel raak voor de gasten. Op het middenveld pikte Appie van der Laan de bal af van Gert Hoekstra. Van der Laan speelde vervolgens Lex Stok aan die op zijn beurt Jasper Wiersum in stelling bracht. Voordat de defensie van de gastheren wist wat er gebeurde had Wiersum de bal al achter Wilco Schreuder getikt: 0-1.
‘hotseknotsbegoniavoetbal
Vijf minuten later waren de gasten dicht bij een tweede treffer maar Marcel Remijn zag zijn lob op de lat uiteenspatten. Yde de Punt probeerde Kloosterburen ondertussen wel pijn te doen maar het bleven bij wat speldenprikjes die de defensie van de gasten niet echt nerveus konden maken. Na een fase in de wedstrijd waarin het ‘hotseknotsbegoniavoetbal’ de boventoon voerde omdat de spelers steeds meer het idee kregen dat ze op een skipiste rondliepen kwam de thuisploeg in de 40e minuut terug tot 1-1. Rick Bloupot strafte een onoplettendheid in de verdediging van Kloosterburen goed af zodat de supporterts van de thuisploeg het weer helemaal zag zitten. Maar helaas, de vreugde was van korte duur want twee minuten later stond het 1-2. Met een prima pass stuurde Kevin Kat linkermiddenvelder Marcel Remijn op avontuur. Remijn stormde vervolgens het strafschopgebied van de thuisploeg binnen om met een bekeken schuiver doelman Schreuder kansloos te laten.
Akker
Na de pauze werden de omstandigheden er niet beter op. Het veld begon er steeds meer als een omgeploegde akker uit te zien en ook de regen en wind waren nog niet van plan om voor de rest van de middag een aantal vrije uren op te nemen. De gasten bleven ook in de tweede helft de bovenliggende partij en kreeg via Lex Stok en Gideon Steur een paar mogelijkheden om de score verder op te voeren. Maar gelukkig voor de met een bewonderenswaardige inzet spelende thuisformatie bleef het voorlopig nog 1-2. Een stand waar in de 58e minuut toch verandering in kwam. Uit een corner van Gideon Steur kopte Lex Stok de bal tegen de paal. Voordat een van de verdedigers van Yde de Punt kon reageren was Jasper Wiersum er als de kippen bij om de bal achter een overigens sterk keepende Wilco Schreuder te tikken: 1-3
‘glanzparade’.
 Twee minuten later zag het er naar uit dat de thuisploeg weer terug in de wedstrijd zou komen. Kloosterburen-doelman Sander Adema begin een overtreding op Rick Bloupot en de prima fluitende arbiter Wijnstra wees zeer gedecideerd naar de stip. Aan de kant van de thuisploeg was Richard Polling de aangewezen man die het vonnis mocht voltrekken. Polling schoot de strafschop hard en zuiver in maar Sander Adema bewees dat hij een penaltykiller is want met een fantastische ‘glanzparade’ ranselde de jonge goalie de bal uit zijn kooi. In de 78e minuut ging het boek echt dicht voor de thuisploeg. Via een prima aanval zorgde Marcel Remijn voor een 1-4 voorsprong tegen een thuisploeg die al aardig met krachten had gesmeten op een ondertussen loodzwaar geworden grasmat. Toen Marcel Remijn er in de 88e minuut ook nog eens 1-5 van wist te maken had iedereen in Yde de Punt iets van, het mag nu ook wel afgelopen zijn. Daar dacht aan de kant van de thuisploeg Bouke Koops echter anders over. In de 92e minuut zorgde Koops er namelijk voor dat er een eindtand van 2-5 op het digitale wedstrijdformulier kwam te staan wat gezien het krachtsverschil een terechte uitslag was. Na afloop waren beide trainers het overigens roerend met elkaar eens dat het duel in Yde de Punt door de beroerde veldomstandigheden nooit gespeeld had mogen worden.

Yde Punt- Kloosterburen 2-5(1-2)

28. Wiersum 0-1, Bloupot 1-1, 43. Remijn 1-2, 58. Wiersum 1-3, 78. Remijn 1-4, 88. Remijn 1-5, 90+2. Bouke Koops 2-5.

Scheidsrechter: R. Wijnstra (Drachten)

Gele kaart: Hoekstra (Yde de Punt)

Yde de Punt: Schreuder; Dekker, Hofstee, Krijthe, Meindertsma, Homan, Koops, Hoekstra, Polling; Bloupot, Van Hage.

Kloosterburen: Adema; J. Steur, Mennes, Kat( 71. Tukker), Streefkerk; Jonker(80. Wieringa) , Remijn, Van der Laan; G. Steur, Wiersum(75. De Schutter), Stok.