Doelman Marco Wichers helpt FC LEO aan belangrijke zege.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO won zaterdagmiddag met 1-0 van Kollum. Dat gebeurde in een duel die bol stond van de spanning en in FC LEO-doelman Marco Wichers zijn absolute uitblinker had.

image 2015 10 23
 Doelman Marco Wichers ziet dat Justin Poort nog net redding kan brengen voordat Kollumer Rutger van de Poel gevaarlijk kan worden.
Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum.


FC LEO-trainer Klaas van der Ploeg moest zaterdag voor de wedstrijd tegen het uit de tweede klasse gedegradeerde Kollum aardig improviseren. Gert Jan van der Ploeg en Mark van der Klei waren geblesseerd, Frank Veenwijk en Jop Gerrits een weekendje weg en tot overmaat van ramp was goalgetter Rowan Rozema ook nog eens ziek. Maar de oefenmeester deed niet echt moeilijk over het groot aantal afwezigen. ,,Het is heel simpel, de jongens die er wel zijn moeten het doen. Daar heb ik ook alle vertrouwen in want anders kunnen we er beter mee stoppen,” aldus Van der Ploeg die, gezien de aanwezige fysieke kracht van Kollum, een wedstrijd met veel strijd verwachtte.
Nadat pupil van de week Marjolein Straat keurig had weten te scoren was het in de beginfase alleen maar Kollum wat de klok sloeg. Doelman Marco Wichers moest daardoor al snel in actie komen om een eerste treffer van de gasten te verijdelen. Waar de eerste mogelijkheden voor de bezoekers waren kwam de thuisploeg in de 9e minuut plotseling op voorsprong. Een voorzet van Rick Koster kwam binnen de beruchte lijnen tegen de arm van Anne Jan de Boer. Scheidsrechter Van der Spoel stond bovenop de situatie en wat volgde was een gele kaart voor de Kollumer en een strafschop voor de thuisploeg. Stan Buikema belastte zich met de penalty en schoof de bal onhoudbaar langs Kollum-doelman Sjoerd Buwalda: 1-0.Na deze snel verkregen voorsprong kreeg FC LEO meer grip op de wedstrijd. Er kwamen kansen op een tweede treffer waar die in de 14e minuut voor Eduard Zuidema wel de grootste was. Zuidema rommelde zich tussen twee Kollum-verdedigers goed vrij maar zijn inzet ging via doelman Buwalda en de paal naast. Zestig seconden later had de thuisploeg misschien wel een tweede penalty moeten krijgen. Waren bij de eerste strafschop de meningen nog verdeeld over de beslissing van arbiter Van der Spoel, nu had de bal gewoon op de stip gemoeten. Een inzet van Peter Kolkena werd door Sander Gietema namelijk duidelijk met zijn arm geblokt maar Van der Spoel liet doorspelen. Een daad waar hij bij de aanhang van Kollum veel goodwill mee kweekte maar waar hij FC LEO mee benadeelde. Niet veel later viel de eerste gele kaart van de wedstrijd te noteren. Stan Buikema testte namelijk ter hoogte van de middenlijn de kwaliteit van het shirt van Rutger van der Poel. Een actie die onpartijdige Van der Spoel niet kon waarderen en Buikema een kaart opleverde.
Vermakelijk duel
Ondertussen werd het publiek steeds meer getrakteerd op een zeer vermakelijk duel want alle tweeëntwintig spelers straalden zaterdagmiddag uit dat ze het publiek graag wilden vermaken. In de 32e minuut was daar het moment van Marco Wichers. De jonge doelman zorgde er namelijk met een geweldige reflex voor dat een kopbal van Ruben Merkus geen doel trof. Zo bleef het een op en neer gaan wat de kansen betrof in een wedstrijd die in de 35e minuut opeens een man minder binnen de lijnen had. Alex van der Veen kon na een overtreding op Rik Oost namelijk met direct rood vertrekken. Nog voor de pauze werd ook Kollum-trainer Jaring Kloetstra op een rode prent getrakteerd. De irritante Kloetstra had herhaaldelijk commentaar op assistent-scheidsrechter Zuidema. In de 38e minuut was scheidsrechter Van der Spoel het ordinair geschreeuw van de trainer van de bezoekers zat en kon hij vertrekken. In de tweede helft gingen de Kollumers direct op jacht naar de gelijkmaker maar doelman Marco Wichers verkeerde zaterdagmiddag in een uitstekende vorm. Steeds weer kwam de 20 jarige goalie als winnaar uit de strijd in een tweede helft die net zo vermakelijk was als de eerste was geweest.
Domme overtreding
Waar de gasten voor de rust al met tien man verder moesten gold dat na tien minuten in de tweede helft ook voor de thuisploeg. Stan Buikema beging zijn tweede domme overtreding van de middag door ter hoogte van de middenlijn Wierd de Boer onderuit te schoffelen. Dat leverde Buikema zijn tweede gele kaart op zodat ook hij kon vertrekken. In het verdere verloop van de tweede helft werd het steeds vaker ‘alle hens aan dek’ voor de oranjehemden die zelf bijna niet meer aan een fatsoenlijke aanval toekwamen. Klaas van der Ploeg probeerde met de wissel Luc Buys voor de moegestreden Eduard Zuidema nog wel wat te forceren maar ook dat lukte niet echt. Zo werd het voor de thuisclub een slotfase die bol stond van de spanning omdat de bezoekers een paar keer wel heel erg dicht bij de gelijkmaker waren. Toen de prima en consequent fluitende scheidsrechter Van der Spoel dan ook voor het einde floot van een kijkspel fantastisch duel floot was de opluchting groot in het FC LEO-kamp omdat de drie punten, na een duel waarin de thuisploeg echt tot op de bodem was gegaan, in Leens waren gebleven.

