Simpele zege SV Bedum tegen Kloosterburen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

SV Bedum hoefde zich zondagmiddag niet bovenmatig in te spannen om met 3-0 van Kloosterburen te winnen. De gasten waren namelijk te gehavend om de thuisploeg voldoende partij te kunnen geven in een wedstrijd dat in SV Bedum-speler Thijs Helder zijn beste man van het veld had.

image 2015 11 06 2
 Christiaan van der Tuuk is namens SV Bedum Joachim Steur te snel af.
 Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum
Zowel SV Bedum-trainer Dick Visser als zijn collega van Kloosterburen, Willem Pettinga, moesten op het laatste moment nog improviseren. Visser werd geconfronteerd met een wel heel erg late afwezigheid van Jesse Fokkema en Pettinga kreeg rond half elf een ziektemelding van Marcel Remijn. Maar om vijf minuten over twee stonden er tweeëntwintig spelers klaar voor de minuut stilte ter nagedachtenis aan de eerder in de week overleden clubscheidsrechter Drewes Koezema. Na deze minuut stilte was daar in de 5e minuut de eerste kans van de wedstrijd. Een dieptepass van Joost Gerdez op Jasper Wiersum leek een prooi te worden voor doelman Lammert Lankman. De goalie van de thuisploeg liet zijn teamgenoten echter schrikken door met een vreemde manoeuvre de bal bijna te verspelen aan Wiersum. Lankman had echter het geluk dat de bal toch nog bij Thijs Rietvoort terecht kwam die verder kon uitverdedigen. Vijf minuten later ging aan de andere kant doelman Sander Adema in de fout. De jonge keeper wilde de bal uitgooien maar liet het speeltuig vallen om het vervolgens weer op te pakken. Iets wat niet mag volgens de spelregels en waar de prima fluitende scheidsrechter De Haan uit Ureterp een indirecte vrije trap voor gaf. De vrije bal werd genomen door Christiaan van der Tuuk die Robbert Wal in stelling bracht. Wal, gezegend met een prima inzicht en dito traptechniek, schoot de bal vervolgens beheerst achter doelman Adema: 1-0. Na deze snelle tegentreffer probeerde Kloosterburen om wat meer voor het doel van de thuisploeg te komen. De pogingen waren echter niet overtuigend genoeg om de defensie van de gastheren echt te verontrusten. In de 18e minuut kwam er een 2-0 stand op het scorebord te staan. Thijs Helder, de met afstand beste speler op het veld, dook nu een keer op de rechtervleugel op. Daar werd hij goed aangespeeld door aanvoerder Luuk Brands. Wat volgde was een uitstekende met rechts voorzet van de linkermiddenvelder die door Job Mol achter Kloosterburen-goalie Adema werd gewerkt. De goal van Mol zorgde dat de jonge aanvaller weer wat krediet bij zijn teamgenoten opbouwde. Eerder in de wedstrijd was namelijk te horen dat Mol druk was met van alles en nog wat maar soms vergat dat het voetballen bedacht is als een spelletje waar meeverdedigen ook bij hoort.

Blessures

In de 24e minuut moest het al ernstig gehavende Kloosterburen een derde tegenvaller incasseren. Waren het bij de eerste twee tegenvallers nog goals, nu moest Marco Bos met een blessure naar de kant. Voor de onfortuinlijke Bos kwam de 16 jarige Bo Tukker binnen de lijnen. Ook de thuisploeg moest al vroeg in de wedstrijd wisselen. In de 29e minuut ging René van Dijk geblesseerd naar de kant en voor hem kwam Davey Gall binnen de lijnen. Nadat Jasper Wiersum in de 30e minuut een doelpoging gekeerd zag worden door Lammert Lankman gebeurde er tot aan de rust niets meer wat het vermelden waard was. De gasten hadden namelijk te weinig middelen paraat om aanvallend wat te laten zien. En verder had de thuisploeg in de gaten dat wilden men de drie punten niet in Bedum houden het wel heel vreemd moest lopen. In de rust kwam al snel Lex Stok als aanstaande wissel naar buiten. Vorig seizoen fungeerde Stok nog als doelman maar nu kwam hij in de ploeg voor Joost Gerdez die niet helemaal fit aan het duel was begonnen.

Malaise

Wat er in de tweede helft in Bedum gebeurde stelde eigenlijk niets meer voor. Binnen beide ploegen ontbrak het namelijk aan spelers die het verschil konden maken. De enige die zich ook in de tweede helft aan de malaise onttrok was Thijs Helder. De voetballer, met de longinhoud van een marathonloper, was overal op het veld te vinden en koppelde zijn loopvermogen ook nog eens aan het vinden van creatieve oplossingen. Maar Helder had de pech dat zijn voorbereidend werk niet altijd werd begrepen door zijn teamgenoten. Nadat er een half uur in de tweede helft was gespeeld kreeg het scorebord toch nog een nieuwe stand. Een corner van Job Mol werd namelijk door Jos Streefkerk achter zijn eigen doelman gewerkt: 3-0. Waar velen na de 2-0 voor de Bedumers al geen geloof meer hadden in de kansen van de bezoekers op een goed resultaat was dit na de derde goal van de thuisploeg helemaal voorbij. Iets wat ook scheidsrechter De Haan in de gaten had want de referee kreeg de lachers op zijn hand toen hij, al voordat het scorebord op 90 minuten sprong, besloot het zeer matige duel de geschiedenis in te fluiten.
SV Bedum-Kloosterburen: 3-0(2-0),

11. Wal. 1-0, 18. Mol 2-0, 73. Streefkerk 3-0 (ed),
Scheidsrechter: G. De Haan(Ureterp).

Gele kaart: Mol (SV Bedum),

SV Bedum: Lankman; Van Loenen, Stolwijk, Rietvoort(85.Mulder), Wezeman; Helder, Wal, Brands; Van Dijk(29. Gall), Van der Tuuk, Mol.

Kloosterburen: Adema; Joachim Steur, Mennes, Bos(24.Tukker), Streefkerk; Kat, Van der Laan, Gerdez(46. Stok), Gideon Steur; Wiersum, Wieringa.

Commentaren trainers:
Dick Visser: Het was geen beste wedstrijd en dan druk ik het nog zacht uit. We hadden het geluk dat Kloosterburen nog minder te bieden hadden dan wij. Dus daarom moeten we dit duel maar snel vergeten.”
Willem Pettinga: Gezien het aantal afwezigen en het feit dat Joost Gerdez en Marco Bos in de wedstrijd ook nog eens uitvielen was dit voor ons het maximaal haalbare. Meer zat er echt niet in.”