FC LEO-Kollum: 1-0 (1-0).

9. Buikema 1-0(str.).

Scheidsrechter: H. van der Spoel (Joure)

Gele kaarten: Buikema(FC LEO), De Boer(Kollum),

Rode kaarten: Buikema (FC LEO) 2x geel, Van der Veen(Kollum), Jaring Kloetstra(trainer Kollum)

FC LEO: Wichers; Johnny Zuidema, Oost, Kadijk, Schuttenbeld; Kolkena, Poort, Koster(60. Rispens), Remco van der Klei, Buikema, Zuidema(80.Buys)

Kollum: Buwalda; Schat(65.Spijkstra), De Vries, De Boer, Gietema; Beerda, Van der Veen, De Poel; Merkus, Bos, Van Malsen

Nerveuse voorzitter 

FC LEO-voorzitter Arjan Fledderman liep zaterdagmiddag aardig wat meters rond het hoofdveld in Leens. De preses zag dat FC LEO het zwaar had tegen Kollum en de voorsprong van 1-0 was geen stand die garant stond voor een zekere driepunter. Dat maakte de gedreven voorzitter nerveus maar zijn nervositeit had ook nog een andere oorzaak. De voorzitter van FC LEO, en van de samenwerkende verenigingen Leens, was ’s avonds namelijk een van de vier prominenten, Burgemeester Koos Wiersma, leerkracht van CBS De Regenboog Riektje Wendelaar en Mieke Knol, oud-leerkracht van De Handpalm waren de andere drie, die de uitdaging aan hadden genomen om als dirigent te fungeren tijdens de lokale variant van het Tv-programma ‘Maestro’ wat door het fanfareorkest Wilhelmina uit Leens werd georganiseerd. Het nummer wat men voor Arjan Fledderman had uitgekozen was: ‘Conquest of Paradise’ van Vangelis. De preses was voorafgaand aan het duel FC LEO-Kollum laaiend enthousiast over zijn komend optreden maar tijdens de wedstrijd werd steeds duidelijker dat de spanning op zijn gezicht niet alleen met het gebeuren binnen de lijnen maar ook met zijn komende activiteiten als ‘dirigent’ te maken had.